De G515 Lightspeed TKL is een gamingtoetsenbord met low-profile toetsen met een geluidsdempend construct. We kregen de versie met tactile (bruine) switches en brachten wat tijd met het bord door.
Sleutelfeatures
- TKL-layout (geen numpad)
- Connectie via Lightspeed, bluetooth en USB
- PBT-keycaps met doorschijnende karakters voor effectieve backlight en geluidsdempend construct
- Tactile switches (bruin in CherryMX-taal), actuatiepunt 1,3 mm, activeringsaanslag van 45 g, fabrieksaf lubed
- Lightsyc RGB
- Dimensies: d x b x h: 368 x 150 x 22 mm
- Gewicht: 880 g
Uitpakken
Bij het uitpakken treffen we naast het toetsenbord de Slipstream-ontvanger, een 1,8 m lange USB-C naar USB-A-kabel en een USB-C naar USB-A convertor aan.
We zien scenario’s waarin het voor bepaalde gebruikers wenselijk was geweest om een pouch meegeleverd te krijgen en/of een polssteun. Daar koos Logitech echter niet voor.
Ontwerp
Het toetsenbord is op zich een mooi apparaat om te zien naar onze mening. Sober, maar niet saai. We hebben het over een typische 80% lay-out, wat betekent dat het numerieke veld weggelaten is. Typisch voor Logitech is dat ze vast blijven houden aan hun idee dat in ons land mensen graag de ISO-layout gebruiken ondanks dat dit de grootste onzin ter wereld is. Waar je voor reguliere toetsenborden nog het argument kan gebruiken dat Mac-gebruikers (slechts een relatief klein deel van de computergebruikers in het bredere plaatje van mensen die losse hardware kopen van 3rd party-merken) gebruik maken van ISO, zitten gamers voor zo goed als 100% op ANSI-toetsenborden buiten het deel dat Logitech-toetsenborden gebruikt.
Logitech past voor hun G-serie de ISO-layout wel iets aan met een langere shifttoets. Maar zeker voor hen die productiviteits-bezigheden beogen naast het gamen, blijft het gebrek aan de optie om een ANSI-US Internationaal-layout the kunnen kiezen, een drempel.
Rechts zien we leds voor de capslock en batterij-indicatie. Aan de voorzijde zien we de USB-C-aansluiting en switch voor het in-/uitschakelen. De mediatoetsen zijn onder de fn-functie geplaatst in combinatie met enkelen van de F-toetsen.
Naast de gebruikelijke toetsen hebben we in de bovenste rand ook een knop voor het switchen tussen de slipstream-connectie, bluetooth en het in-/uitschakelen van de gamemodus (deactiveert bepaalde toetsen zoals de startknop).
De G515 is voorzien van PBT dubbel gegoten keycaps. Voor de karakters is voor een doorzichtig materiaal gegaan, wat betekent de backlight prima zou moeten werken en dat klopt. Wel zie je wat imperfecties in de toepassing in de vorm van wat schaduwen in de karakters van het nodige aantal toetsen wanneer lichtere kleuren weergegeven worden. We omcirkelen er een paar in de onderstaande foto. Niets waar we ons enorm aan storen overigens.
De G515 heeft low-profile mechanische switchen. Onze sample heeft tactile switches welke een activeringsafstand van 1,3 mm en een activeringsaanslag van 45 g meegekregen hebben. De lineaire switches zijn qua anslag ietsje lichter met 2 gram. Er is verder geluiddempend schuim toegepast welke het geluid van het typen voor een flink deel moet inperken. Iets dat we overigens ook duidelijk merken tijdens het typen.
Als we het toetsenbord omdraaien, zien we de vijf rubberen voetjes en de voetjes om het toetsenbord in twee verschillende hoeken te plaatsen. Opvallend detail is dat de een groot deel van de achterzijde van een textuur voorzien is. Gezien de rubberen voetjes en het feit dat alles in één richting loopt zal dit niet voor de grip zijn, maar het is toch een aardig design detail.
We zien verder een uitsparing waar de ontvanger in geplaatst kan worden. Handig voor op reis of als je het toetsenbord gewoon niet wil gebruiken en ergens in de kast wil leggen.
De algemene bouwkwaliteit hebben we niets over te klagen. De G515 is een degelijk aanvoelend apparaat tijdens het typen en we horen geen verschil in toetsaanslag zoals dit bij de G915 wél het geval is ondanks dat voor de afwerking van dat bord hoogwaardigere materialen gebruikt werden (qua keycaps overigens juist mindere materialen). Wanneer we de G515 wat proberen te stressen in verschillende richtingen blijft de constructie in grote mate in orde. Het enige dat je qua bouw zal merken betreft het gegeven dat het een volledig plastic toetsenbord is waar je in deze prijsklasse vaak toch wat metalen elementen tegenkomt zoals metalen backplates. Niet dat dit zoveel uitmaakt, en ook iets als de G915 was uiteindelijk gewoon een plastic toetsenbord ondanks de aluminium backplate. Maar voor sommigen draagt het zien en kunnen voelen van dergelijke elementen toch bij aan de gebruikservaring. Als we ons bedenken dat dit toetsenbord op het moment van schrijven 150 euro moet kosten, zouden we qua afwerking misschien toch wat meer willen zien.
Type-ervaring
Uw reviewer is geen fan van de tactile low profile switches van de Logitech GL-serie, maar voor wat het moet zijn, is het prima. De keycaps voelen erg prettig aan en gedurende de twee testweken hebben we flink wat productiviteit uit het toetsenbord kunnen halen. Naast gamen zouden we ook voor flink wat typewerk de G515 prima kunnen aanraden, mits je geen problemen hebt met een ISO-lay-out. In dit opzicht is het ook jammer dat voor de G515 de witte clicky-switches niet beschikbaar zijn. Een signatuur met een ‘klik’ zoals witte of blauwe switches geven, is iets dat door veel mensen die veel typewerk verrichten aardig gewaardeerd wordt.
Connectie en batterijduur
We kunnen de G515 op drie manieren verbinden; USB, Lightspeed en bluetooth. Lightspeed hebben we al een paar jaar ervaring mee en bewijst zich als een zeer capabele draadloze connectie. Lag hebben we getest in Doom Eternal en vormde geenszins een beperking tijdens onze testsessies. De batterijduur via lightspeed is volgens de opgave 36 uur met RGB ingeschakeld. Dit kwam redelijk overeen met onze ervaringen. Connectie via bluetooth hebben we niet getest. Het is leuk dat het een optie is en handig wanneer je bijvoorbeeld even op een andere apparaat wil tikken, maar niet de connectie waar we gebruik van zouden maken wanneer we het toetsenbord met ons hoofd-systeem zouden gebruiken.
Software
Om het maximale uit je G515 te halen dien je gebruik te maken van de G-Hub-suite. Hierin kan je alle te verwachten zaken configureren als macro’s en de RGB-verlichting. De verlichting kun je overigens ook configureren via de Dynamische verlichting-settings van Windows. Iets unieker is de mogelijkheid om een volledig alternatieve modus te creëren met de G-shift-functie waarin je alle toetsen opnieuw toewijst en alles weer terugzet met een druk op de knop.
De Logitech G515 biedt ook de optie gebruik te maken van Logitech’s Key Control-technologie. Dit gaat ook over het creëren van macro’s, maar gaat veel verder dan de opties van de G-shift-optie. Key Control stelt je in staat om lagen te bouwen om nog meer functionaliteit uit elke toets te halen. Op deze manier kun je tot 15 functies aan één toets toewijzen. Theoretisch betekent dit dat meer ingewikkelde macro’s te maken zijn, maar het kan ook leiden tot veel interessantere specifieke instellingen voor specifieke workflows. Zo kan je je toetsenbord veranderen in een losse controlboard om allerlei soft- en hardwarematige functies te bedienen.
Het vergt op zich wel de nodige tijd om even door te hebben hoe alles werkt. Logitech lijkt te hopen dat gebruikers massaal hun creativiteit loslaten en hun instellingen delen. Uw reviewer komt echter niet verder dan wat macro’s voor specifieke games, en we vragen ons af in hoeverre gebruikers echt ervoor zullen gaan zitten om van alles in te stellen via de G-hub-software.
Maar het is in ieder geval prijzenswaardig dat Logitech het platform biedt om dit te doen. Hoewel zeer uitgebreid, denken we dat de UI goed ontworpen is en mits je er tijd in steekt, je wel wijs kan uit hoe het een en ander werkt. Integratie met Discord, Streamlabs en OBS is mogelijk.
Conclusie
De Logitech G515 is een uitstekend toetsenbord voor wat het moet zijn. Tikken op het apparaat is een zeer prettige ervaring, de bouwkwaliteit is prima en het gedempte geluid is iets dat zeker in de omgeving door mensen gewaardeerd zal worden. G-Hub biedt als suite waarschijnlijk meer dan wat veruit de meesten ooit beogen te configureren. De batterijduur is voor een gaming-connectie iets waar we niets over te klagen hebben en dat we hiernaast ook de optie hebben om via bluetooth een extern apparaat te bedienen is meegenomen. Dat het apparaat er daarbij prima uit ziet maakt dat we de G515 voor een veel breder publiek zouden aanraden dan alleen gamers. Wel is het jammer dat er geen clicky-variant beschikbaar is voor de serieuze typisten en de keus beperkt is tussen tactile (bruine switches) en linear (rode switches). De introductieprijs ligt op rond de 150 euro, en gezien de bouw en wat er nog meer te krijgen is voor deze prijs vinden we dit eigenlijk net te prijzig. Dit gezegdhebbende zal niemand een slechte koop doen met de G515.