Tijdens de zomervakantie zakten we af jaar af naar iets boven Tataouine. Klinkt als een planeet uit Star Wars, maar dat is het niet helemaal. Vlak boven die zandvlakte in de Sahara van Tunesië zijn diverse sets van Star Wars te vinden. En dat vonden wij de ideale plek om Motoro’s nieuwste, opvouwbare smartphone te testen.
Unboxing
Maar eerst; wat zit er in de verpakking. Natuurlijk geen lader, want EU regeltjes. Maar wel een speciale cover met nekband, zodat je jouw Motorola Razr 50 Ultra altijd als handtasje met je mee kunt nemen. Er zit natuurlijk ook al een screenprotector op. Je krijgt documentatie, een SIM tool en een USB-kabel. Mooi compleet dus.
Ontwerp
Het ontwerp is alle finesse van de Samsung Galaxy Z Flip ver voorbij. Dat is meteen al duidelijk wanneer je voor het eerst naar dit toestel kijkt.
Het coverscreen is haar tijd ver vooruit ten opzichte van andere merken. Niet alleen heeft Motorola dit functioneel weten te maken (want volledig touchscreen met widget ondersteuning), maar zitten er ook twee grote gaten in, waardoor het om het camera-eiland van het toestel heen loopt. Daar worden we ook hier op de redactie erg vrolijk van.
De Motorola Razr 50 Ultra komt in vier kleuren op de markt. Namelijk roze, taupe, groen en zwart. Bij de zwarte, krijg je een paarse cover en zijn de metalen randen donkerblauw. De vegan-leather achterkant van het toestel heeft dezelfde donkerblauwe kleur. De keuze voor een vegan leather achterkant is slim. Het geeft je namelijk veel grip op het toestel, terwijl het minder gevoelig is voor krasjes, meer grip in je broekzak heeft en het ook meer ruimte geeft voor het plaatsen van goede antennes. Ja, dit zouden we op meer smartphones willen zien.
De vingerafdruksensor is voor dit toestel in de power-knop geplaatst. Dat kan een keuze zijn geweest om op kosten te besparen, maar ook simpelweg om het toestel mooi dun te houden. Het toestel moet het namelijk met een enkele batterij doen die in het onderste deel lijkt te liggen.
Het toestel is IPX8 waterdicht. Dus we hebben hem ook de Golf van Hammamet in meegenomen om wat foto’s bovenwater te nemen. Want; zeewater is zout. Er is wel wat vocht in het scharnier gekomen, waardoor het toestel een paar dagen wat kraakte. Maar dat loste zichzelf weer op. Gezien Motorola het toestel terug wilt, durfden we hem niet onderwater te gebruiken. Zeker niet omdat we er voor dit moment al mee in de woestijn waren geweest waar we het idee hadden dat er ook wat stuifzand in het scharnier was gekomen.
De meegeleverde cover is een geweldig idee, maar wat matig uitgevoerd. Door plakstrips moeten de onder- en bovenkant op hun plaats blijven zitten. Maar dat doet de onderkant in de praktijk niet. Wanneer ik het toestel uitgeklapt gebruik, schuift het onderste deel van de cover meestal een stuk omlaag. Dat is best irritant.
Een ander probleem is dat een deel van de cover regelmatig in het scharnier komt te zitten. Hierdoor kan ik het toestel dan niet in een keer volledig uitvouwen. Ik was enorm onder de indruk, maar dat maakte toch al snel plaats voor irritatie.
Cover display
Het cover display is een LTPO AMOLED display met een helderheid van 2.400 nits. Helder genoeg om gebruikt te worden in de volle zon. Het scherm biedt Dolby Vision en HDR10+ ondersteuning op een snelheid van maximaal 165Hz.De kans dat je echt films gaat kijken of gamen op het scherm lijkt nihil, maar voor de specsheet is dit een heel mooi lijstje. In de praktijk is het schermpje mooi scherp en zeer goed bruikbaar in het Sahara zonnetje. Het display heeft namelijk een formaat van 4 inch met een resolutie van 1.272×1.080 pixels, wat een scherpte oplevert van 417DPI. Om het display te beschermen, maakt Motorola gebruik van het harde Corning Gorilla Glass Victus.
Opvouwbaar display
Het opvouwbare display heeft een vrijwel vergelijkbare specsheet. Behalve dat hij veel groter en opvouwbaar is. Je krijgt een LTPO AMOLER scherm met Dolby Vision en HDR10+ ondersteuning op een snelheid van 165Hz.
Met een resolutie van 1.080×2.640 pixels op 6,9 inch krijg je een scherpte van zo’n 417 DPI. Gelijk aan het coverscreen dus. Maar dit scherm kan tot 3.000 nits fel gaan en dat is prima om ook in de Sahara overdag filmpjes te bekijken.
Ook in dit display zit een gaatje voor een selfiecamera. In tegenstelling tot Samsung, lukt het Motorola netjes om de ‘geul’ van het scharnier dicht te drukken, waardoor je relatief weinig vertekening in het scherm ziet.
Onder de motorkap
Qua rekenkracht zien we dat Motorola net niet de premium keuze maakt. In het toestel ligt de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3. Dat is een chipset die net even wat minder krachtig is dan de reguliere Snapdragon 8 Gen 3. Ga je dat merken? Waarschijnlijk voel je het niet, maar als we de benchmarkt erbij pakken, scheelt het toch zo’n 20% in performance. Iets dat vooral gamers kunnen merken. We vermoeden dat Motorola deze keuze maakt om het prijskaartje van het toestel aantrekkelijker te kunnen maken, zonder dat je er veel van voelt.
Voor opslag, maakt het toestel gebruik van UFS 4.0. Hierdoor starten apps lekker snel en kun je ook vlot bij jouw bestanden.
Android 14
Motorola levert het toestel met Android 14 en de nodige AI-features van Google en Motorola zelf. Je krijgt de belofte van 3 grote software updates. Dat is anno 2024 niet heel veel. Sterker nog, van een merk dat het altijd zo enorm heeft over haar band met Google, verwachten we eigenlijk wat meer.
Wat op premium toestellen altijd tegen kan vallen is de hoeveelheid bloatware. Dit zijn apps die Motorola op jouw toestel zet om op die manier nog wat meer geld te verdienen. Voor de Motorola Razr 50 Ultra zijn dat er niet heel veel. Maar iedere app is er een teveel.
Voor de gamer
Qua rekenkracht krijg je niet alleen een stevige octa-core CPU, maar ook de Adreno 735 GPU. De prestaties liggen voor gamers echt wel onder de vlaggenschepen van andere merken die wel een Snapdragon 8 Gen 3 chipset bevatten. Maar in onze test konden we er prima PubG en Fortnite op spelen. En ja, Minecraft natuurlijk ook. Het scherm is ook echt prima voor gaming. Met name doordat je weinig last hebt van vervelende reflecties.
Een andere sterke feature is de native ondersteuning voor spatial audio. Hierdoor kunnen objecten in 3D om je heen gepositioneerd worden qua geluid.
Voor de streamer
Dat gebrek aan vervelende reflecties is ook heerlijk als je een streamer bent. Met een FulLHD+ resolutie is het prima kijken. De kleuren zijn mooi diep en de contrasten hoog. In donkere en lichte beeldpartijen kun je dus veel details zien. Bovendien zijn er stereo speakers voor wanneer je geen headset op hebt.
Voor de audiofiel
Hi-res audio is al lang geen probleem meer voor deze headsets. Wel ben je beperkt tot draadloze headsets. Met Bluetooth 5.4 aan boord loopt het toestel lekker vooruit. Ook kun je naast A2DP gebruik maken van aptX HD, Adaptive en Lossless. Deze volle suite aan opties wordt ook wel neergezet als ‘Snapdragon Sound’.
Voor de fotograaf
Het fijne van het coverscreen is dat je het camera-eiland als selfiecamera kunt inzetten. Dat geeft je veel betere foto’s dan de selfiecamera in het opvouwbare display. Dat is uiteraard wel nodig voor videocalls en dergelijke.
De selfiecamera heeft een resolutie van 32 megapixels, wat best hoog is en daarmee stiekem wel een beetje concurreert met het camera-eiland. Echt lichtgevoelig is deze echter niet met haar f/2.4.
Op het camera-eiland is echt niet bespaard. Beide camera’s hebben een 50 megapixel resolutie. De main camera is een groothoek van 24mm met een lichtgevoeligheid van f/1.7. Deze is netjes optisch gestabiliseerd. De telelens heeft een lichtgevoeligheid van f.2.0, wat nog steeds erg goed is. Ook deze is optisch gestabiliseerd. Deze camera’s kunnen filmen in 4K met HDR10+ ondersteuning.
Voor de videograaf
Terug naar de selfiecamera. Die kan filmen in HDR op maximaal 4K. Best indrukwekkend voor de kleine camera. Filmen met twee camera’s tegelijk kan natuurlijk ook. Daarbij combineer je dit beeld met de selfiecamera. Wel is het zo dat je de grote videobestanden moet verplaatsen via USB 2.0. Dat kan dus even duren.
Wanneer je gaat filmen, kun je het toestel in 45 graden knikken om een soort steadycam modus te activeren. Je houdt het toestel dan vast als een oude videocamera. Het voordeel van die camera’s is dat ze daarop gemaakt zijn qua knoppen. Op dit toestel voelt het meer aan als een slecht uitgewerkte gimmick. Ik heb er extreem weinig gebruik van gemaakt, hoewel ik dacht dat ik dit wel heel fijn zou gaan vinden.
Voor de sporter
Ga je sporten met het toestel, dan kan deze gebruik maken van GPS, Glonass, BDS, Galileo en QZSS-satellieten om jouw locatie te bepalen.
Batterijduur
Een hele dag spelen met het toestel is echt geen probleem. De batterij is met 4.000mAH niet gigantisch, maar de chipset blijkt wel lekker zuinig. Bedraad opladen kan met maximaal 45 Watt. Dat is niet veel ten opzichte van andere Chinese merken, maar het is in de praktijk een prima, comfortabele snelheid. Draadloos laden gaat op maximaal 15 Watt. Wil je andere apparaten opladen, kan het toestel reversed tot 5 Watt leveren. Perfect voor een headset of tandenborstel.
Conclusie Motorola Razr 50 Ultra
Het was enorm gaaf om te zien hoe het toestel in de Sahara, bij 46 graden, gewoon lekker in 4K bleef filmen. Veel toestellen hebben de neiging om dan al snel oververhit te geraken. Ook was het display heel goed te gebruiken terwijl ze zon op haar hoogst stond. Met de combinatie van testen in een zilte zee lucht denk ik dat we het toestel aardig op de proef hebben kunnen stellen.
De besparing op de chipset is iets waar we in de praktijk eigenlijk geen last van hebben gehad. Het toestel was en bleef gewoon bloedsnel. Eigenlijk precies wat je van de Motorola Razr 50 Ultra mag verwachten. Wel was de meegeleverde cover meer dan ruk. Die moet echt terug naar de ontwerptafel.