Sony blijft onder het label Xperia smartphones maken. Met de Xperia 1 mark VI zet het een plaatje van een telefoon neer. Is het genoeg om weer marktaandeel te pakken?
Tot 2010 speelde Sony een rol van betekenis als merk in de smartphonemarkt. Daarna is in twee jaar het marktaandeel geslonken ten gunste van Samsung. Sony heeft in de thuismarkt nog steeds gezond marktaandeel en als leverancier van vooral de beeldtechnologie zit Sony in meer telefoons dan menigeen zich realiseert. Toch zou het merk zo maar kunnen beslissen te stoppen met telefoons. Gelukkig is dat niet het geval. Sony heeft met de Xperia flagship modellen vaak nog een fraai alternatief in de smartphonemarkt. De beschikbaarheid en prijzen in Nederland zijn echter te vaak reden dan Androidfans voor een ander merk kiezen.
Kwaliteit
Sony is echter een bijzonder merk. In de ruim dertig jaar dat ik consumentenelektronica review, is het mij opgevallen dat slechts een beperkt aantal merken voor kwaliteit kiezen. Sony is zo’n merk. Als ik een oude walkman uit de jaren 90 vastpak, plakt hij niet en als ik een speaker van 20 jaar geleden oplaadt, doet hij het van het merk Sony nog steeds. Andere merken die voor massa en prijspunt gaan, maken andere keuzes die zich vertalen in producten die niet duurzaam zijn en eigenlijk een technische levensduur hebben die niet langer is dan de economische levensduur. Nu is met smartphones de technische levensduur niet echt een prioriteit aangezien het merendeel van de gebruikerservaring door de software wordt geleverd. Die blijft nog steeds zo snel vernieuwen dat softwarematig een telefoon snel veroudert. Maar een 6 jaar oude Sony-telefoon doet het vaak nog heel goed. Hoe goed is de Xperia 1 VI nu in 2024 vergeleken met bijvoorbeeld een iPhone 15 Pro?
Design
Het eerste wat opvalt aan de Xperia 1 VI is de andere beeldverhouding dan de meeste andere smartphones. Hij is smaller en langer. De ietwat lange beeldverhouding en plaatsing van de drie camera’s geven deze smartphone een unieke verschijning in een wereld waar de meeste telefoons steeds meer op elkaar gaan lijken. Waar de andere merken enkel met de plaatsing van de camera’s een iconisch ontwerp willen maken, doet Sony dit door de combinatie van alle elementen van vorm, materiaal en knoppen. En toch 100% binnen de zo herkenbare Sony vormgevingstaal. Dat is niet knap, dat is heel knap. Sony slaagt erin om te vernieuwen binnen herkenbare vormen. De telefoon voelt ook heerlijk in de hand. Vergeleken met een iPhone 15 Pro is de telefoon ook nog eens bijzonder licht van gewicht. Voor minder krachtige handen is dat heel prettig. Wie al langer Xperia 1-fan is, zal de Xperia 1 VI een stap achteruit vinden. Op papier althans. Het scherm is van 21:9 naar 19:5:9 gegaan en het 4K-scherm is nu Full HD. In de praktijk werkt het gewoon prima.
De achterkant van de telefoon is verkrijgbaar in drie kleuren. Het heeft een getextureerde afwerking voor een betere grip. Het meest opvallend is dat in deze ultradunne telefoon nog ruimte was voor een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Soms is bedraad luisteren ronduit fijn. Zeker met een high-end hoofdtelefoon met mic in de draad. Maar dat blijft een kwestie van smaak.
Camera’s
De hoofdcamera heeft dezelfde uitstekende 48-megapixelsensor als de Sony Xperia 1 V, en de 12-megapixel ultra-groothoek blijft ongewijzigd. De nieuwe telelens biedt echter een indrukwekkende 7,1x zoom, wat meer is dan veel concurrenten. Deze bewegende zoomlens is ideaal voor macro-opnamen, waarmee je verbluffende details kunt vastleggen, zoals een druppel op een blad of een insect in close-up. De verbeterde software combineert meerdere Pro-fotografie- en video-apps in één gebruiksvriendelijke app, met opties voor professionals. Met de speciale hardwarecamera-trigger aan de zijkant is fotograferen gemakkelijker en ergonomischer. De camera kan ook video’s opnemen in 4K bij 120 frames per seconde. De foto’s zijn erg natuurgetrouw qua kleur. Zelfs wanneer we een grote afdruk laten maken van de foto’s die we hebben gemaakt met deze camera, blijft het resultaat een echte foto. Wie een goede camera wil, moet echt eens naar deze smartphone kijken. Fotograferen en filmen gaat snel en is zelfs op veel punten in te stellen.
Rekenkracht
De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-chipset is niet meer nieuw, maar nog steeds zeer snel en krachtig, waardoor de telefoon soepel werkt. De lagere schermresolutie draagt bij aan de lange batterijduur. Waarschijnlijk is dit de reden waarom Sony van de K is afgestapt. De winst in accuduur is fantastisch. We hebben nooit gedurende een dag gebruik de smartphone moeten opladen. Sony wil als gamingmerk ook heel graag vertellen hoe goed de telefoon is voor gaming. Wij hebben dat niet getest.
Overstappen?
Wie overweegt over te stappen naar Android heeft met deze telefoon een goede optie. Binnen een paar uur hadden we onze apps en betaalmodules op deze telefoon staan. De foto’s en andere bestanden waren ook beschikbaar. Ik zit volledig in het iOS- en MacOS-systeem, maar ben onder de indruk van het gemak waarmee je inmiddels kan overstappen en vooral van de kwaliteit van het Android-systeem op de Xperia zonder allerlei toeters en bellen die sommige merken maar blijven toevoegen aan de Android-ervaring. Een Google Pixel-smartphone geeft natuurlijk een nog zuiverder Android-ervaring, maar de Sony Xperia 1 VI heeft een heerlijke en fraaie touch zonder het te vertroebelen.
Conclusie
De Xperia 1 VI is met recht een flagship-telefoon. Als je het prijskaartje vergeet, heb je een ultramoderne telefoon die jaren plezier zal geven als smartphone maar zeker ook als camera. Even op een popconcert inzoomen of met de macro-lens een bloemetje van dichtbij fotograferen. Alles lukt met gemak en met prachtig resultaat. In deze telefoon merk je aan alles de superioriteit van Sony betreffende fotografie en video.
Eén reactie
Jullie coverage van een vorig Xperia-toestel (Xperia 5 V die ik zelf ook heb, al komen updates voor mij laat omdat ik een MDM oplossing van mijn werk geïnstalleerd heb staan en updates dus los van Sony worden geregeld) was een stuk uitgebreider. Is er iets veranderd in termen van software? De camera-apps? De video-apps? Hoe video weergegeven wordt? Hoe lang zijn de updates? Heeft Sony daar wat in verbeterd?
Je zegt dat een Pixel een zuiverdere ervaring geeft, maar die heeft Pixel UI? Verder noemden jullie de beperkte aanpasbaarheid van Android op de Xperia en dat alsnog een launcher geïnstalleerd moest worden voor een cleane indeling. Dat is op de serie 5 een probleem. Is daar wat aan verbeterd?
Ik had graag screenshots gezien van het bureaublad, en de camera-app op zijn mins en ook meer detail-shots van het toestel die ook met aanklikken groter weer te geven waren… Er zijn niet veel partijen die deze telefoon reviewen, dus jammer dat in tegenstelling tot vorig jaar er geen poging tot een serieuze review gedaan is. Maar goed, misschien dat jullie de telefoon maar een week hadden ofzo.