Een rode of een groene laser? Het lijkt maar om een kleurtje te gaan. Wil je echter een laser die je ook overdag kunt gebruiken, dan is een groene laser het enige waar je echt mee kunt werken en dus deze Skil 360° kruislijnlaser groen 30m 1961DA.
Unboxing
Waar Bosch een vol formaat videostatief meeleverde met haar PLL 360 set een volwaardig statief meeleverde, kiest Skil opvallend genoeg voor een middenformaatje. En heel eerlijk. Die kom je bijna nergens tegen. Dus is eigenlijk best wel heel fijn.
Naast het statief, vinden we ook nog een mooi tasje, een USB-A naar micro-USB kabel om de laser op te laden en documentatie. Heel spannend is die niet, want het apparaat heeft maar twee knoppen.
Ontwerp
Waar Skil voorheen prima meekwam met het ontwerp van haar tools, zien we inmiddels dat Skil echt in staat is om mooie, stoere productontwerpen neer te zetten. Dat zien we ook terug in deze kruislijnlaser. Een nette combinatie van rode en zwarte plastics en rubbers beschermen de laser tegen onverwacht stoten en de knop en schuif voelen zeer stevig aan.
Waar de laser zelf superstevig is, is de rits van het tasje dat niet zo. Daar moet je dus een beetje voorzichtig mee doen. Maar het is wel lekker dat het tasje erbij zit. Overigens is deze met een lus om hem aan je riem te hangen. Handig!
Het statief bevat geen Skil logo, maar de kleuren van de onderdelen zijn wel helemaal in de Skil huisstijl.
De kruislijnlaser
De laser heeft een grote schuif waarmee je deze aanzet, maar ook de laser, die in het midden van het kastje zweeft, vast te zetten voor transport. Dat is wanneer hij uitstaat. Een slimme combinatie in een schakelaar.
Bovenop zit nog een knopje. De modus knop. Daarmee kun je hem instellen om alleen de horizontale laser te laten zien, alleen de verticale of beiden. Supersimpel.
Wanneer jouw kruislijnlaser niet recht genoeg staat, merkt deze het zelf. Hij zal je verwittigen van dat de laser niet recht staat, door het laserlicht te laten knipperen. Handig en duidelijk. Eigenlijk valt er niet zo heel veel over te zeggen.
Het statief
Dat is anders voor het statief. Het formaat is redelijk uniek en eigenlijk best fijn. Al heb ik de laser tijdens het klussen ook op een hoger statief gezet. Eigenlijk is het formaat voor iedereen heel persoonlijk. Maar er is wel iets dat ik mis.
Net als bij Bosch, kiest Skil voor een videostatief. Je hebt echt wel even tijd nodig om hem iedere keer vast- en los te draaien van het statief. In de fotografiewereld heb je hier quick release plates voor. Die zijn een extreem waardevolle upgrade voor jouw kruislijnlaser… en ik hoop dat een volgende generatie hier al standaard mee gaat komen.
Conclusie Skil 1961DA Kruislijnlaser
Je kunt niet veel fout doen in de productie van een kruislijnlaser, behalve een te zwakke laser plaatsen. Dat is hier zeker niet het geval. Het is zelfs een voorbeeld van hoe je heel veel goed kunt doen. Een mooie, stevige behuizing. Felle, stabiele lijnen en een handig statief. Wensen? Zeker! USB-C en een snellere manier om hem op een statief te zetten. Maar dat is het dan ook wel. In de basis is de Skil 1961DA Kruislijnlaser precies wat je verwacht. Een dijk van een tool!