20240605 113032
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Divoom Pixoo64 64×64 Pixel Art display

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Divoom Pixoo64 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Breed inzetbaar
  • Makkelijk eigen weergaves weergeven
  • Boordevolle app

THE BAD

  • Geen interne batterij

Dit is de Pixoo 64, een veelzijdig LED-paneel waarmee je verschillende zaken kan weergeven, van allerlei creatieve uitingen tot live data, allemaal in de vorm van pixelart

61jw4wbabzl. ac sl1500

We bespraken in een ver verleden al enkele Divoom-producten, maar dat waren vooral audio-producten. De laatste jaren is Divoom zich steeds meer gaan toeleggen op esthetische producten op basis van PixelArt. De Pixoo 64 is al een paar jaar beschikbaar, maar uw reviewer wilde er toch eens een kijkje naar nemen omdat het nog altijd hun grootste display is en dus ideaal om eens in de wereld van dergelijke displays te stappen.

20240605 113707

 

Eerste indruk

De Pixoo 64 wordt geleverd met een USB-C-naar USB-A-kabel (~2 m lang), adapter en twee ringschroeven (het zijn niet echt ringschroeven, maar uw reviewer is onbekend met de werkelijke naam) met rubberen ringetjes.

20240605 170620

Het apparaat doet in eerste instantie een beetje denken aan een plasma-scherm dat uit staat. Maar goed, we weten dat het een matrixpaneel is met 64 x 64 pixels van een formaat van 10,3″. Het gewicht zit op 740 g. Het scherm heeft een glazen afwerking terwijl het frame van plastic is vervaardigd, maar alsnog degelijk aanvoelt. De USB-C-kabel is voorzien van een metalen connector met Divoom-branding, terwijl de sleeve braided is met een stoffen-materiaal wat ervoor zorgt dat de flexibiliteit van de kabel behouden bleef. De adapter, die wij dus wel meegeleverd kregen wat volgens wat collega-reviewers niet altijd het geval is, is een merkloos exemplaar van 2A. De Pixoo64 heeft geen ingebouwde batterij en moet dus altijd aan het stroom hangen om te functioneren.

We zien aan zowel de boven als de onderzijde van het apparaat schroefgaten zitten, welke gebruikt kunnen worden om het apparaat op te hangen of op een standaard te zetten, beiden vergelijkbaar met een fotolijst. Verder zien we aan de achterzijde de mogelijkheid om het apparaat op te hangen aan bijvoorbeeld een haak of schroef en daarnaast zien we ruimte voor de plaatsing van de standaard die bewaard kan worden in de achterzijde. We zouden dus zeggen dat de flexibiliteit qua plaatsing wel goed voor elkaar is.

De Pixoo64 is ook voorzien van een microfoon voor het bijhouden van geluidsniveaus en audio-ingegeven visualisaties. Aan de zijkant zien we iets dat lijkt op een volume-rocker, maar dit zijn in werkelijkheid twee niet-gerelateerde knoppen voor het standby zetten en het switchen van kanalen.

20240803 114324

 

Gebruik

Bediening werkt via de app op je telefoon via bluetooth en wifi. Er is helaas geen mogelijkheid om via Windows je Pixoo64 te configureren via een losse app of bijvoorbeeld een browser-interface. Enigszins vreemd vinden we dit wel, aangezien Divoom de Pixoo64 promoot voor zaken die veel verder gaan dan gewoon leuke visualisaties. Buiten puur het esthetische element zijn een paar opties:

  • Financiële trackers, zoals aandelen, cryptovaluta of wisselkoersen
  • Gamerstatistieken (denk aan rank, kills, overwinningen,  speeltijd, assist, afhankelijk per game) voor verschillende games
  • Social media trackers, zoals een YouTube-teller voor het aantal abonnees of weergaveteller voor specifieke video’s of statistieken gerelateerd aan je Twitter- Twitchaccount

Dit maakt dat de Pixoo64 voor bepaalde gebruikers in een workflow (die niet eens alleen thuis hoeft te zijn, maar bijvoorbeeld ook op kantoor of in een winkel) past die je niet perse alleen op je smartphone wil managen. Natuurlijk zijn er desktopmode-opties als Samsung’s DeX of Motorola’s Ready, maar uiteraard wil je een minder omslachtige manier en dus een native oplossing.

We hebben begrepen dat er wel gewerkt werd aan opensource beschikbaarheid van het protocol, maar tegelijkertijd dateren deze uitspreken van alweer even terug, dus het is de vraag in hoeverre dit plan nog actueel is. (Een specifieke oplossing die vanuit Windows te bedienen is, is sowieso niet iets dat Divoom in de planning heeft, zo leerden na navraag bij Divoom.) Ook integraties met iets als IFTTT en verschillende digitale assistenten, kunnen we wel functionaliteit voor bedenken om de Pixoo64 een veel veelzijdiger apparaat te maken.

Aan de andere kant zou je het natuurlijk ook als een kracht kunnen zien. Divoom heeft een specifieke set van functies in gedachten, en daar ligt de focus op en moet goed werken. En dat doet het ook daadwerkelijk. Het apparaat is hoe dan ook een blikvanger. Echt iets waar mensen altijd wel wat over te vragen zullen hebben. Je kan kiezen om pixelart weer te geven die je zelf ontwerp of kiest uit de duizenden opties die door medegebruikers in de app geüpload zijn. Daarnaast kun je het display instellen voor actuele zaken als een wereldklok, kalender of weersvoorspelling – de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

 

Divoom App

In de Divoom-app vind je uiteraard alles wat je nodig hebt om je Divoom-apparaat aan het werk te krijgen en te laten weergeven wat je precies wil. Hier kan je naast kiezen tussen ontwerpen van anderen en zelf pixel-art te maken, ook de winkel bezoeken en je profiel managen.

Zelf je art maken is iets waar je wel even voor kan zitten. En wat dit aangaat is het jammer dat er geen serieuze suite is die voor iedereen gebruiksvriendelijk is. Aan de andere kant zullen velen genoeg hebben aan de combinatie van de beschikbare art die in de app te vinden is, plus de mogelijkheid iets zelf creatief te doen met het gebruiken van een eigen video of foto. Eventueel edit je iets van een gif op je PC in een ander programma en upload je dat gewoon. Een kleine demo rond hoe het uploaden van videos en foto’s in de editor werkt:

 

Stroomverbruik

Stroomverbruik loopt erg uiteen, afhankelijk van hoe helder je het paneeltje instelt en wat voor scène je weergeeft. Livescènes gebruiken wat meer dan stilstaande scènes, lichte kleuren (die meer richting wit gaan) verbruiken wat meer dan donkere en natuurlijk heeft de algemene helderheid ook invloed. Wanneer we het over een bijna wit scherm hebben met wat live elementen, dan kan et verbruik over de 10 W gaan. Zet je echter de helderheid zo’n 20% terug, dan is het verbruik al snel zo’n rond de 5,5 W. Je ziet het verbruik in bepaalde gevallen op- en neergaan waarop na een tijdje het verbruik lijkt te stabiliseren, maar dit is niet altijd zo:
giphyIets als de geluidsvisualizer komt in de helderste stand echter net voorbij de 2W (en op wat lagere helderheden op ronde de 1,5 W). De Youtube-teller zit op 5,3 W in zijn helderste stand en op 4W op 80%. Zelfs op 10W zou je kunnen zeggen dat dit op het gebruik zit van verschillende apparaten die je 24/7 aan hebt staan zoals een modem. Echter, is dit natuurlijk een wat minder functioneel apparaat. In bepaalde gevallen, zeker als je er meerderen gebruikt is het misschien opletten afhankelijk van wat je weergeeft. In standby verbruikt het apparaat 1,5 W.

 

Conclusie

De Pixoo64 is al met al een zeer interessant product. Het is een display dat qua concept een heel eigen ding doet en breed inzetbaar is; puur als esthetisch stuk in de kamer of een informatie display in je werkomgeving, of een combinatie ervan. De app zit boordevol leuke opties die je op je Pixoo64 kan weergeven. Zelf creatief aan de gang gaan in de app is best een uitdaging, maar de mogelijkheden zaken te uploaden maakt het eigenlijk vrij makkelijk om via derde programma’s je eigen pixel-art of pixel-info-display te maken.

2 reacties

  1. Leuke producten zijn dit. Ik heb best een tijd overwogen er een te kopen, maar vervolgens betrapte ik me erop dat ik totaal geen geschikt doeleinde ervoor weet. Misschien leuk op de achtergrond als ik met wat mensen praat, en dat is het dan ook wel. Misschien dat het voor hun na verloop van tijd zelfs irritant wordt.

    Goeie foto’s van het apparaat trouwens. Weet alleen niet wat de meerwaarde is van die video. Ik bedoel, het is de meest voorkomende manier waarop mensen zullen willen customizen I guess, dus op die manier heeft het wel meerwaarde voor de mensen die niet weten waar die optie zit…

    1. Dat laatste dus. Ik denk niet dat iedereen die optie zal vinden aangezien de creatie-tool wat intimiderend over kan komen. En ik denk dat een enorme groep mensen niet voorbij de functie van beschikbare weergaves en het willen uploaden van zelf gekozen externe content komt, vandaar dat ik deze keus maakte. Het was ook een verzoek vanuit Divoom om iets toe te voegen waarin de interactie tussen het apparaat en de app getoond wordt en er wat social media activiteit omheen zou bestaan via Shorts en/of Tiktok.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.