Apple maakt grootse stappen om aan de Digital Markets Act (DMA) van de EU te voldoen. Daarin spreekt het veel over Android, maar maakt zeker nog niet de volgende duurzame stap.
Hoeveel iPhones en iPads heb jij de laatste jaren weggegooid terwijl er misschien geen krasje op het display zat. De batterij nog lang genoeg werkte voor jouw gebruik? De speakers nog altijd fantastisch klonken? Het display nog altijd geen afwijkingen laat zien? Waarschijnlijk veel te veel, net als mij. Met beschermende cover klaar voor de shredder in de milieustraat of luier… gewoon in de kliko. Zonde? Ja. Te voorkomen? Nee, want dat is het nadeel van een gesloten ecosysteem.
Toen Apple de iPad presenteerde, was de verwachting dat we die, net als de iPhone, bijna jaarlijks zouden vervangen. Investeerders waren door het dolle. In 2019 ontdekte Apple dat het gros van haar gebruikers nog altijd genoegen nam met de eerste en tweede generatie iPad. Het marktaandeel van de eerste en tweede generatie was nog altijd dominant en dat was slecht nieuws.
Apple besloot met software updates te stoppen onder net mom van dat de hardware niet in staat zou zijn om nog langer nieuwe iOS versies te draaien. Let wel, Apple was op dat moment echt een rolmodel ten opzichte van de Android fabrikanten die nog nauwelijks aan updates deden. Dat was voor de werking van apps ook niet niet echt nodig in die tijd. En dat was bij Apple omgekeerd.
iOS was nog harder in ontwikkeling dan Android. Nieuwe functies die het ontwikkelen van apps makkelijker maakten, werden aan de lopende band geïntroduceerd en oude functies verdwenen langzaam uit beeld. Het stopzetten van software updates leverde een sterfhuisconstructie voor prachtige hardware op. Naarmate app bouwers met updates kwamen, waren die niet meer beschikbaar voor oude hardware. En wanneer die apps een online component hadden, stopte ook dat al heel snel. En mogelijk zat daar ook wel een kern van waarheid in… het was nog van voor de tijd dat Apple werd betrapt op het softwarematig terugschroeven van hardwareprestaties op haar apparaten.
Hoe zou dit opgelost kunnen worden? Door hardware open te stellen wanneer je zelf als fabrikant hier geen behoefte meer aan hebt. Voor Android gebruikers zijn er plekken als XDA Developers, waar hobbyisten zelf nieuwe software voor oudere (en nieuwe) smartphones blijven bijhouden. Ik weet nog dat er, ten tijden van de eerste iPhones, programmeurs waren die het mogelijk maakte om smartphones op basis van Windows om te zetten naar Android. Wanneer Apple het mogelijk zou maken om ‘verlaten’ hardware zelf van nieuwe software te voorzien, zou je een markt creëren waarin die mooie hardware nog minder snel weggegooid hoeft te worden, maar waar verdien je dan nog het geld?
Het Titan OS model
Een mooi voorbeeld is Titan OS, een dochterbedrijf van TP Vision. Het ontwikkelt een alternatief besturingssysteem voor Google TV. Het ziet er hetzelfde uit, maar het is anders. Misschien zelfs beter tegen de tijd dat het in 2024 op de markt komt. Maar dat moeten we nog zien. Wel is het model beter. Net als andere besturingssystemen, wordt er wat omzet gemaakt met affiliate links. Met andere woorden, abonneer jij je op Netflix via de TV, krijgen zij een stukje kickback en daar moet het op overleven. De visie van het bedrijf is om op die manier niet meer na 3 jaar te stoppen met software updates, maar door te gaan zolang er omzet uit gebruik komt… en wie is er niet beter dan omzet uit gebruik halen dan Apple?
Wat doet Apple wel met Android
Wat Apple wel met Android gaat doen is software beschikbaar stellen om de inhouden van iPhones en iPads gemakkelijk over te zetten op Android. Vrije browserkeuze wordt makkelijker omdat je jouw Safari bookmarks over kunt zetten naar bijvoorbeeld Brave of Chrome en Safari mag je op termijn ook compleet verwijderen uit iOS. Maar Apple houdt controle over het moment waarop al die prachtige devices in de shredder mogen. Maar het aluminium in jouw device is wel lekker duurzaam geproduceerd.
Verantwoording: Ik telefoneer al jaren met een Android, koop al jaren iPads en werk sinds 4 jaar het gros van de teksten van GadgetGear uit op MacBooks. Ik ben geen Apple fanboy, maar ook zeker niet gebonden aan open source of alles daartussen. Tech kan en moet anno 2024 gewoon duurzamer. Ook hier op de redactie gooien we veel te veel hardware weg omdat er geen softwareondersteuning meer is. De stappen die Apple mogelijk gaat maken staan in dit document.
Eén reactie
Dat duurzaam produceren zie ik ook slechts als een PR-dingetje. Ik bedoel, ze frezen al sinds jaar en dag uit één blok een case voor een apparaat. Dat verloren materiaal kunnen ze wel recyclen, maar daar zit altijd verlies bij en hoe dan ook is dat een extra proces dat weer zijn eigen uitstoot heeft.
Hetzelfde geldt om ethische verantwoordingen terwijl ze al sinds jaar en dag bij Foxconn produceren, waarbij, als we de artikelen van destijds moeten geloven, de faciliteiten die aan Appleproductie toegewijd was, de juist de meest problematische waren.
Wat is trouwens het verschil tussen Titan en iOS als het bijv. om Netflixabonnementen gaat? Apple krijgt ook een kickback (een flinke) toch?