Qualcomm Snapdragon X Elite
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Qualcomm brengt laptop CPU’s naar smartphones

Nadat Apple haar M4 desktop GPU naar de iPad bracht, is Qualcomm nu van plan haar desktop Oryon CPU’s naar smartphones en tablets te brengen die gebruik gaan maken van de Snapdragon 8 Gen 4 chipsets die in oktober worden gepresenteerd.

In tegenstelling tot Apple is het dus niet zo dat het Qualcomm Snapdragon X platform naar mobile komt, maar wel dat er dus een mobiele chipset komt met dezelfde CPU kernen erin. Mogelijk omdat Qualcomm voor mobiel gebruik toch een kleinere chip moet fabriceren met andere eigenschappen dan belangrijk zijn voor laptops.

De stap is interessant omdat Qualcomm voorheen gebruik maakte van ARM CPU’s. De Snapdragon X is de eerste massaproductiechipset met een eigen CPU van Qualcomm. Het bouwen van een eigen CPU levert het bedrijf veel geld om, omdat het zo minder licentieafdrachten heeft naar partijen als ARM. De winst per chipset gaat dus omhoog. Daarnaast kan Qualcomm de ontwikkeling van de CPU en de chipset beter op elkaar afstemmen en daar mogelijk flinke performancewinsten op behalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.