Google Chromecast Gen 1
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

R.I.P. Google Chromecast

Google neemt afscheid van een stukje legacy met een lastige naam. Het was namelijk prima te verdedigen dat een besturingssysteem van Google de naam ChromeOS meekrijgt, omdat deze was ontwikkeld op basis van de Google Chrome browser. Met als idee dat alle apps in de cloud moeten hangen. Die samenhang was voor Chromecast gebruikers minder duidelijk. Met name omdat zelfs Google TV nog altijd Android 14 als basis heeft.

Chromecast en Chromecast Audio

Daarnaast was er nog een probleem. Chromecast begon als een soort HDMI-stick die langzaamaan iets groter werd. De beperkte ruimte voor de stick maakt het lastig om deze goed te koelen en om er voldoende hardware in te kunnen plaatsen.

Met de eerder vandaag aangekondigde Google TV Streamer zet Google ineens een veel complexer en groter stuk hardware op de markt. Een mooi moment om met deze nieuwe vormfactor afscheid te nemen van de Chromecast naam. Bovendien past de naam Google TV Streamer ook veel beter bij het Google TV platform.

Google Chromecast 2020

Overigens komt het einde van de Chromecast een kleine 11 jaar na de lancering van de eerste generatie. En ja, hier op kantoor hebben we die ook nog steeds in gebruik. Die eerste generatie kon je ook alleen gebruiken om content naartoe te ‘casten’. De laatste generatie Chromecast leunde al veel dichter tegen de echte Google TV ervaring aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.