Vivo kwam de Nederlandse markt binnen met twee smartphones. Wij mochten het vlaggenschip, de Vivo X80 testen en werden opslag verliefd op wat dit monster met haar Zeiss optiek voor elkaar krijgt.
We hadden er wat langer voor nodig dan je van ons gewend bent. Een nieuw merk verdient immers de volle aandacht van de redactie. Zo ook de Vivo X80 Pro. Als nieuwe speler op de Nederlandse markt, probeert het merk zich actief te onderscheiden van de anderen met haar FunTouch OS. Een besturingssysteem waar we natuurlijk elementen van zusterbedrijf Oppo/OnePlus in terugzien, maar dat ook zeker heel veel eigen leuke elementen bevat. Maar daar kom ik later in deze review uitgebreid op terug.
De Vivo X80 Familie
De Vivo X80 familie is een stuk groter dan de Vivo X80 Pro die hier in Nederland wordt verkocht. Zo is er de Vivo X80 Pro+ die net boven deze is gepositioneerd met een duidelijk ander Zeiss camera-eiland. Er is ook de Vivo X80 met Zeiss camera-eiland en de goedkope Vivo X80 Lite die het zonder Zeiss en met een veel eenvoudiger display moet doen.
Unboxing
Van Vivo krijgen we precies wat we van het jonge merk verwachten. Een goed gevulde doos met een extreem mooi vormgegeven backcover. Niet zo’n standaard transparante, maar een keurige zwarte die ook nog eens lekker dun is. Je krijgt een snelle 80 Watt lader, een simtool, een USB snoer en de documentatie. De screenprotector zit al op het toestel, dus je kunt er meteen mee aan de slag.
Ontwerp
De behuizing bestaat uit een aluminium frame dat de voor- en achterkant bij elkaar moet houden. Het glas van het display komt van een voor ons onbekende speler. Het is Schott dat voor dit display haar Xenstation Up glas mag leveren. Hoewel er geen data is of het Duitse Schott beter is dan Corning Gorilla Glass, richt het merk zich op glas dat meer buigbaar is dan dat van Corning. Buigbaar heeft als voordeel dat het minder snel barst bij een val. Wat ons betreft een prima keuze.
Afhankelijk van de uitvoering krijg je een vegan leather (kunstleer), keramische of glazen achterkant. Ons testmodel komt met glazen achterkant dat prachtig gematteerd is afgewerkt. Buitengewoon indrukwekkend wat het merk hiermee heeft neergezet. De behuizing is IP68 waterdicht.
Display
Terug naar het display. Dat is een Samsung LTPO3 AMOLED display. Dit display bevat gebogen randen en draait op een strakke 120Hz snelheid en met een resolutie van 1440 x 3200 pixels krijg je een DPI waarde van 571DPI. Onder het display zit een vingerafdrukscanner.
Chipset
Importeer je dit toestel uit China, bestaat de kans dat je daarin de MediaTEK Dimensity 9000 chipset met Mali-G710 MC10 GPU aantreft. Dat zou jammer zijn, want hier in Europa krijgen we wel de Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm). Die is een heel stuk sneller, mede door de Adreno 730 GPU. Qua geheugen en opslag is het toestel te vinden in de configuraties 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM en 512GB 12GB RAM. Het is mogelijk om via de software een deel van de opslagruimte als RAM aan te wijzen. Dit doet het toestel standaard al voor je. Wil je onnodige slijtage aan de opslagruimte voorkomen, raden we je aan deze feature uit te schakelen.
Waar Oppo dit jaar de MariSilicon X beeldprocessor presenteerde om beeldverwerking in de Oppo Find X5 te optimaliseren, doet Vivo dat dit jaar ook met een eigen beeldprocessor. Die van VIVO heet de Vivo V1+. Een beeldprocessor ontwikkeld in samenwerking met chipsetbouwer MediaTEK. Overigens zonder exclusiviteit voor MediaTEK chipsets daar de beeldprocessor in dit toestel keurig naast de snellere Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 is geplaatst.
Draadloos
De Vivo X80 Pro kan moeiteloos zelf een WiFi 6 hotspot open gooien, maar kan ook met WiFi 6 verbinden net als 2.4GHz en 5GHz. Er zit Bluetooth 5.2 met NFC in (5.3 als je de Chinese import hebt) en plaatsbepaling verloopt via A-GPS (VS), GLONASS (RU), BDS (CN), GALILEO (EU), QZSS (JP) en NavIC (IN). Er zit ook nog een infrarood poort op.
Android 12 met Funtouch OS 12
Importeer je deze smartphone, loop je het risico dat deze komt met het Chinese Origin OS erop. Moet je dus niet doen. Hier in Nederland krijg je wel Funtouch als OS bovenop Android 12. Het is niet geheel verrassend dat Funtouch OS 12 van Vivo overeenkomsten vertoont met ColorOS van Oppo en OxygenOS van OnePlus. De bedrijven behoren immers tot dezelfde groep. Toch bevat Funtouch OS een hoop exclusieve features die het systeem wel heel erg leuk maken.
Zo bevat Funtouch OS een hoop handige widgets die je direct op het homescreen kunt knallen. De Nano Music Player geeft je bijvoorbeeld sneller toegang tot diensten als Spotify. Met iManager kun je snel ruimte vrij maken, maar ook Android 12 scannen op malware en andere rotzooi. Je kunt afstellen hoe de batterij gemanaged moet worden en met EasyShare snel en gemakkelijk data delen. Voldoende leuke features dus.
Een minpuntje is er ook. Op dit vlaggenschip probeert Vivo toch nog bij te verdienen met een enorme lading bloatware. Dat zijn apps waar Vivo voor betaald krijg om alvast op jouw toestel te zetten terwijl je daar niet om vraagt. Standaard is dit Booking.com, Facebook, LinkedIn, Netflix, Spotify en TikTok. Niet de meest vervelende apps, maar op dit prijspunt verwachten we dat de keuze bij de koper mag liggen.
Opladen
Opladen doe je met 80 Watt. De 80 Watt lader zit in het doosje, dus je kunt daar meteen mee aan de slag. Ook kun je 50 Watt draadloos opladen. Hoewel Vivo op dit gebied wordt voorbijgelopen door andere merken, is 80 Watt nog altijd plezierig snel. In minder dan 40 minuten zit de 4.700mAh batterij vol. 4.700mah is wat minder dan we bij veel vlaggenschip toestellen zien, maar daar krijg je een veel slanker toestel voor terug dat lekker in de hand ligt. Het einde van de dag haal je ook met deze accugrootte met gemak.
Voor de gamer
De Adreno 730 heeft geen enkele moeite om de dikste 3D graphics op het scherm te tonen. Daar komt je dus niks tekort. De stereospeakers geven keurig een idee van welke kant de vijand komt. Het 120Hz display, de diepe contrasten van het AMOLED paneel en ondersteuning tot HDR10+ zorgen ervoor dat je altijd veel detail ziet. Als gamer wordt je heel gelukkig van dit toestel.
Is de Vivo X80 Pro het snelste toestel om op te gamen? Nee, dat niet. Inmiddels zijn er al verschillende toestellen met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen1+ chipset. Die levert nog snellere prestaties. Dat zie je echter vooral terug in de benchmarks. De kans dat je het verschil merkt tijdens het gamen is nihil.
Voor de audiofiel
Als audiofiel krijg je een toestel zonder 3,5mm aansluiting, maar met USB-C. Dus je kunt altijd nog bedraad gaan. Daarnaast kan het toestel over bluetooth streamen op aptX HD kwaliteit en ook het afspelen van hi-res audio is geen enkel probleem voor de chipset.
Voor de videograaf
Selfies schieten in 4K. We lezen in verschillende specsheets dat het moet kunnen, maar ons testmodel houdt het toch echt bij FullHD gestabiliseerd. En dat is voor de meeste creatieve mensen nog altijd meer dan genoeg. De selfiecamera filmt lekker sterk in HDR.
Wil je in 8K, dan film je over het camera-eiland op de achterkant. In de YouTube review zie je hiervan de kwaliteit. Toegegeven, af en toe komen we een hapering tegen in de opname. Wellicht is de software hier nog wat buggy. In 4K filmt de camera echt super strak en in FullHD krijg je gimball-kwaliteit beeldstabilisatie. De enorme beeldsensor en OIS werken ongekend goed samen. Dit is absoluut briljant! Ga je zoomen, kan het wel zijn dat de camera-overgangen soms wat ruw verspringen, zoals je in de video kunt zien. Dat is ook het bewijs dat Vivo echt de verschillende camera’s gebruikt.
Voor de fotograaf
De combinatie van de Vivo V1+ beeldprocessor, de optieken van Zeiss en een goede keus voor de beeldsensoren maken dat de Vivo X80 ongekend goed beeld aflevert. De Oppo Find X5 Pro met Hasselblad en de OnePlus 10 Pro met Hasselblad camera’s kunnen hier niet aan tippen.
De main camera schiet plaatjes van 50 megapixels. Ruim genoeg voor grote, scherpe prints. Met f/1.6 is dit ook nog een van de meest lichtgevoelige beeldsensoren die we dit jaar hebben ervaren. De ultragroothoek is ook nog eens een 48 megapixel beeldsensor met een gemiddelde lichtgevoeligheid van f/2.2. Daarna krijg je nog een 12 megapixel f/1.9 beeldsensor en een 8 megapixel f/1.9 periscoop camera. Die kan dus bewegen naar 5x optische zoom. Een camera-eiland dat voor ons gevoel echt enorm goed in balans is.
De selfiecamera is een 32 MP, f/2.5 model. Daarmee schiet je overdag geweldige foto’s. In de avond laat hij veel licht binnen, maar neemt de scherpte snel af.
Conclusie Vivo X80 Pro
De Vivo X80 Pro kent een paar kleine smetjes. De 8K opnamemogelijkheid die nog een patch nodig heeft, de forse hoeveelheid bloatware in Funtouch OS. Toch mag dat de pret niet drukken. De Vivo X80 Pro is een heerlijke, slanke smartphone met een bloedsnelle chipset. De resultaten uit de camera’s zijn letterlijk een lust voor het oog. Het toestel heeft alles aan boord om het vlaggenschipsegment te leiden.
2 reacties
Zo jammer dat het zo moeilijk is om met unieke toestellen door te breken en dat Vivo nu besloten heeft voorlopig niet door te gaan hier. Kennelijk verkopen de clones van OnePlus en Realme beter.
Helemaal met je eens. We gaan een mooi merk missen in onze markt.