ninja woodfire pro xl img20240721173906
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ninja Woodfire Pro XL nu al de meest veelbelovende elektrische BBQ

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Ninja Woodfire Pro XL met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geweldig veelzijdig
  • Goed schoon te maken
  • Stoer ontwerp
  • Veel oog voor veiligheid
  • Unieke smoker box
  • Ook bruikbaar als airfyer!

THE BAD

  • Geen standaard regenhoes meegeleverd
  • Elektrische BBQ's blijven relatief klein

Begin dit jaar waren we met stomheid geslagen op Mallorca. Niet omdat het populaire merk Ninja formeel de Europese markt op kwam, maar omdat het huishoudmerk met een elektrische BBQ en smoker in een kwam… die ook nog dienst moest doen als airfryer en pizza-oven. Is dat echt mogelijk!?

Hoewel de Ninja Woodfire Pro XL mee zou doen voor de De Beste BBQ Awards 2024, ontvingen we in eerste instantie helaas een defect exemplaar. Toch wilden we de review van deze machine niet achterhouden tot volgend jaar. Gewoon omdat het merk te veel te melden heeft met deze elektrische alleskunner… en het gaf ons de tijd om rustig aan alle mogelijkheden echt goed te verkennen. Iets dat ook wel weer eens lekker is.

Unboxing

De Amerikaanse BBQ komt in een flinke doos met receptenkaarten, veel documentatie een eerste vetopvangbakje en een eerste temperatuursensor. Er zitten zelfs al twee zakjes eigen rookpallets in. Want oja, het is ook nog een smoker!

ninja woodfire pro xl img20240601172031

Uitpakken en neerzetten

De Ninja Woodfire Pro XL behoort tot de zeldzame categorie BBQ’s waar je zelf helemaal niet aan hoeft te sleutelen. Uit de doos is de machine direct klaar voor gebruik. Wel moet je hem even koppelen met de app om alle mogelijkheden van de BBQ op afstand te kunnen bedienen.

Veiligheid voorop

Maar voor je met de machine aan de slag kunt, komen we een feature tegen die we nog nooit in een elektrische BBQ hebben gezien. Namelijk een stroomstekker met een ingebouwde zekering. En die ligt er standaard uit.

Want wanneer je wilt grillen, moet je eerst de zekering in de stekker activeren met haar eigen knop. Pas dan mag de BBQ stroom gaan vragen om aan te gaan. Je kunt hem op deze manier dus ook niet per ongeluk activeren met de app.

De deksel van de Ninja Woodfire Pro XL is dubbelwandig en de onderkant is van plastic gemaakt. Op de zijkant na is de machine tijdens gebruik relatief koel. De kant op ongelukjes met bijbehorende brandwonden is dus extreem klein.

ninja woodfire pro xl img20240721174000

Ontwerp

Als er een ding is waar Ninja qua design bekend om staat, is dat het merk echt alle kanten op gaat. Van high-end tot Alibaba niveau, we komen echt van alles tegen in het assortiment van het Amerikaanse merk. Maar… de Ninja Woodfire Pro XL ziet er wel echt uit als een Amerikaanse BBQ. Van de grote handlebars tot het groot makende lijnenspel met de deksel, waarbij Ninja het ook echt aandurft om kleur in de tuin te brengen. En dan de eenvoudige, maar grote displays en knoppen. Niet te missen. Ik word echt heel blij van dit stukje industrieel design van het merk.

De BBQ is standaard IPX4 stof- en waterdicht. Dit wil zeggen dat hij echt prima in de regen kan blijven staan. Waar Severin bij haar Sevo elektrische BBQ een waterdichte hoes standaard meelevert om het apparaat meer te beschermen, is dit bij Ninja een optie om bij te kopen. Hoewel we normaal geen fan zijn van hoezen, hebben we het hier over een elektrisch systeem. En dan vinden we eigenlijk dat die hoes er gewoon bij had moeten zitten.

ninja woodfire pro xl img20240608190640

Grillen

Laten we het hebben over wat we allemaal met de Ninja Woodfire Pro XL kunnen doen. Dat begint eenvoudigweg met de mogelijkheid om met de machine je vlees te grillen. Door de dichte deksel, mag dat ook wel wat dikker vlees zijn.

ninja woodfire pro xl img20240629181431

Oven

Sterkern nog, je kunt hem ook nog als confectieoven gebruiken. Met of zonder hitte op de grillplaat. En warmte verliezen door steeds de klep open te doen, hoeft ook echt niet. Je kunt namelijk een kerntemperatuurmeter aansluiten (maximaal twee, maar je krijgt er standaard 1 bij) om jouw braadstuk in de gaten te houden. Bovendien kun je de ovenfunctie ook gebruiken om bijvoorbeeld een taart te bakken. Al hadden we daar zelf geen ideale taartvorm voor om dit ook echt te proberen.

Drogen

Wat ook tof is, is dat je de Ninja Woodfire Pro XL kunt gebruiken om bijvoorbeeld gedroogd fruit te maken. Je kunt voedsel namelijk dehydrateren en dat doet de machine op de automatische piloot. Qua energieverbruik is het wel interessant om te gaan shoppen voor een meerlaags mand die je onder de deksel kwijt kunt.

Roken

Het wordt bijzonder wanneer je rookpallets in de machine gooit. Deze maken het mogelijk om jouw gerecht te roken. En als je een beetje handig bent met de instellingen, kun je dit ook activeren wanneer je een pizza aan het bakken bent. Of bijvoorbeeld airfryer friet!

Airfryer

Want inderdaad. Er zit een airfryer modus in deze BBQ. En ook die heb ik al heel veel gebruikt naast mijn originele Philips airfryer. En ja, de Philips blijft handiger in gebruik. Want even de friet omschudden in de mand van Ninja is gewoon lastiger dan in de mand van Philips. Maar dat je deze functie erbij hebt in deze machine is wel een heel fijn stukje luxe. Mijn favoriete gerecht? Aardappelpartjes en stukjes wortel voorzien van een heel dun laagje olie en dan in de mand gooien. 10 minuten op 180 graden. Dan geraspte kaas erover en worsten of burgers erop leggen. Nog 10 minuten door arifryeren en je hebt een waanzinnig mooie, crispy ovenschotel. Ehm ja… ovenschotel.

ninja woodfire pro xl img20240608185642

Opwarmen

Tenslotte kun je ook nog je maaltijd van gisteren opwarmen in de machine. Want alle techniek en ruimte is aanwezig, dus waarom zou je deze niet aanbieden. Toch!?

De app

Hoewel ik in het begin de app veel gebruikte, is de Ninja Woodfire Pro XL niet zo afhankelijk van de app als de Severin Sevo dat is. Eigenlijk kan ik alles met de beperkte hoeveelheid knoppen op de machine zo instellen. Het is vooral wanneer je bijvoorbeeld de kerntemperatuursensor gebruikt, dat de app net wat overzichtelijker is. Daarnaast kun je best wat inspiratie uit de app halen. Dus ja, leuk dat hij er is. Maar nee, hij had er niet hoeven zijn.

Schoonmaak

Qua schoonmaak heb ik nooit heel veel te doen met deze machine. De airfryermand gebruik ik enorm veel en die kan gewoon in de vaatwasser. De grillplaat gaat niet in de vaatwasser. Die is zo non-stick dat ik met warm water en de afwasborstel de plaat altijd zo schoon heb. Ideaal. De binnenkant van de deksel is eigenlijk hetzelfde verhaal als bij alle andere BBQ’s. Zo af en toe even inspuiten met een ontvetter, schoonpoetsen en even laten luchten voor het volgende gebruik.

ninja woodfire pro xl img20240601173039

Conclusie Ninja Woodfire Pro XL

Het zijn de nieuwkomers op de elektrische BBQ markt die de gevestigde namen op hun donder geven. Dat zagen we in 2024 al met de Severin SEVO en nu zien we dat weer met de Ninja Woodfire Pro XL. Een bizar complete oplossing die veel verder gaat dan alleen even elektrisch grillen. Het is een machine die het hele jaar door kan ondersteunen in de bereiding van allerlei gerechten. Eigenlijk is de grootste uitdaging om veel mensen te eten te geven van de machine. Want ook deze XL is gewoon niet heel groot. Dat is wel een uitdaging waar alle producenten van elektrische BBQ’s mee worstelen.

We kunnen in 2024 nog niet de BBQ van het jaar 2025 presenteren… maar we verwachten dat we Ninja volgend jaar waarschijnlijk echt wel een dikke award gaan opsturen. De verwachting dat merken als Weber en Outdoorchef dit gaan overtreffen, hebben we stiekem nog niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.