Powerbanks zijn niet meer weg te denken. Maar de kwaliteit wil nog wel eens verschillen. Xtorm is een Nederlands merk wat met de Powerbank Voyager mobiel werken echt gemakkelijk wil maken.
In de afgelopen 10 jaar heb ik heel wat powerbanks getest. Het best bevallen mij de powerbanks waar je geen extra kabels voor bij je hoeft te hebben. Als je wel stroom, maar geen kabel hebt, kan je immers nog niets. Zo heeft een Tylt powerbank jaren in mijn reistas gezeten. Voldoende stroom en met een ingebouwd snoertje voor micro-USB en Lightning. Zo waren mijn GoPro’s, microfoons, camera en iPhone altijd geladen bij een reis naar een beurs of ander pers evenement. Totdat ik op een luchthaven een Nederlander tegenkwam die voor Xtorm bleek te werken. In ons gesprek werd duidelijk hoe diep deze Xtorm-man in de materie zat. Van chipsets tot kabelkwaliteit. Er zijn zoveel factoren die bepalen wat een powerbank tot een echt betrouwbaar product maken voor langere tijd. Op de CES in januari ontmoette ik weer het Xtorm team en kreeg ik een Voyager 303 ter test. Inmiddels zijn we maanden verder en mijn ervaring met dit product deel ik hier.
Vormgeving
Het eerste wat opvalt aan de Voyager 303 is de fraaie vormgeving en afwerking in details. Niet de zoveelste lompe homp accu-power dus. Het blok is iets groter dan een iPhone11Max en ongeveer drie iPhones11 dik. Een stevig blok dus, maar wat door de textuur en vorm toch prettig in de hand ligt. Je gaat overigens niet met deze powerbank aan je telefoon in één hand bellen. Daar is het blok met 500 gram net te zwaar voor. De boven en onderkant zijn van krasvast materiaal en voorzien van een rubbercoating. Prettig om vast te houden, maar zeker ook veilig om overal neer te leggen. De powerbank zal geen krassen maken of ontvangen en blijft zelfs op een glasplaat goed stevig liggen.
Bij alle poorten staat heel duidelijk aangeven waar ze voor zijn. Wat is output; welke poorten hebben quickcharge en waar laad je op. Een fraaie aan/uit knop geeft duidelijke feedback of je de voeding aanzet en een ledstrip geeft een prima indicatie van de resterende power in het blok.
Aan de zijkant zitten twee USB-C kabeltjes in een gleuf opgeborgen. Met een lipje trek je de kabeltjes één voor één uit de behuizing. In het begin gaat dit stug en mis ik echt nagels. Maar na tientallen keren de kabeltjes verwijderen en opbergen gaat dit inmiddels soepel. De kabeltjes hebben aan beide kanten een USB-C aansluiting. Er zijn overigens andere modelen met ook een Lightning kabeltje. Dat is wat ik nu nog mis in deze setup.
Het Xtorm logo staat netjes in het product embossed verwerkt en een chique labeltje met het logo toont dat de vormgever en productmanager niet over 1 nacht ijs zijn gegaan. Overal oog voor detail en kwaliteit.
Power
Hoe mooi een powerbank ook is en hoe handig de ingebouwde kabeltjes zijn, het blijft een powerbank die stroom moet opslaan en afgeven. In drie uur laad je deze powerbank van niets naar volledige 26000 mah. Dat is snel en heel veel capaciteit. Hoeveel? Met gemak laadt de Voyager 303 een paar keer een telefoon, mijn laptop en de draadloze microfoons en camera. Omdat de meeste apparaten tegenwoordig USB-C hebben, werkt dit ronduit super. De powerbank reist al een tijdje mee naar kantoor en naar andere lokaties. Steeds klaar om stroom te leveren. Zeker voor microfoons is het handig om bijvoorbeeld de Rode Wireless Go mis aan de kabeltjes te leggen in mijn tas. Op de filmlocatie zijn de mics dus altijd 100% klaar voor gebruik. Deze powerbank is een echt lifesaver. Ook nu ik in de tuin deze review schijf en mijn laptop nog maar 4% had, heb ik direct de powerbank gepakt een aangesloten. Geen gedoe dus met verplaatsen of verlengkabels. Direct doorwerken met de powerbank er naast. Nog voor ik aan de conclusie van deze review begin, is de Chromebook geheel opgeladen omdat ik de 60W poweroutput poort heb gebruik. Ook deze functie heeft de Voyager 303. Ook handig voor camera’s zoals de G7Xiii die enkel met een 60W voeding aan de USBC poort wil opladen. Andere powerbanks voldoen dan gewoonweg niet.
Conclusie
De Xtorm Voyager 303 is de beste powerbank die ik de afgelopen 10 jaar in mijn handen heb gehad. Als je dan nagaat dat deze voeding net iets meer dan 130 Euro kost een een bekabelde laptop voeding al gauw de helft, dan snap je dat dit een enorme krachtpatser is voor een scherpe prijs. Een absolute aanrader.
De Xtorm Voyager 303 kost 139 Euro.