Logo GadgetGear.nl
`review gadgetgear sennheiser hd620s0006
Foto van Zeeman Albert
Zeeman Albert

Sennheiser HD620S Review: De terugkeer van de bedrade hoofdtelefoon?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sennheiser HD620S met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Neutraal en authentiek geluid
  • Duurzame constructie
  • Comfortabel voor langdurig gebruik
  • Goede passieve geluidsisolatie
  • Veel aftermarket mogelijkheden

THE BAD

  • Niet opvouwbaar of plat op te bergen
  • Uitdagingen met moderne mobiele apparaten

De Sennheiser HD620S streeft ernaar de standaard te zetten met zijn neutrale geluidsweergave, zoals we gewend zijn van Sennheiser. Deze hoofdtelefoon belooft een luisterervaring die zowel audiofielen als gamers zullen waarderen, dankzij zijn voortreffelijke geluidskwaliteit en duurzame constructie.

Geluidskwaliteit

`review gadgetgear sennheiser hd620s0005Het hart van de HD620S is een nauwkeurig afgestemde 42mm dynamische transducer, geproduceerd in de ultramoderne transducerfabriek van Sennheiser in Tullamore, Ierland. Bij een bezoek aan de fabriek in Duitsland zagen we dat de topmodellen daar werden gemaakt, terwijl massaproductie in Azië plaatsvond. Nu is er deze oplossing binnen de EU. Deze transducer levert een zachte, moeiteloze klank met een ‘luchtige’ signatuur, zoals Sennheiser het omschrijft. Sennheiser streeft ernaar de voordelen van een open hoofdtelefoon te combineren met de passieve geluidsisolatie van een gesloten model. Zonder elektronische snufjes ligt de focus volledig op lineaire geluidsweergave. Het resultaat benadert wat Sennheiser belooft, al mist de hoofdtelefoon misschien wat dynamiek vergeleken met modellen die vol zitten met elektronica voor noise-canceling en basversterking. Deze hoofdtelefoon wil in 2024 snel en onvervormd geluid leveren, vergelijkbaar met de HD-serie uit de jaren ’80. Daarnaast biedt de kabel met microfoon een extra optie, ideaal voor zowel audiofielen als gamers die elk detail willen horen zonder storende elektronische circuits.

Design en Comfort

`review gadgetgear sennheiser hd620s0002De HD620S valt direct op als een Sennheiser door zijn kenmerkende ontwerp en iconische chassis. De metalen onderdelen voelen niet alleen prettig aan, maar dienen ook een akoestisch doel door interne reflecties te verminderen en zo de geluidszuiverheid te behouden. Het schot, geplaatst onder een hoek, zorgt voor een goede plaatsing van de oorschelpen en bevordert de luchtcirculatie, wat bijdraagt aan het open karakter van de hoofdtelefoon. Hoewel het niet hetzelfde luchtige gevoel geeft als een echte open hoofdtelefoon, doet het ontwerp denken aan de high-end modellen van Sennheiser. De schelpen voelen organisch aan en het nieuwe ontwerp behoudt een herkenbare traditie.

Sennheiser had kunnen kiezen voor het materiaal dat Rode gebruikt in de NTH100 voor een nog koeler gevoel. Desondanks klinkt de Sennheiser beter dan de Rode, die tot nu toe favoriet was. Let wel, deze hoofdtelefoon kan niet plat worden opgeborgen of ingeklapt. Het is een robuuste hoofdtelefoon, gebouwd met materialen die lang meegaan. Mijn Sennheiser-hoofdtelefoons uit de jaren tachtig doen het nog steeds goed en deze nieuwe HD620S past daar naadloos bij, met verbeterde aansluiting op moderne apparatuur.

Connectiviteit en Kabel

`review gadgetgear sennheiser hd620s0007Hoewel de kabel in deze tijd van draadloze technologie een uitdaging kan zijn, zorgt hij wel voor maximale signaaloverdracht. De 1,8 meter lange kabel eindigt in een 3,5mm-stereoplug met een geïntegreerde vergrendelschroef voor de meegeleverde 6,3mm-adapter. Het vinden van mobiele apparaten met een mini-jack aansluiting is echter lastig. iPhones vereisen een adapter, iPod-batterijen zijn vaak niet meer te vervangen, en alternatieven zoals de Hibi Hi-Res audiospeler of de nieuwe Sony Xperia 1 VI met een minijack zijn goede opties.

Duurzaamheid

Zoals de betere Sennheiser-producten is de HD620S gebouwd om lang mee te gaan, met een met metaal versterkte hoofdband en oorschelpbehuizingen. Een meegeleverd opbergzakje houdt stof buiten en biedt ruimte voor de afneembare kabel. Het ‘twist-and-lock’ enkelzijdige kabelontwerp biedt veel aftermarketmogelijkheden, waaronder verschillende lengtes en een in-line microfoon. De in-line microfoonkabel was nog niet beschikbaar bij het schrijven van deze review, een update volgt. Een krulkabel en een gebalanceerde kabel voor compatibele apparatuur zoals de nieuwste Sony Walkmans en HiBy hi-res spelers zouden een geweldige toevoeging zijn.

Conclusie

`review gadgetgear sennheiser hd620s0001De Sennheiser HD620S biedt een uitstekende geluidskwaliteit die voldoet aan de verwachtingen van audiofielen. De neutrale klank, het comfort en de duurzaamheid maken het een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige luisterervaring en geen probleem heeft met een kabel. Dit is een hoofdtelefoon die decennia meegaat en nooit zal vervelen.

2 reacties

  1. Jammer dat er weinig over het geluid verteld wordt. Dit zou de ervaring kunnen bieden van een open koptelefoon, maar er wordt niets gezegd over de ruimtelijke ervaring/sound stage, directionele ervaring/imaging, hoe de ervaring is bij het luisteren van specifieke nummers. Dat er wat dynamiek zou missen zegt mij als lezer niets aangezien ik niet weet wat de schrijver bedoelt met dynamiek.

    Het valt me sowieso op dat Sennheiserkoptelefoons met zeer beperkt onderbouwde reviews overal op Nederlandse platformen zeer hoge scores krijgen. Dat suggereert dat het word of mouth marketing review-pushen is, wat voor mij betekent dat ik Sennheiser als merk onderaan het lijstje zet.

  2. Zijn bedrade koptelefoons ooit weggeweest?

    Hoeveel volume heb je met een telefoon als de genoemde Xperia?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.