BYD Dolphin
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Chinese en Russische auto’s per 2029 niet meer welkom in de VS

De VS gooit de automarkt dicht voor Chinese fabrikanten en Europese fabrikanten die te nauw samenwerken met fabrikanten in China. Per 2029 zijn de auto’s niet meer welkom en dat geldt ook voor Russische bolides.

Specifiek is het zo dat ‘connected’ wagens met hardware uit China of Rusland niet meer in de VS de weg op mogen. Nu al mogen overheidsmensen niet meer met Chinese auto’s rijden en militair personeel mag vaak niet in de buurt van hun basis komen met auto’s waar hardware uit China in zit. De overheid is bang dat de hardware wordt misbruikt voor spionage. De wagens zijn immers permanent verbonden met het internet en de wagens zitten vol microfoons en camera’s.

De markt voor deze wagens was in Amerika al nooit zo heel groot daar de markt nog altijd een sterke focus heeft op lokaal geproduceerde wagens of wagens uit Europa die voor de Amerikaanse markt zijn geoptimaliseerd. Met deze stap zal de markt echter helemaal sluiten, wat een sterke impuls voor Amerikaanse en Europese autobouwers kan betekenen. De vraag is in hoeverre Europa vergelijkbare stappen zal zetten om haar markt te beschermen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.