Sony PlayStation 5 Pro
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is waarom de PS5 Pro zo duur is

Volgends Reuters heeft Sony al afspraken gemaakt met AMD om de nieuwe Radeon GPU’s voor de PlayStation 6 te gaan leveren. Ondertussen komt Sony nog voor de feestdagen ook met de PlayStation 5 Pro en die PS5 Pro gaat €799 kosten.

Met deze introductieprijs is de PS5 Pro de duurste PlayStation in de geschiedenis van Sony geworden. Of gaat worden, want alles is nog op basis van geruchten. Maar waarom kiest Sony voor deze hoge prijs voor een console waar je niet eens meer je oude fysieke games in kunt stoppen?

Voorheen leverde Sony haar consoles vrijwel zonder uitzondering tegen kostprijs of zelfs met een flink verlies. Sony haalde deze omzet terug op de games die al snel meer dan €60 kostte. Maar tegenwoordig zit iedereen voor een paar tientjes per maand te gamen op abonnement. Goed om de maandelijkse inkomsten onder controle te houden, maar een gamer die 10 games per jaar kocht, leverde vroeger veel meer op. Een gamer die 5 games per jaar kocht overigens ook. Immers was Sony ook verantwoordelijk voor de productie van de fysieke games. Nu zou Sony er dus voor kiezen om haar marge te beschermen door een ‘gezonde’ prijs voor de hardware te vragen. Bovendien heeft de PS5 Pro geen directe concurrent om zich zorgen over te maken. Microsoft komt nog met een milde upgrade voor het Xbox platform, maar dat was het ook. Voor het eerst is Sony dus ook sterker met haar hardware dan Microsoft.

Gaat de PS5 Pro net zo’n succes worden als de PS4 Pro? Waarschijnlijk niet. De hogere kostprijs plaatst de nieuwe console voor vale gamers mogelijk toch echt buiten bereik. Meer dan een miljoen verkopen zal nog wel lukken, maar de gamer die lang moet sparen zal mogelijk de laatste twee jaar uitzitten tot de PS6 in de schappen ligt.

Hoe gaat Sony de console toch aantrekkelijk maken? Met PS5 Pro Enhanced games. Games die net wat mooier zijn op de krachtigere hardware van de PS5 Pro. De release zal op 7 november plaatsvinden en dan moeten er al 50 games opgelijnd staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.