Foto van Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Kinston Ironkey Keypad 200, de beveiligde usb stick

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Robuust ontwerp
  • Ingebouwde beveiliging
  • USB-A
  • Gebruik
  • Wist na 10 valse admin inlogpogingen

THE BAD

  • Setup procedure
  • Uitleg
  • Geen USB-C
Hoe vaak is een verloren USB stick in het nieuws geweest. Met de Ironkey Keypad200 moet dat verleden tijd zijn. Simpelweg omdat de usb stick ingebouwde encryptie en beveiliging heeft. Is t wat?

Tja wat kan je tegenwoordig nog over een USB stick schrijven? Op beurzen wil zelfs bijna niemand meer zo’n gratis 8gb usb stick. Nieuws is hooguit een extreem grote opslag of USB-A en USB-C ondersteuning. Dat dachten we. Nu is er een USB stick met beveiliging. Tja daar hebben we er ook diverse van gezien. Dan staat er software op de usb stick en moet je die activeren om een partitie op de USB stick te zien. In de praktijk werkt dat gewoon te vertragend. Wij ontvingen deze nieuwe USB stick ter review. En om ons lekker te maken met maar liefst 128GB opslag.

Eerste indruk

De Ironkey Keypad 200 is een grote naam voor een USB stick. OP het eerste gezicht is het een gewonbe USB-A stick met de afmeting die 10 jaar geleden normaal was en nu nog prima. NIet te klein zodat je m snel kwijt raakt en niet te groot zodat je m niet steeds in jouw broekzak of jas hebt. Perfecte afmeting voor een robuuste USB stick. Wanneer we aan de sleutelhangerlus trekken, komt de USB stick uit een behuizing. Dan zie je de werkelijke USB stick met ingebouwd numeriek toetsenbord en een grote toets met een sleutel afbeelding. De huls beschermd het toetsenbord. Een rubbertje zorgt ook voor een bescherming tegen regenwater. Kingston maakt geen waterproof claim, maar het lijkt in de huls wel een regenbuitje te kunnen overleven.
Als je de usb stick in een computer steekt, zie je niets. De USB stick mount niet. Blijkbaar moet je hem eerst ontgrendelen. In de verpakking zit een miniscule handleiding die gewoon niet duidelijk is. Gelukkig hebben we nog YouTube. Daar legt een gebruiker een eerdere versie uit en het idee is duidelijk. Je moet een toetsencombinatie intoetsen voor je een pincode kan instellen. Dan moet de pincode ook nog eens minimaal 8 cijfers zijn. Om de nieuwe code op te slaan moet je echt dat filmpje stap voor stap afspelen. Kingston maakte geen goede beurt door dit niet zelf goed uit te leggen. Althans dat was bij de lancering van de stick als nieuw product. Inmiddels heeft Kingston een duidelijk filmpje gemaakt

Beveiliging

Allereerst is de USB stick zo robuust gemaakt en zijn de onderdelen in epoxy gegoten , zodat het onmogelijk moet zijn om aan de hardware te klungelen zonder dat iemand dit ziet. Blijvende schade is zeker. Om eigenaren te waarschuwen, is de schijf gemaakt om fraudebestendig te zijn. Bovendien bevat het BadUSB-beveiliging met digitaal ondertekende firmware en beveiliging tegen brute-force wachtwoordaanvallen. Op het alfanumerieke toetsenbord wordt een polymeer laag aangebracht die de toetsen bedekt en het gebruik van de toetsen verdoezelt door vingerafdrukken op de toetsen te analyseren.
De echte beveiliging is het wachtwoord en encryptiesysteem. Dit wordt gevoed door een ingebouwde accu die zichzelf oplaad zodra de USB-stick in een computer zit. De KP200 maakt gebruik van op hardware gebaseerde XTS-AES 256-bits encryptie. Bovendien is het FIPS 140-3 Level 3 (gecertificeerd voor beveiliging van militaire kwaliteit).
Als de gebruikerspincode verloren gaat of als de schijf wordt vergrendeld na de toegewezen 10 gebruikers inlogpogingen, kan de beheerder de gebruikerspincode herstellen en toegang tot de schijf verlenen. Wanneer zowel de beheerders- als de gebruikerspincode zijn geactiveerd, zal de KP200 de gebruikerspincode vergrendelen na 10 mislukte inlogpogingen; als de beheerderspincode 10 keer achter elkaar foutief wordt ingevoerd, zal de brute force-aanvalbeveiliging de schijf crypto wissen, de gegevens effectief wissen en het apparaat resetten.
De KP200 is dus een minicomputer die vraagt om een beheerplan en document. Anders bene je gegarandeerd de inlogcodes voor de admin of gebruiker in verloop van tijd kwijt. Wanneer je deze USB stick voor jezelf gebruikt, is een enkele pincode voldoende. Wie niet de pincode weet, krijgt echt niets te zien. We hebben het diverse ICT experts gevraagd om te kijken wat er op de stick staat. Niemand lukte het om er in te komen. Een noot is wel dat er geen beveiligingsclaims gemaakt kunnen worden op de deze ervaring, Een hack wedstrijd door Kingston zou een goede marketing aktie en onderbouwing van hun claim zijn.

Conclusie

De Keypad200 is een handige en veilige USB-stick. De beveiliging met een code activeren is een klusje waar je echt even voor moet gaan zitten. Is dat eenmaal gedaan, dan kan je gerust deze USB stick ergens laten liggen zonder bang te zijn dat iemand de gegevens er af kopieert.
De Keypad200 kost net geen 100 Euro in 8GB en een dikke 200 Euro voor 128GB opslag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.