Logo GadgetGear.nl
20240719 203215
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: UE Everboom – Gebalanceerde bluetooth speaker

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de UE Boom Everboom met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Algemene geluidsweergave
  • Gebalanceerd geluid
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Goed presets in app + custom EQ
  • Standby en inschakelen via de app

THE BAD

  • Accessoires vallen tegen
  • Afwerking niet bijzonder
  • Prijzig

Bluetoothspeakers zijn voor een productcategorie die zo specifiek is, alsnog vrij divers. We hebben het over verschillende vormen en maten, of ze voor binnen of buitengebruik zijn, getuned zijn voor een bepaald geluidssignatuur, verschillende features die door de ene gebruiker meer gewaardeerd zal worden dan de ander, etcetera.

high resolution jpg everboom charcoal black lime 3qtr front

De UE Everboom is een van de opties die volgens uw reviewer een redelijk midden zou kunnen zijn tussen alle overwegingen en daarmee, mits deze presteert, een makkelijke aanrader zou kunnen zijn voor een brede groep. Dit gezegd hebbende, blijft het aanbod aan bluetooth speakers enorm en weet ook de concurrentie heel goed wie hun klanten precies zijn. Dus zeker voor een optie die in het higher end segment moet presteren (adviesprijs van de Everboom is 269 euro), moet het een en ander erg goed voor elkaar zijn.

 

Sleutelfeatures

  • 20 uur batterijduur
  • IP67 stof- en waterdicht
  • Getest op vallen van 1 meter hoogte
  • Direct afspelen van speellijsten van streaming platformen via de ‘magic button’
  • Eigen stem weergeven via de ‘megaphone’-functie
  • Dimensies: 110 x 85 x 205 mm (l x b x h)
  • Gewicht: 960 g
  • 360° omnidirectioneel geluid

 

20240706 190042

 

Uitpakken

De Everboom wordt geleverd met een USB-C-naar-USB-C-kabel (~1 m) en een karabijnhaak.

20240718 125751

Gezien de prijsklasse van de Everboom vinden we dit een beetje matig. Voor brede mogelijkheden qua ophangen van de speaker zouden we praktischere en stijlvollere oplossingen kunnen bedenken, terwijl de USB-kabel van slechts een meter weliswaar beter is dan de overdreven korte kabels die je tegenwoordig vaak meegeleverd krijgt, maar alsnog erg standaard in uitvoering. Naast een langer exemplaar hadden we ook graag gezien dat deze flexibeler was met misschien een betere afwerking.

 

Ontwerp

Het eerste dat opvalt aan de Everboom is dat het voor het formaat een aardig licht apparaat is. Met 960 g is het zeker niet de lichtste speaker die je zal vinden, maar gezien de hoeveelheid geluid dat eruit moet komen, is het alsnog best indrukwekkend. Qua bouw koos UE voor een redelijke standaard oplossing. We zien een met nylon afgewerkte gril en rubberen/plastic elementen aan de onder- en bovenzijde. Interessant detail is het gespikkelde motief dat in de rubberen plastic-delen verwerkt zit.

20240706 191600

Bij de keus van de samenstelling van de speaker is duidelijk ook aan het milieu gedacht. De plastic onderdelen in de Everboom bevatten minimaal 58% gecertificeerd gerecycled plastic, terwijl voor de luidsprekerstof 100% gerecycled polyester gebruikt is en de magneten zijn vervaardigd van 100% post-consumer gerecycled praseodymium neodymium metaal.

Val- en water-/stofbestendigheid

Kennelijk is de speaker getest voor vallen vanaf een meter hoogte terwijl, de waterdichtheid voldoet aan de IP67-norm. Je ziet aan het ontwerp of de bouw niet perse af dat we te maken hebben met een speaker uit de hogere klasse. Opzich hoeft dat ook niet natuurlijk, als de geluidsprestaties er maar zijn.

Karabijnhaak

20240706 191634Aan de achterkant van de speaker zien we een lus waar we de meegeleverde karabijnhaak aan kunnen bevestigen. We zien wel vaker dit soort oplossingen, maar in de praktijk maken we er eigenlijk nooit gebruik van. Verder moeten we zeggen dat we toch het idee hebben dat in deze prijsklasse wel een iets elegantere oplossing bedacht moet worden. Zo’n metalen haak zal niet al te lief zijn voor alles waar je deze aan hangt in termen van het niet-krassen van de ondergrond bijvoorbeeld. Verder moet de haak net ergens omheen passen. Waar we qua design kunnen vergeven dat niet afgeweken wordt van een beproefd concept, is dit een punt waar meer mogelijk had kunnen zijn naar ons idee.

We zien aan de onderkant van de achterzijde ook de flap waar de USB-C-aansluiting achter zit voor het opladen van de speaker.

Batterijduur

De opgegeven batterijduur ligt op 20 uur bij spelen op de standaard volumesetting van 42%. Wij hebben de speaker getest op ongeveer 35% volume in de meeste gevallen en daarnaast in de nacht op lager volume. Met dit gebruik kwamen we dik over de 20 uur heen. We denken dat die 20 uur niet onredelijk is wanneer je uitgaat van spelen op 42%.

Bediening

De bediening op de speaker zelf gebeurt via de knoppen aan de bovenzijde terwijl de volumebediening zoals duidelijk bij UE Boom speakers aan de voorzijde gebeurt. Interessante opmerking die uw reviewer kreeg was dat door de vorm, de zwarte kleur en de plaatsing van de + en – de speaker op een begravenis-ornament lijkt waarbij de + en – een onderbroken kruis zouden suggereren… Hoe dan ook, we zien een knop voor het in-/uitschakelen, bluetooth, de outdoor-modus en de zogenaamde magic button. Deze laatste is uiteraard gewoon een afspeel/pause-knop met de functie dat je ook vooruit (2x drukken) en terug (3x drukken) kan skippen. Unieker is de feature dat je een vooraf ingestelde afspeellijst (in de UE Boom app) van je streamingdienst kan afspelen door deze knop in te houden.

20240706 191528

 

Geluid

20240719 143739Voor de omzetting van het signaal zijn in de Everboom twee (voor het formaat van de speaker) flinke actieve full range transducers toegepast van 56,6 x 56,2 mm welke bijgestaan worden door twee 49,4 x 87 mm passieve radiatoren. We moeten zeggen dat we positief verbaast zijn door het geluid dat uit de Everboom komt. Het geluid is over het hele spectrum aardig in balans. Dit betekent niet dat de Everboom een neutrale speaker is.

We spelen ter test een selectie aan new jack swing en new wave nummers af. Waar het eerste genre snelle beats en trage tonen afwisselt met een grote variate aan verschillende typen vocals, kiest het tweede genre voor een combinatie van lange melodische tonen en tragere instrumentals waarin akoestische en elektronische weergaven elkaar afwisselen. Dit maakt dat het twee genres zijn die het effect leggen op een brede variatie van nodige nuances om het door de artiesten beoogde resultaat te raken.

We maken niet vaak mee dat dit soort speakers de juiste brom tijdens Michael Jackson’s ‘Who Is It’ weten weer te geven, maar de Everboom lukt het. In INXS’ ‘Never Tear Us Apart’, komt de trompetsolo sprankelend door terwijl de vocals niets inleveren aan nuance.

Er is duidelijk gekozen voor het kunnen weergeven van een krachtige, resonante bas die vol klinkt en daadwerkelijk voelbaar is. Het mooie is dat deze nooit onbedoeld rommelig/brommend wordt en nooit negatieve invloed heeft op derest van het spectrum. Middenfrequenties komen helder over. Instrumentals en vocals komen goed tot hun recht met de juiste nuance; een prettige levendigheid en dynamiek op die aan natuurlijkheid niets inlevert.

De hoge tonen hebben de juiste scherpte en weten op het juiste moment te sprankelen. Helderheid komt door wanneer je het verwacht en definitie is eigenlijk altijd raak.

20240719 143s517

De Everboom moet een omnidirectionele speaker zijn die 360° geluid zou leveren. Zo ver zouden wij niet gaan. Wel kan je de speaker prima van de zijkanten beluisteren, naast de voorzijde uiteraard. We durven de bewering wel aan dat de ervaring redelijk gelijk gehouden is voor mensen die om de speaker heen zitten (buiten de achterzijde, daar merk je een duidelijk verschil). De omnidirectionele eigenschappen zorgen ook voor een betere ruimtelijkheid van het geluid.

De outdoor-boost zorgt dat het geluid iets luider gaat en wat meer bass-definitie meekrijgt.

20240706 191701

Volume

Het opgegeven maximale volume zit op 90 dBC en met de outdoor-boost aan op 91 dBC. De Everboom gaat hiermee luid genoeg, maar in een kamer vol met druk roepende mensen zal deze weinig indruk maken. Het is dus echt voor een omgeving waar je met maximaal een man of 10-15 in redelijke nabijheid van de speaker bent. De tiener die flink wat wil stampen op zijn slaapkamer of iemand die zichzelf wil verdoven om de dag een beetje te vergeten, zal in ieder geval aan een enkele speaker niet genoeg hebben. Voor casual luisteren denken we dat een middelgrote woon kamer gewoon goed gevuld kan worden door de Everboom. Op hoog volume horen we overigens slechts minimale distorsie, dus de UE heeft het conservatief gehouden. Een goede keus wat ons betreft.

Megaphone

De Megaphone-functie stelt de gebruiker in staat om via de app iets over de speaker te roepen. Wellicht het becommentariëren van je dansende gasten, of gewoon omdat je iets te zeggen hebt. Op zich best een leuke functie al kunnen wij niet zo snel een doel bedenken. Stemgeluid wordt gewoon duidelijk doorgegeven.

Geluid voor het geld

De overweging of de Everboom met een adviesprijs van € 269 (op het moment van schrijven is de laagste prijs die we vinden €259) waar biedt voor zijn geld is dan ietwat lastig. In principe is het antwoord gewoon dat dit het geval is. En als je een tweede exemplaar erbij koopt, dan heb je voor relatief weinig geld een oplossing met een vrij correcte weergave die veel compacter is dan alternatieve oplossingen. Of je dan iets zoekt met dit uiterlijk is een tweede.

Punt is echter dat dit soort speakers vooral ingezet wordt voor actief gebruik. Wat doet in de praktijk de Everboom wat een speaker van 150 euro niet kan? Geluid beter weergeven, zeker. Maar hoeveel geef je daarom wanneer je aan het kamperen bent of in de tuin aan een biertje zit met je kennissen? Maar goed, behoeftes en normen verschillen. Heb je een hogere norm, dan betaal je meer, en dan kom je uit bij iets als de Everboom. Hoe hoogwaardiger her product, hoe minder bang je voor je buck krijgt, daar is ook niets nieuws aan.

 

UA | Boom app

In de app vind je een EQ, kun je de megaphone gebruiken en zijn daarnaast wat handleidingen en overige tutorials beschikbaar. Ook vind je een link naar de UA-winkel. Bijzonderder vinden we de functie om de speaker op afstand in te kunnen schakelen. Een optie die natuurlijk in werkelijkheid gewoon een soort slaapstand is in plaats van dat deze de speaker echt uit en in kan schakelen, maar toch vonden we het een interessante feature.

De presets in de equalizer zijn prima gekozen wat ons betreft. Ondanks dat een beluisteren van een podcast gewoon prettig is via de gebalanceerde stand, maakt de podcast/vocal settings waarin het hoog benadrukt wordt en het absolute laag grotendeels weggedraaid is het een en ander toch wat prettiger om te luisteren. De equalizer staat je toe de presets aan te passen naar eigen voorkeur die vervolgens als een extra custom setting opgeslagen wordt. Meer dan één customsetting kan je niet opslaan en de standaard presets kan je ook niet aanpassen. Een beetje jammerlijke beperking.

 

Conclusie

We hebben ongeveer twee weken met de Everboom doorgebracht en hier redelijk intensief gebruik van gemaakt. Het accent lag uiteraard op het luisteren van muziek, maar ook het beluisteren van podcasts is veel gedaan. De ervaring was eigenlijk niets anders dan positief.

Het geluid is waarschijnlijk een van de beste die we gehoord hebben uit dit soort portable speakers. Het laag gaat diep genoeg om de juiste effecten in de bas te raken, het midden blijft zeer goed in orde en hoge tonen blijven prettig vertegenwoordigd, terwijl de separatie aardig on point is en we redelijk wat ruimtelijkheid merken. We zouden niet zeggen dat de speaker alle richtingen op dezelfde geluidservaring levert, maar onder een hoek van 180 graden op zich wel.

Het maximale volume is niet dusdanig dat je kan verwachten een drukke setting zomaar van muziek te kunnen voorzien. Casual luisteren lijkt het doel geweest te zijn, en die keus is weinig mis mee.

We hebben het met een adviesprijs van 270 euro wel over een speaker in het hogere segment. De vraag rond of we waar krijgen voor ons geld is dan extra kritisch. Enerzijds zijn we kritisch op de afwerking die niet speciaal is en hadden we zaken als de bevestigingsmogelijkheden graag beter uitgedacht gezien. Daar staat tegenover dat de bouw wel gewoon stevig is en zelfs op valbestendigheid getest is (op een hoogte van 1 meter) terwijl de speaker ook waterdicht is volgens de IP67-norm (wat het goed laten klinken van portable speakers altijd een uitdaging maakt). Als we dan ook bedenken dat het geluid dik in orde is en de bediening via de app een prettige ervaring vormt, stellen we dat de UE Everboom voor iedereen die het geld ervoor over heeft een prima koop is.

Eén reactie

  1. Interessante speaker als ik het zo lees. Het idee om er twee neer te hangen als je standaard oplossing in bijv een woonkamer zoals in het artikel gesuggereerd wordt kan best interessant zijn. Ja, het kost 2x het hoge bedrag voor een bluetooth speaker, maar je hebt dan geen versterker nodig en alles kan je met een telefoon of tablet aansturen.

    Maar dit uiterlijk (zoals ook gesuggereerd wordt) heb ik dan weer niets mee. En die grote plus en min is natuurlijk een merk-ding van UE, maar misschien dat ze in deze prijsklasse waarin ook wat oudere mensen eerder wat geld uitgeven misschien een wat eleganter apparaat moeten ontwerpen? Desnoods maak je alleen de plus en min zwart (of iig dezelfde kleur als de nylon afwerking).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.