google pixel 9 pro fold lifestyle
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google Pixel 9 Series gelanceerd

Google heeft vandaag haar eerst foldable smartphone uitgebracht in Nederland. Het gaat om de nieuwe Gogole Pixel 9 Pro Fold. Het topmodel in de 9-series van het merk.

Google Tensor G4 als laatste Exynos

Google pronkt al een paar jaar met haar eigen Google Tensor chipsets, maar in werkelijkheid zijn het aanpassingen op Samsungs eigen Exynos chipsets. Daar zit ook een beetje de pijn van de chipset. Hoewel bloedsnel, kan de Tensor, net als de Exynos, de strijd met de high-end chipsets van Qualcomm nog altijd niet winnen als we de benchmarks mogen geloven. Bij de volgende generatie mogen we echte Google-chipdesigns verwachten en zouden de verschillen maar zo eens heel interessant kunnen worden… maar dat is 2025. Niet vandaag.

Heel veel AI

AI vormt opnieuw de boventoon in de demo’s van Google. Zo kun je nu natuurlijke gesprekken voeren met Gemini en zijn er meer functies om foto’s te retoucheren zonder al te veel moeite te hoeven doen.

Privacy is nog altijd een ding, dus plaatst Google haar Gemini Nano taalmodel op jouw smartphone. Zo kan de Pixel 9 taken uitvoeren zonder jouw stemopnamen naar de cloud te hoeven sturen.

Google Pixel 9

Het basismodel is de Google Pixel 9. Deze komt met een 20:9 OLED display van 1.080×2.242 pixels. Deze heeft een dynamische snelheid van 60-120Hz en een enorme piekhelderheid in de zon van 2.700 nits met HDR. De batterij meet met 4.700mAh wat kleiner dan we gewend zijn bij flagship series, maar de zuinige Tensor chip zal dit vast goedmaken. Draadloos opladen kan naast bedraad opladen tot 45 Watt snelheid. Afhankelijk van de uitvoering krijg je 12GB werkgeheugen in combinatie met 128GB of 256GB opslag.

google pixel 9

Achterop krijg je een groothoekcamera op 50 megapixel en een ultragroothoek op 48 megapixel. Aan de voorkant zit een 10,5 megapixel selfiecamera.

Google Pixel 9 Pro

Op alle fronten lijkt de Google Pixel 9 Pro een stap vooruit. Het LTPO OLED display komt nu al met 1.280×2.856 pixels en een variabele snelheid van 1-120Hz. De piekhelderheid ligt met 3.000 nits ook weer net iets hoger. De batterij is hetzelfde net als de mogelijkheid om ook draadloos op te laden. Je krijgt hier standaard 16GB werkgeheugen en opslag varieert per uitvoering van 128GB tot 1TB.

google pixel 9 pro

Je krijgt een 50 megapixel main camera, een 48 megapixel groothoek en een 48 megapixel 5x telezoom achter op het toestel. Aan de voorkant zit een indrukwekkende selfiecamera van 42 megapixel.

Google Pixel 9 Pro XL

Wie niet op een opvouwbaar display zit te wachten, maar wel een groot scherm, kan voor de Google Pixel 9 Pro XL gaan. Dit LTPO OLED display is een centimeter groter en meet 1.344×2.992 pixels. De scherpste uit de serie. Ook deze gaat van 1-120Hz met een piekhelderheid van 3.000 nits. Doordat het toestel groter is, legt Google hier een 5.060mAh batterij in. Dat is dan weer lekker groot.

google pixel 9

Het toestel komt standaard met 16GB werkgeheugen en ook hier heb je varianten met 128GB tot 1TB aan opslagruimte. De cameraopstelling is hetzelfde als de 9 Pro.

Google Pixel 9 Pro Fold

Echt indrukwekkend is de Google Pixel 9 Pro Fold. Het scherm op de voorkant meet 6,3 inch en is een 1.080 x 4.242 OLED met 60-120Hz snelheid. Hetzelfde display als in de Pixel 9.

Maar aan de binnenkant heeft Google geïnvesteerd in een 20,4CM groot display. Deze heeft een resolutie van 2.076 x 2.152 pixels en een snelheid van 1-120Hz. Ook deze heeft in de zon een piekhelderheid van 2.700 nits. Het scharnier dat het scherm moet ondersteunen is ontwikkeld uit staal en aluminium.

Net als bij andere foldables is de batterij iets kleiner; namelijk 4.650 mAh. Maar dat moet genoeg zijn om de dag door te komen. Met draadloos opladen is deze Google in ieder geval net wat praktischer dan de OnePlus Open.

google pixel 9 pro fold lifestyle

De chipset komt met 16GB werkgeheugen. Daarnaast krijg je 256GB of 512GB opslagruimte.

Achter op het toestel ligt een 48 megapixel groothoek en een ultragroothoek van 10,5 megapixel. Een 5x telezoom van 10,8 megapixel maakt het af.

In het front display zit een 10 megapixel selfiecamera. Achter het flexibele display ook. Met de Google Pixel 9 Pro Fold claimt Google de dunste foldable van Nederland in de schappen te leggen. Net als vele andere merken. Voor €1.899 koop je de 256GB uitvoering of voor €2.029 de versie met 512GB opslagruimte aan boord.

Software updates

Google belooft dat je tot 7 jaar OS en beveiligingsupdates krijgt inclusief de Pixel Drop-updates. De toestellen komen met Android 14 op de markt.

Eén reactie

  1. Wow, 7 jaar updates. Dat is wel dik voor elkaar. Is de reparatie-mogelijkheid ook zo goed voor elkaar vraag ik me af… Vind het verder jammer dat die XL zo’n aspect ratio heeft. Ik had het trouwens fijn gevonden als je per toestel de schermgrootte had vermeld en niet alleen van de Fold. En jammer dat de goedkoopste niet ook gewoon die 1 Hz-optie in het paneel meegekregen heeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.