Natuurlijk hangt er het een beetje vanaf hoe je het bekijkt, maar één ding is duidelijk. De Nothing Ear(1) is wat ons betreft de beste headset die je kunt krijgen voor minder dan honderd piek. Maar is dat genoeg?
Wat is Nothing?
We hebben al enorm veel over het merk geschreven, maar misschien heb je het helemaal gemist. Carl Pei, één van de founders van OnePlus, heeft een nieuw techmerk opgericht. De afgelopen maanden rolde het merk een fantastische PR campagne uit, waarin de headset centimeter voor centimeter werd onthuld. Hierdoor zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.
Tijdens de bijzonder toffe presentatie van Nothing zagen we ook de bekende tech YouTubers Casey Neistat en Lewis Hilsenteger van Unbox Therapy hun praatje over de headset doen. Van Casey Neistat is echter bekend dat hij één van de grote investeerders achter Nothing is. Hij heeft er dus een groot belang bij dat de headset goed verkoopt.
Unboxing
We ontvangen de Nothing Ear(1) in een prachtig, compact doosje. Het merk verkoopt ze direct, dus een slimme verpakking bespaart een hoop op de verzending. Dat is gewoon een goed verhaal. Daarnaast krijg je een mooie USB-C kabel die aansluit op het transparante design van de case waar de oordopjes in liggen. Een handleiding en twee extra formaten eargels maken het af.
Design
Laten we eerst over het doosje praten. Het wijkt totaal af van wat we gewend zijn. Zonder twijfel is het de beste presentatie die de oordopjes zich mogen wensen. Nothing laat hier echt zien verfrissend naar de overvolle markt te kijken. Bijkomend voordeel is dat je het doosje heel gemakkelijk kunt misbruiken als standaard voor jouw smartphone. Handig! Ook heeft het doosje een enorme kuil in de klep. In de praktijk speel je hier al snel mee. Dit maakt het doosje ook een beetje een fidget.
Het ontwerp van de Nothing Ear(1) bestaat uit een transparant deel en een deel van wit plastic. Dat Nothing er voor kiest om slechts een deel transparant te maken, is niet heel raar. Denk bijvoorbeeld maar eens aan andere transparante tech.
Wanneer je als fabrikant de technologie achter een product zichtbaar maakt, moet dat er ook mooi uitzien. Het uitstekende deel is doorgaans dan ook waar je de antenne in hangt, maar dat is een heel lelijk ding. Die lijkt dan ook in het deel in het oor te zijn geplaatst. Netjes uit het zicht, terwijl andere onderdelen juist wel mooi zichtbaar zijn. De vraag is dan wel of je voldoende ruimte geeft aan een belangrijk onderdeel als de antenne.
Antennedesign is namelijk enorm belangrijk. Vooral omdat de headset bluetooth gebruikt en dus 2.4GHz. Dat is een frequentie die het lichaam heel gemakkelijk opneemt. Net als eten in de magnetron. Alleen straalt dit natuurlijk veel minder hard. Anders werden jouw hersens gefrituurd
Met andere woorden, Nothing lijkt nu het deel buiten het oor nauwelijks te gebruiken in haar antennedesign. Dat is wel een heel gewaagde keuze van het merk.
Overigens is de headset ontworpen door Teenage Engineering. Een designbedrijf dat hele bijzondere designs maakt voor audio-apparatuur. Ook voor merken als Ikea. Daar hebben ze dus niet op bespaard. Daar staat tegenover dat ze nog nooit zo’n klein audioproduct als een headset hadden ontworpen. Dat is natuurlijk wel heel spannend.
Draadloos
De Nothing Ear(1) wordt via Bluetooth verbonden met jouw smartphone. Voor Android gebruikers is er ondersteuning voor Fast Pair. Tijdens het filmen van bovenstaande video werd de video zelfs onderbroken omdat het toestel direct wilde paren met de headset. Super handig iOS gebruikers zullen handmatig moeten verbinden.
Ik benoemde al even dat de twee oortjes niet gelijktijdig met de smartphone verbinden. Het is niet mogelijk om met slechts één oortje in te bellen. De oortjes verwachten beiden gebruikt te zijn. Haal je er één uit je oor, zetten ze beiden de muziek ook op pauze. Dit is niet handig. Je kunt de in-ear detectie wel uitschakelen, maar dan moeten beide oortjes uit het doosje blijven om ze te gebruiken.
Wat Nothing niet heeft gedaan, is ondersteuning bieden voor Bluetooth Multipoint. Het is dus niet mogelijk om met meer dan één apparaat te verbinden. Voor een headset uit 2021 die heel vooruitstrevend moet zijn, is dat echt een heel groot gemis. Je kunt dus niet verbonden zijn met jouw laptop en dan snel overschakelen naar jouw telefoon om een gesprek aan te nemen.
Nog een punt van besparing zijn de codecs. Of beter nog, het gebrek daaraan. Alleen de standaard A2DP met AAC en SBC worden ondersteund door de oordopjes. Heb je dus een Tidal abonnement of andere hi-res muziek op jouw smartphone, hoor je daar echt helemaal niks van terug. Dit is echt radiokwaliteit, maar dat kan natuurlijk goed genoeg zijn voor je.
Nothing maakt dus wel gebruik van Bluetooth 5.2, maar haalt daar zeker niet het maximale uit.
Draagcomfort
De Nothing Ear(1) is een heel licht oordopje. Hierdoor kun je het prettig, vele uren achtereen in je oor houden. Wat ook erg sterk is, is het redelijk platte design Als jouw kussen niet al te hard is, kun je prima op je zij liggen en je oordopjes inhouden in bed.
De Nothing Ear(1) is een in-ear met een ovale opening. Dit vraagt wel een iets grotere opening van de gehoorgang, maar levert in ruil wel weer een betere demping van omgevingsgeluid op. Dus dat is een prima keuze van de ontwerpers.
Actieve Ruisonderdrukking (ANC)
Met de Nothing Ear(1) zien we opnieuw een ANC headset voor minder dan honderd piek. De ANC is voor dit geld meer dan redelijk. In de app kun je deze niet heel ver instellen, maar je kunt wel overschakelen op transparancy modus. Zo kun je juist geluid naar binnen halen. Lekker veilig als je deze oortjes op de fiets gebruikt.
Geluidskwaliteit
Laten we even teruggaan naar het ontwerp van de headset. Tijdens het fietsen, heb ik mijn telefoon in mijn rechter broekzak. Ik ben rechtshandig, dus voor mij is dat logisch. Het dominante oor van de headset lijkt het linker te zijn. Inderdaad. Het is niet zo dat beide oortjes individueel worden verbonden met de headset. Iets dat duurdere oordopjes wel doen.
Hoewel de oordopjes de muziek wel even bufferen, valt me op dat tijdens het fietsen en langere wandelingen, het geluid vaker wegvalt dan bij iets duurdere headsets. Dit geeft me het gevoel dat Nothing werkt met technologie van ongeveer een jaar of twee geleden.
Het geluid is met de equalizer wel aanpasbaar. Toch is ook dit beperkt en de app laat geen curven zien. Je ziet dus niet zo zeer wat je aanpast. Je moet het met de beschrijvingen meer bass, meer treble en voice doen. Die laatste is trouwens wel heel fijn tijdens het luisteren van podcasts. In de standaard weergave klinkt het geluid trouwens prima gebalanceerd.
Ik benoemde al dat ik hi-res audio codecs mis, dus daar ga ik in dit hoofdstuk niet verder op in. Laten we het hebben over het belangrijkste component, de driver van de headset. Nothing kiest er meteen voor om een 11,6mm driver te plaatsen. Één van de grootste drivers die ik dit jaar ben tegengekomen in een headset.
Helaas zetten ze met de enorme drivers geen heel sterk verhaal neer. Het gaat namelijk om een enkelvoudige driver. Dit maakt het lastig om geluid echt scherp neer te zetten. Waar anderen merken steeds vaker voor een tweeweg systeem kiezen, maakt Nothing het zichzelf hier echt lastig.
Het resultaat is dan ook minder sterk dan we verwachten. Met name de lage tonen zijn slecht afgebakend. Hierdoor kunnen ze andere tonen verstoren. Zang en andere hoge tonen klinken wat doffer dan ik had gehoopt.
Gesprekken
Natuurlijk kun je prima bellen met de headset. De filtering van achtergrondgeluid gaat erg goed. Toch lukt het Nothing om, ondanks de goede filtering van achtergrondgeluid, klachten op te wekken. Regelmatig krijg ik de klacht dat ik ver weg klink. Wanneer ik mijn stem terugluister, merk ik ook erg veel compressie artefacten in het geluid. Ik snap de klachten van de mensen die ik bel wel.
Bediening
De bediening van de oordopjes is met tikken. Persoonlijk hou ik daar helemaal niet van. Dit tikken op de oordopjes komen ook best hard de gehoorgang binnen. Je kunt wel per oor aangeven of je de bediening aan wilt hebben staan en wat deze mag doen, maar de opties zijn beperkt.
Met tap & hold kun je de ANC uitschakelen. Met een triple tap kun je naar de volgende track of naar de vorige. Net wat je in de app hebt ingesteld. Wat enorm handig is, is de ring my earbud optie. Ben je een oordopje kwijt, kan deze een fluitsignaal afgeven. Zo kun je deze gemakkelijk terugvinden.
Opladen
Nothing doet iets unieks binnen het prijssegment waarin deze headset valt. De case van de Nothing Ear(1) biedt namelijk ondersteuning voor draadloos laden. Dit naast de aanwezigheid van een USB-C aansluiting. Dit is echt heel handig.
De uitdager
Deze headset komt met stevige uitdagers. De verouderde Huawei Freebuds Pro zijn inmiddels voor een vergelijkbaar bedrag te koop. Ondanks dat die qua design niet heel bijzonder zijn, heb je daar technisch wel een beter product aan. Ook krijgt oud-OnePlus oprichter Carl Pei (de man achter Nothing) concurrentie vanuit zijn oude merk. OnePlus lanceerde de OnePlus Buds Pro in dezelfde week. Die kosten vijf tientjes meer, maar hebben een antwoord voor vrijwel alle tekortkomingen van de Nothing Ear(1).
Conclusie Nothing Ear(1)
Met het verhaal dat direct bij de bron kopen een technologisch veel beter product zou opleveren, werden we heel enthousiast van Nothing. Qua design is de Ear(1) dan ook echt een waanzinnigs headset geworden. Ook sterk in het prijssegment zijn de enorme driver, de ondersteuning voor draadloos laden en het productontwerp. Ben je niet veeleisend qua geluid, dan klinken de oordopjes ook zeker goed genoeg om geen spijt te hebben van je aankoop. Het is alleen niet zo dat we het gevoel hebben dat je nou echt een koopje hebt aan deze headset. Zeker niet gezien de functionele beperkingen. Maar misschien zijn onze verachtingen ook gewoon te hoog geweest na de enorme PR campagne van Nothing.
3 reacties
De beste headset onder de honderd euro, maar wegvallend geluid, gebrekkige gesprekskwaliteit en matige ANC?
Tegenwoordig zakken wat duurdere headsets ook naar deze prijsklasse en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat die deze problemen niet hebben. Zelfs als het geluid uit de Nothing Ear1 subliem is, zou ik met deze problemen nooit kunnen spreken van ‘de beste headset’.
Dat het niet gebruiken van het deel buiten het oor van de antenne een risico is, ben ik het niet mee eens. Ik heb best veel van dit soort oortjes geprobeerd, en eigenlijk is alles sinds de bluetooth 5.0 generatie prima in staat om zonder problemen de beiden oortjes en je telefoon (of wat je ook gebruikt) van een stabiel signaal te voorzien. Ik vind stammetjes sowieso lelijk eigenlijk.
Wordt er nog wat aan gedaan omtrent het wegvallen van het geluid?
Ik heb de laatste update maar het blijft zich herhalen., app opnieuw gedownload.
Iemand nog een andere tip?
Groet arnaud
Dat verwachten we niet. Het grote probleem lijkt in het antenne-ontwerp te zitten. We hopen dat de telefoon een beter product gaat worden.