De recent geïntroduceerde Neo-serie van Elgato richt zich op beginnende contentcreators. Volgens Elgato is dit een veel bredere groep dan tot nu toe de focus was van hardwarefabrikanten. Waar men in de regel kijkt naar mensen die content creëren via nieuwe media, zoals streamers en youtubers, ziet Elgato in dat ook gebruikers die bijvoorbeeld een trainingvideo in elkaar draaien voor hun werk of op afstand iets presenteren feitelijk contentcreators zijn.
De Neo line-up kenmerkt zich door eenvoud, plug-and-play functionaliteit (zoals Elgato het stelt, maar eigenlijk is dit niet perse iets bijzonders) en een eigen design. Wij kregen de ‘Look good, sound good, stay in control’-bundel opgestuurd. Hierin vinden we de Neo-variant van de Wave, Facecam, Keylight en Stream Deck. Elgato heeft voor de Neo-lijn ook nog een capturecard, maar deze bespreken we niet in deze review.
Ontwerp
We zien dat Elgato voor een duidelijk eigen designaccent gegaan is met ronde vormen en een witte kleur voor de Neo-serie. Volgens Elgato zou deze set prima passen in een brede setting, maar wij denken dat je eigenlijk gewoon een setup moet hebben met de nodige witte accenten. Misschien was het wel een idee geweest om zowel een witte als een zwarte variant van de set uit te brengen.
De bouwkwaliteit van de accessoires is prima voor elkaar. Je ziet en voelt de naden wel, maar het voelt allemaal degelijk aan het kraakt niet wanneer je het materiaal wat strest. Goede keus is dat ze voor een matte afwerking gekozen hebben. Alle kabels, of ze nu wel of niet modulair toegepast zijn, hebben een gevlogen stoffen afwerking. Al met al, bovengemiddeld voor de prijs.
Er is ook aan milieubewustzijn gedacht; het gebruikte materiaal betreft 60% gerecycled plastic en voor de verpakking is gekozen voor 100% plasticvrije, recyclebare materialen, waarbij minder kleur is gebruikt om water te besparen.
Qua software heeft Elgato op zich een goede reputatie in termen van gebruiksvriendelijkheid. Soms is het even kijken hoe het een en ander zit, maar uiteindelijk kom je er wel uit. Het nadeel aan Elgatoproducten is dat anders dan bij de meeste andere merken, ze gebruik maken van eigen programma’s. Voor de vier apparaten die we kregen uit de Neo-lijn installeerden we:
- Stream Deck
- Elgato Control Center
- Elgato Wave Link
- Elgato Camera Hub
Nu is het natuurlijk ook weer zo dat je met losse programma’s deze echt kan inrichten voor het type software, en daarnaast hebben we het hier over een aantal zeer verschillende apparaten, dus al te kritisch gaan we hier dan ook niet over zijn.
Stream Deck Neo
- Dimensies: 107 x 26 x 78 mm
- Gewicht: 210 g
De Stream deck is over de afgelopen jaren flink doorontwikkeld tot een macro-blok waarmee je alles waar een bepaalde knop(-pencombinatie) voor bestaat kan bedienen. De Stream Deck Neo biedt feitelijk dezelfde functionaliteit die je hoofdzakelijk met andere Stream Decks krijgt. De Neo-variant heeft acht knoppen en daarnaast een infobar en twee touch sensitive knoppen waarmee je tussen verschillende indelingen kan switchen. In totaal zijn 10 pagina’s in te stellen, waarbij het handig wordt om in de infobar een indicator in te stellen voor op welke pagina je bent.
De USB-kabel (90 cm) is helaas niet modulair. Verder is gekozen voor USB-C. Die aansluiting moet je dus wel beschikbaar hebben en anders zul je aan een convertor moeten. De Stream Deck Neo is qua hoek te verstellen. In twee standen is deze ook echt vast te zetten, maar de stroefheid van het scharnier is eigenlijk voldoende om het apparaat in elke hoek te zetten die je maar wil.
De Stream Deck Neo voelt gewoon als een product dat volledig af is, en is een aanrader voor iedereen die denkt te kunnen profiteren van de functionaliteit die een Stream Deck biedt.
Keylight Neo
- Helderheid:
- USB-A (4,5 Watt): 400 lm
- USB-C (7,5 Watt): 700 lm
- 3A voeding (max. 12 Watt): 1000 lm
- Dimensies: 38 x 150 x 150 mm (d x b x h) (zonder monitorbevestiging)
- Gewicht: 246 g
De Key Light Neo wordt geleverd met de monitorhouder, USB-C-naar-USB-A-kabel (1 m) en een USB-A-naar-USB-A-verlengkabel (1,5 m). Natuurlijk staan key-lights vaak op een monitor en zeker aan staanbureaus is een verlengingsoptie voor de kabel geen overbodige luxe voor hen die het apparaat in hun systeemkast prikken die op de grond staat. Verder kijkt het erop dat Elgato deze Keylight Neo voor een zeer breed scala aan scenario’s geschikt acht, waardoor je de lengte van de kabel nodig hebt wanneer je deze ver van een computer of überhaupt een stroomaansluiting moet kunnen gebruiken.
Op de voorkant van het keylight, één in elke hoek, zitten drie knoppen en een indrukbare draaiknop voor het handmatig instellen van een warm en koud licht, de draaiknop voor de helderheid en kleurtemperatuur en het in- en uitschakelen. De combinatie van deze knoppen stelt je in staat om eigenlijk iedere instelling te configureren zonder de software.
De achterkant biedt de mogelijkheid tot wat kabelbeheer terwijl we een monitorstandaard zien volgens een bekend principe. De camera is bevestigd via een standaard 1/4-20 UNC schroefbevestiging, wat betekent dat de keylight makkelijk in combinatie met andere accessoires gebruikt kan worden. Extra handig is dat het voorste deel van de voet transparant gemaakt is. Dit betekent dat mocht je een monitor hebben met een heel dunne bezel, je in ieder geval door dit deel van de voet heen kan kijken. In de meeste gevallen zal dit overigens niet voorkomen. De meeste ‘bezelloze’ monitoren hebben in werkelijkheid nog steeds een bezel. Onze AOC Q27G4X (de zwarte monitor die in de afbeeldingen te zien is) heeft door de dunne body een wat dunnere rand dan de meesten met een soortgelijk paneel, en zelfs daar komt de voet niet over de rand heen (misschien als je van boven kijkt).
De helderheid van maximaal 1000 lm is indrukwekkend. Het is absoluut onnodig om voor je teleconference doeleinden voor deze helderheid te gaan. Echter, wanneer je op een wat grotere afstand wat op beeld wil brengen, is het zeer handig dat de Elgato Keylight deze optie biedt. Daarnaast heeft uw reviewer al jaren de gewoonte om keylights naar de muur te richten voor algemene verlichting in de kamer. Zeker wanneer je licht-gekleurde muren hebt, is dat zelfs met zwakkere keylights te doen. Fellere opties zoals deze Keylight Neo kunnen in hun felle stand via de muur alsnog voor een degelijke verlichting zorgen die nog gelijkmatiger is dan wanneer je de lamp naar je toe zou richten. Bijkomend voordeel is dat je geen felle lamp in je gezicht hebt schijnen.
Elgato’s Key Light Neo is al met al een ongelooflijk veelzijdige en krachtige keylight voor zijn formaat met een zachte en gelijkmatige lichtoutput. Ook voor zijn losse prijs een topper.
Facecam Neo
- Ondersteunde resoluties: 1080p60, 1080p30, 720p60, 720p30, 540p60, 540p30
- Focusbereik: 30 cm – oneindig
- Focal length: 26 mm
- Gezichtsveld: 77°
- Diafragma: f/2.0
- CMOS-sensor 1/2,9″
- Dimensies: 88 x 32 x 40 mm (b x d x h) (zonder monitorbevestiging)
- Gewicht: 80 g, 110 g (resp. zonder en mét monitorbevestiging)
De Facecam Neo wordt geleverd met de monitorbevestiging die qua concept vergelijkbaar is met die van de Keylight. De USB-kabel is helaas niet modulair en slechts 140 cm lang. Dit zal lang genoeg zijn voor de meeste settings, maar als je een sta-bureau hebt wordt het snel problematisch als je geen gebruik kan maken van een hub die wat dichterbij zit. In dit opzicht is de keus voor USB-C ook een aparte, aangezien de meeste geïntegreerde hubs in monitors en zelfs USB-hubs, nog altijd gebruik maken van USB-A. Je hebt natuurlijk wel verschillende docks die wél USB-C hebben in de regel, maar of je daar een webcam in wil prikken? Een meegeleverde convertor was geen overbodige luxe geweest.
De Facecam Neo volgt deels de filosofie van de andere Facecams in de zin dat deze geen microfoon heeft en dat al het geld in de camera zelf zit. We hebben het over een 1080p/60 camera zoals de bekende Facecam, met het verschil dat deze een automatische zoom heeft en geen fixed focus-lens. Verder is de Facecam Neo ook niet in staat om uncompressed te schieten. We moeten derhalve meteen een bepaald gegeven opmerken, namelijk dat de Elgato Facecam op het moment van schrijven nog geen 20 euro duurder is. Deze heeft wel een fixed focus lens en beschikt niet over HDR, maar de fixed focus zal voor velen een voordeel zijn, tenzij je echt veel verder van je camera iets wil doen waardoor je niet meer in het focusbereik zit. En het gemis van HDR is niet bepaald een probleem, zoals we ook uitlegden in de review van de Facecam Mk2.
Dit gezegd hebbende, moeten we zeggen dat de Facecam Neo voor een camera van 100 Euro best aardig presteert. Zeker met natuurlijk licht zoals we op de testlocatie veel tot onze beschikking hebben, presteert de camera erg goed. Als we wat kritischer kijken zouden we zeggen dat het beeld misschien ietwat naar een te blauwe weergave afwijkt. Er is geen low-light-modus. In een donkere kamer met wat we als gemiddelde content op het scherm (enige lichtbron in de kamer, geen witte weergaves) beschouwen, is het beeld echter nog steeds redelijk wanneer we onze camera instellen op 30 fps.
Uiteraard hebben we ook even gekeken hoe de camera het doet met de Keylight die we in deze bundel meegeleverd hebben gekregen. Interessant is dat voor het beeld met standaardinstellingen het weinig lijkt uit te maken of je een warm of koude kleur instelt, waarschijnlijk omdat er een bepaalde kleurcorrectie plaatsvindt:
Wave Neo
- Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz
- Maximale geluidsdruk (SPL): 120 dB
- Gevoeligheid: -23 dBFS (min. versterking), 7 dBFS (max. versterking)
- Connectie: Pc, Mac, PS4, PS5, iPad, iPhone
- Ondersteunde montageschroeven: 1/4″, 5/8″, 3/8″
- Dimensies: 92 x 92 x 282 mm d x b x h (mét verlengstuk voor hoogte), 92 x 92 x 182 mm d x b h (zónder verlengstuk voor hoogte)
De Wave Neo wordt geleverd met een USB-C-naar-USB-A kabel, een verlengstuk die op de voet gemonteerd is en de microfoon. De popkap is eveneens los te maken, maar is bij het uitpakken eveneens al geplaatst.
De manier waarop de USB-C-plug uitgevoerd is maakt dat de microfoon van de achterzijde er meteen afgewerkt uit ziet. Net als de Keylight Neo en in tegenstelling tot de Stream Deck Neo en Facecam Neo is voor de Wave Neo gekozen voor een USB-A-aansluiting op de meegeleverde kabel.
Wanneer we de achterkant verder bekijken zien we een jack-output en een cablemanagementoptie in het verlengde deel van de voet die overigens volledige van metaal is en in combinatie met de aan de onderkant volledig met rubber afgewerkte voet een degelijke basis vormt. Voor het verstellen van de hoek van de microfoon is een schroefknop-mechanisme gebruikt zoals dit meestal het geval is.
Een handmatige optie om de gain aan te passen ontbreekt. Dit werkt op de Facecam Neo dus via de software. Muten werkt via de touchsensitiveknop aan de voorzijde die rood kleur wanneer de mute ingeschakeld is. Deze is precies zo gevoelig als deze moet zijn naar ons idee. Je hoeft niet perse precies op het verlichte deel te tikken, eromheen werkt ook. Dit zou moeten helpen om het aantal keer dat je per ongeluk mis tikt te verminderen.
De toegepaste popfilter (die overigens in verschillende kleuren verkrijgbaar is) lijkt zijn werk aardig te doen maar niet meer dan dat. Je merkt bij vooral de p-klanken dat de Wave Neo nog altijd gevoelig is voor plosieven.
De specs die Elgato voor de Wave Neo overlegt suggereren dat de microfoon over een breed frequentieberiek moet kunnen opnemen met een goede gevoeligheid en relatief weinig achtergrondruis. Gezegd moet worden dat we inderdaad out of de box eigenlijk meteen een prima geluid uit de microfoon kregen en niet het idee hadden dat veel tuning nodig was om de prestaties te optimaliseren. Voor een 100 euro kostende microfoon zijn de prestaties zeer degelijk en we zijn niet bekend met een andere optie die voor deze prijs hetzelfde presteert.
Voor alle duidelijkheid, wil je echt een oplossing voor professionele doeleinden zoals langdurige voiceovers en serieuze podcasts, dan kun je beter wat hoger in de prijs kijken en denken we dat de Wave Neo dan gewoon tekort komt. Dit is vooral op het gebied van het kunnen weergeven van een luidere weergave zonder enige achtergrondruis. Echter, voor gewoon wat teleconferencing, of kletsen tijdens het streamen of multiplayer-gamen, is de kleine witte Elgato een prima oplossing.
Conclusie
We denken dat je met de Elgato Neo ‘Look good and stay in control’-bundel een prima set in huis haalt. De Neo-lijn mag dan misschien bedoeld zijn voor de beginnende contentcreator, maar de hele serie is wel echt ‘af’. De lijn bestaat uit mooi ontworpen en goed afgewerkte producten met degelijke prestaties. Van de Stream Deck is natuurlijk niet te verwachten dat je daar enorm veel functionaliteit uit krijgt wanneer je de software niet even induikt om het apparaat voor jouw gebruik te configureren. De overige drie apparaten zijn werkelijk plug-and-play en hebben amper configuratie nodig om optimaal te werken. Wil je dan toch via de software wat configuraties maken, dan heeft Elgato de ondersteunende software die we tot de beste binnen de hardware-industrie rekenen.
Qua prijsstelling denken we dat de producten prima geprijsd zijn. De Stream Deck en Keylight zijn echt producten waarvoor je voor een beter alternatief aanzienlijk meer zal moeten besteden. Dat geldt in mindere mate voor de Wave Neo en Facecam Neo die puur als los product wat minder interessant zijn. Echter, als je ze samen koopt, zit je alweer tegen de 50 euro aan wat je meer moet uitgeven aan twee betere apparaten. Als volledige ‘Look good and stay in control’-bundel is het voordeel dermate dat we het niet over alternatieven hoeven te hebben.
Eén reactie
Best leuk dat Elgato dit brengt. Ben het wel eens met de conclusie over de prijsstelling. Maar ook met dat ze misschien ook een zwarte variant hadden moeten uitbrengen. Goeie vergelijkende foto. Met wat meer wit staat het prima, zonder dat staat het echt los en gewoon minder mooi. Waarom zou Elgato de fans van zwarte apparaten uitsluiten? Want ik denk dat mensen die gebruik kunnen maken van dit soort packs vaak (meestal?) hoofdzakelijk zwarte setups hebben. Niet perse uit keus, maar de meeste apparaten zijn gewoon zwart of met veel zwarte accenten. Dan staat een zwarte set randapparatuur beter. Natuurlijk zijn er zat zwarte apparaten te krijgen, maar die zien er vaak juist meer techy uit, en deze set is juist leuk ontworpen (qua uiterlijk) voor de algemene gebruiker.