Slingeren bij jou de NVMe SSD’s net zo hard over jouw bureau als bij ons en wil je iets met die storage doen zonder deze steeds in te bouwen? Het Nederlandse ACT brengt de USB-C M2. SSD Docking Station AC1501 op de markt waarmee je die drives kunt beheren alsof het externe drives zijn.
Unboxing
Op een paar plastic plakkertjes na, bevat de verpakking alleen maar karton, dat is natuurlijk super. Minimale documentatie, meer heb je niet nodig en de docking station zelf. Dat doen ze dus prima.
Design
Qua design is de ACT USB-C M2. SSD Docking Station AC1501 een soort zwarte ‘puck. Voor op het bureau. Lekker op gewicht, prima anti slip. De M.2 connector is zo geplaatst dat het gemakkelijk is om een M.2 er direct op te prikken. Er zit ook een power knop op, die niet voor iedereen heel duidelijk zal zijn qua werking. Maar die geeft dus wel of geen toegang tot het apparaat. De blauwe status LED erboven maakt de werking wat onduidelijk. Van de andere kant, je kunt hier ook niet echt de fout mee in gaan. De USB-C kabel meet 50CM.
Prestaties
De ACT USB-C M2. SSD Docking Station AC1501 is gemaakt voor optimaal gebruik in combinatie met USB 3.2 Gen2. Afhankelijk van de NVMe SSD die je erin plaatst, kun je tot 10Gb per seconde over de USB-C verbinding trekken. Zelfs met mijn Apple M2 chipset (USB 3.1 Gen2) trek ik die snelheid. Hiervoor maakt hij ook gebruik van UASP technologie.
Compatibility
De ACT USB-C M2. SSD Docking Station AC1501 werkt samen met verschillende typen M.2 PCIe drives. Je kunt drives met een M key en B+M key met deze drive gebruiken. Oude B Key drives kun je helaas niks mee. Qua drives met eigen heatsync lijkt deze oplossing ook prima geschikt, zoals je kunt zien bij de WD_Black NVEMe SSD.
Conclusie ACT USB-C M2. SSD Docking Station AC1501
De ACT USB-C M2. SSD Docking Station AC1501 blijkt een goedkope en prima manier om de inhoud om M.2 drives te bewerken vanaf macOS en Windows. Ideaal om bijvoorbeeld van een oudere, tragere drive te migreren naar een nieuwere, snellere. Ook tools als Acronis zien de SSD namelijk. Daarnaast kun je oude drives prima als externe opslag gebruiken. Wil je direct clonen, zonder software ertussen? Daar heeft ACT ook een oplossing voor, die je volgende week tegenkomt in onze review.