TransIp
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Winnaar Webhosting Snelheidstest 2023 is TransIP maar dat klopt mogelijk niet

Hostingvergelijker.nl doet jaarlijks onderzoek naar de beste webhosts van Nederland en veel nieuwssites nemen het persbericht maar al te graag over. Maar kloppen de meetmethoden van webhostingvergelijker.nl wel? De redactie van GadgetGear vroeg het uit en kreeg opmerkelijke antwoorden van de vergelijkingswebsite.

Binnen webhosting valt enorm veel te kiezen en wat je krijgt voor je geld valt bijna niet te vergelijken. Iedere webhost kiest voor een eigen mix van hard- en software om een server op te bouwen. En eigenlijk moet je dat weer afstemmen op het doel waarvoor je de webserver gaat gebruiken.

Dat doel wordt voor de test platgeslagen. Er moet WordPress op draaien met een serie aan bekende plugins. Welke pakketten bij de 15 webhosts zijn afgenomen, dat is niet duidelijk, anders dan de melding dat het gaat om het meest populaire pakket van de betreffende webhost.

Om de snelheid optimaal te meten, maakt de WordPress site gebruik van WP Super Cache

En de Jetpack Booster module. Het draaien van twee caching tools naast elkaar vraagt wat vakmanschap voor een goede inrichting. Zo is Jetpack vooral heel veel data naar Amerikaanse servers aan het verplaatsen om van daaruit sites te versnellen. Iets dat niet iedereen moet willen in verband met de AVG. Bovendien zijn de peering contracten tussen de datacentra van de webhosts hier en Jetpack daar van impact op de prestaties die we hier meten. Iets anders is dat er expliciet geen gebruik wordt gemaakt van de technologie die op de server aanwezig is om de site te versnellen. In veel gevallen is een server gewoon geen match met een bepaalde caching technologie. Zo weten wij uit ervaring dat een Vimexx server bloedsnel kan worden wanneer je een pakket met Redis, Varnish en CDN hebt terwijl Siteground weer beter werkt op haar eigen caching plugin. En als je Siteground test, moet je dan ook niet Kinsta en WP Engine testen die in hetzelfde datacentrum zitten met weer andere versnellingstechnologie? Al geven we toe dat het een enorme klus moet zijn om echt alles te vergelijken. Echter zijn daar ook concrete benchmark tools voor. Dus het hoeft allemaal niet zo heel spannend te zijn. Je moet weten wat je test en waar je op moet letten om tot een eerlijke uitslag te komen.

TransIP, Hostinger, Cloud86, Antagonist en Mijn.host, gefeliciteerd met de top 5. Jammer alleen dat bij een correcte manier van testen de scores wellicht totaal anders zijn.

Om het transparant te houden, de auteur van dit artikel verdient zelf geld in het leveren van webhosting advies aan bedrijven en overheden. Bovendien spreekt de schrijver vaak op evenementen over dit onderwerp. Bron: hostingvergelijker.nl.

Update – Titel van dit bericht is ter verduidelijking aangepast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.