Het was eind maart 2018. Voor me lag een houten kist van Sennheiser. Daarin de Sennheiser HD 660S. Een hoofdtelefoon gemaakt om als referentie te dienen voor andere audiotests, in een tijd dat we niet gewend waren honderden euro’s neer te leggen voor personal audio. Zeker niet wanneer daar geen knopjes op zitten. Inmiddels zijn we wat meer gewend aan dit soort prijspunten en kunnen we stellen dat Sennheiser met de HD 660S2 betaalbare referentieklasse audio probeert te bieden.
Unboxing
De Sennheiser HD 660S2 komt niet meer in een fancy houten kistje. We moeten het met karton doen. Duurzamer, dat zeker. Wel nog veel metaal/plastic kabelbindertjes, maar de stofhoes wordt als bescherming voor de headset gebruikt in plaats van plastic vliesjes. Dus dat is heel mooi.
In de doos zit een stofhoes, een 6,3mm audiokabel van 1,8 meter, een 4,4mm Pentaconn audiokabel van 1,8 meter en een 6,3mm jack naar 3,5mm adapter.
Wat ook duurzaam is, is dat de heaset niet de hele wereld over is gegaan om geproduceerd te worden. Hoewel Sennheiser nog altijd headsets ontwerpt in Duitsland, vindt de productie van deze headset plaats in Ierland.
Geluidservaring
Voor ik de hoofdtelefoon ben gaan testen, was het belangrijk deze eerst warm te laten draaien. Dit om de drivers lekker los te spelen zodat ik het geluid krijg dat de headset na uren luisteren zal laten horen. Hiervoor hebben we de app SweepGen gebruikt. Deze genereert een toon die non-stop alle frequenties langsgaat op 50% volume. Deze heeft 3 dagen gedraaid voor ik mijn oordeel ben gaan vellen.
Sennheiser spreekt op haar website van een uitgebreide sub-bas, maar ook in de mid-bas is wel wat verandert ten opzichte van de HD 660S. Binnen de opbouw van de drivers, is Sennheiser in staat geweest om de geluidsdruk op de laagste frequenties te verdubbelen. Dit door de vormgeving van de transducer qua luchtstroom aan te passen. Zelf zet Sennheiser de resultaten uiteen in onderstaande grafiek. Helaas beschikken we zelf niet over de middelen om dit te valideren, maar we gaan er vanuit dat Sennheiser hier eerlijk over is.
Laten we eerlijk zijn, hier schuilt een enorm gevaar voor de ware audiofiel. Wanneer hoofdtelefoons aanzetten op de bas, kan dit de balans en met name de zuiverheid van klanken echt flink verstoren voor het getrainde oor, al zal de gemiddelde consument dat echt helemaal prima vinden. Gewoon omdat het ook een geluid is dat snel went… voor de gewone consument.
Wanneer we naar spraak luisteren, merken we nog meer van de aluminium spreekspoel die in de oorschelpen aanwezig is. Spraak, net als zang, zit in een frequentiegebied dat loepzuiver binnenkomt.
Entertainment liefhebber? De nieuwe drivers zijn beter in staat om virtual surround sound neer te zetten, maar het kost wel wat kunst en vliegwerk om die audio naar de headset te sturen.
Het gevolg van dit alles is dat de Sennheiser HD 660S2 veel meer een referentie is voor een enorm breed pallet aan muziekstijlen. Je kunt prima naar de fijnste details in het gitaarspel van Eric Clapton luisteren om daarna weg te dromen op de beats van Mecdoux of zelfs een Mau P.
Wat opvalt in het ontwerp van de headset, is dat Sennheiser er nog altijd mee wegkomt om een relatief kleine tranducer of driver te gebruiken. Die van Sennheiser meet slechts 38mm terwijl het gros van de merken op 44mm zit. De frequency response van de drivers loopt van 8-41,500 Hz met een SPL van 104dB en een harmonische vervorming (THD) op <0,04%.
Draagcomfort
Qua draagcomfort is met name voor mijn oude Sennheiser HD 660S heel veel veranderd. Die is over de jaren wat minder strak geworden, merk ik nu ik mijn notities van die eerste review uit 2018 er weer bij pak. Deze HD 660S2 klemt namelijk stevig op mijn wat grotere hoofd. De constructie is vrijwel gelijk gebleven, dus dat wordt vanzelf weer wat losser.
Opnieuw kiest Sennheiser voor stoffen oorkussens in de oorschelpen. Ook op een warme dag, weet ik dat dit lekker koel en zacht zit. Hoewel we inmiddels leder en kunstleder erg gewend zijn, valt hier ook altijd zeker wat voor te zeggen. Het is ook nu weer echt prima om vele uren met deze headset op mijn oren te zitten. De hoofdtelefoon weegt nog steeds maar 260 gram.
Bedenk je bij het dragen van deze hoofdtelefoon wel dat het een open membraan betreft. Er lekt dus enorm veel geluid weg naar buiten. In de bus is dit wat asociaal. In bed is dit voor jouw partner ronduit vervelend. Maar dit is ook geen hoofdtelefoon die je meer naar buiten moet nemen. Je moet gewoon lekker in je luie stoel gaan zitten. Mooi drankje erbij. Tidal aan en gaan…
Conclusie Sennheiser HD 660S2
Het is heerlijk om zo nu en dan een hoofdtelefoon te testen die teruggaat naar de basics. Die erop is gericht een geluid zo zuiver mogelijk neer te zetten. Voorlopig zal het geluid uit de Sennheiser HD 660S2 dé referentie vormen voor onze tests van personal audio.