Wacom is sinds jaar en dag de specialist in tekentablets en pen invoer apparaten. Met de Wacom One wil het merk tekenen op een scherm voor iedereen bereikbaar maken. Is dat gelukt?
Er zijn weinig merken die zolang al in de computerindustrie meedraaien. Wacom maakt pentechnologie beschikbaar voor computers sinds de beginjaren van de creatieve inzet van computers. Ongemerkt zit de technologie van Wacom in heel veel producten die we niet als Wacom product herkennen. Professionele computer tekenaars, illustratoren en (industriële) ontwerpers hebben de Intuos (Pro) en (Cintiq (Pro) productlijnen omarmd als hun professionele gereedschap. Hobbyisten en kunstenaars met een bescheiden beurs moesten het tot heden doen met kleine tekentablets met vaak een indirecte oog/hand coördinatie. Met de Wacom One maakt Wacom het mogelijk om op een scherm te tekenen. Tot voor kort was dit een kostbare technologie. Zeker door de populariteit van Apple iPads en Android tablets moest Wacom ook wel wat doen om in dit grote segment van betaalbare oplossingen met een product te komen. De Wacom One is het antwoord. Voor net geen vierhonderd Euro krijg je een extra computerscherm met tekenfunctionaliteit in één. Direct na de lockdown van scholen hebben veel docenten de One ontdekt als thuis-vervanging van het digibord: schrijven en tekenen met je muis / trackpad gaat nu eenmaal niet. Ons was het lege schap met Wacom producten aan het begin van de lockdown al bij een paar MediaMarkt vestigingen opgevallen. Ongepland het juiste product op het juiste moment lijkt het dus.
Installeren
De Wacom One is een 13,3 inch beeldscherm. Met één kabel en twee stekkers verbind je de One met de computer. De kabel met voeding en signaal gaat naar een splitter die met een HDMI en een USB stekker met de computer verbindt. Door de ene aansluiting aan het tablet heb je de vrijheid om bij tekenen op het beeldscherm, de One in de hand te roteren. De splitter heeft een lange USB achtige kabel naar de voeding. In een kleine adapter zit de stekker die je in een 220 volt stopcontact steekt. Er is nogal wat kritiek op internet over deze ogenschijnlijke kabelbrij. Beter zou 1 USB-C kabel zijn geweest voor voeding en signaal. Wacom heeft voor deze oplossing gekozen omdat daarmee de technische complexiteit beheersbaar is. In de praktijk went de kabelstructuur snel. Je moet er gewoon even aan wennen en eerlijk is eerlijk; het oogt wel een beetje rommelig. De installatie ging bij ons op de MacOS testmachine niet vlekkeloos. Op een nieuwe Acer all-in-one Windows machine was het installeren een kwestie van een paar klikken. De goede support van Wacom hielp bij het oplossen van de Mac problemen. De oorzaak was een grote hoeveelheid oude tablet drivers van Wacom en andere merken. Nadat we die opgeschoond hebben en opnieuw de installatie deden, was de Wacom One ook klaar voor gebruik met de MacBook Pro. Een nadeel was wel dat de gratis software niet op Mac en Windows beide geïnstalleerd kan worden. Heb je eenmaal gekozen voor een platform, dan mag je niet de software voor het andere platform downloaden. Kom op Wacom, dat moet en kan anders!
Gebruik
Zowel op Windows als Mac krijg je met de Wacom One er gratis een extra scherm bij. Het beeldscherm van de Wacom One is mat omdat het met de meegeleverde pen daardoor een prettige tekenstructuur heeft. De One kan je plat neerleggen of met pootjes iets onder een hoek plaatsen. Doordat het scherm mat is heb je ook niet veel last van spiegeling. Wanneer je een app opent om te gaan tekenen, moet het natuurlijk wel daarvoor geschikt zijn. Wij hebben in onze tests gebruik gemaakt van Pixelmator Pro. Het tekenen en wisselen van gereedschappen gaat super simpel. De pen tekent zeer responsief. Je hebt nooit het gevoel dat de streep de punt van de pen volgt. Dit is super belangrijk om in een soort intuïtieve flow van tekenen of illustreren te komen. Zoals met met tablet moet je natuurlijk wel even wennen aan de fysieke vorm. De Wacom One is bijzonder prettig in gebruik. Zowel wanneer het ligt; staat of in de hand gebruikt wordt. De lange kabel maakt het ook mogelijk om de Wacom op schoot te gebruiken. Het enige wat we zouden wensen is dat de lichtopbrengst wat sterker is. Alles went, maar toch voelt het steeds dat het scherm net iets te gedimd is.
In de handen van een expert komt de Wacom One echt tot leven. Wij hebben tijdens onze test twee professionele de Wacom One in handen gegeven. Beide professionals zijn bijzonder onder de indruk van het natuurlijke gevoel. Enkel het formaat is voor deze professionals iets aan de kleine kant. Maar dan moet je wel weten dat ze normaal op grote schermen of tablets tekenen. Als hobbyisten missen wij een makkelijke manier om toetsten commando’s op de Wacom One te gebruiken. Het scherm is namelijk niet aanraakgevoelig. Dat is wennen en je hebt dus echt toetsen nodig om in te zoomen en andere handelingen te doen die we dankzij smartphones en tabletpc’s gewend zijn op een scherm te verrichten. De Wacom Expresskey Remote lijkt de oplossing daarvoor. Misschien dat we dit later nog testen. Nu blijft het een beetje diskjockeyen met het toetsenbord van de laptop naast het tekentablet. Wij denken wel dat er een markt is voor een opvolger met aanmaakgevoeligheid, een iets hogere lichtsterkte en één USB-C kabel. Maar ja dan wordt het product wel duurder en die aardige prijs is nu juist zo goed aan de Wacom One.
Wij hebben een extra functie ontdekt die Wacom vergeten lijkt te zijn. De Wacom One werkt fantastisch als extra beeldscherm. Wanneer we het beeldscherm rechtop plaatsen, hebben we opeens naast de laptop een extra scherm. Wacom zou een eenvoudige standaard kunnen maken als accessoire on zo extra gebruiksnut te hebben van de ONE. Overige kan je de ONE prima op zijn kop naast je beeldscherm plaatsen als tweede scherm. In de beeldscherm instellingen van je computer moet je dan het scherm roteren. Op de Mac gaat dat erg eenvoudig. Zo gebruiken we nu de tekentablet ook veelvuldig als extra scherm. Met een extra kabelset kunnen we de ONE meenemen om deze zowel thuis als op kantoor te gebruiken.
De Wacom One is mooi vormgegeven en in alle details afgewerkt. Zo blijkt het scherm prima rechtop te staan in landschapmodus en op zijn kop. Is dat toeval of gewoon goed ontworpen. Wij denken het laatste. Zo zit onder de uitklapvoetjes ook een plekje om extra tips voor de pen in op de bergen. Wat een oog voor detail in een product wat zo scherp geprijsd is.
Conclusie
De Wacom One biedt heel veel tekentablet plezier voor een bescheiden prijs. Wie digitaal wil tekenen (zakelijk of als artiest) moet zeker de Wacom One overwegen. Het tekenscherm zal beginners snel naar een hoger niveau helpen. Experts hebben in de Wacom One een betaalbaar alternatief. Wie nu wil beginnen heeft dus veel voor een bescheiden prijs. De functie om de ONE als extra beeldscherm te gebruiken is een onverwachte bonus waardoor de prijs nog interessanter is.
De Wacom one is te koop voor minder dan 400 Euro.
2 reacties
Ik heb behoefte aan een duidelijkere Nederlandse handleiding voor de Wacom one type DTC 133. Wie kan me daar aan helpen?
als 78 jarige ben ik nog steeds creatief, maar dit tablet aan de praat krijgen is voor mij, nu zonder duidelijke handleiding, een te moeilijke opgave.
Hallo,
Ik heb een vraagje. ik twijfel nu overigens over de Wacom one 13″ en de XP-Pen Artist 13.3 Pro ( https://www.xp-pen.com/product/464.html ), Welke tekentablet voor mijn gebruik is aan te raden?