20240903 094217
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Brabantia Kledinghaak met Zuignap

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Brabantia Kledinghaak met Zuignap met 4 sterren.

THE GOOD

  • Op een gladde ondergrond stevige fix
  • Makkelijk te plaatsen en verwijderen
  • 2 kg aan kleding ophangen

THE BAD

  • Scherpe afwerking aan onderzijde

‘Kleding die je lucht, hoef je minder vaak te wassen. Dat is fijn voor jou, voor je kleding en voor de planeet’, is hoe het persbericht van Brabantia begon waarmee ze de Kledinghaak met Zuignap aankondigden. Op zich best een aardig punt dacht uw reviewer en we kozen ervoor de kledinghaak eens onder de loep te nemen.

Het idee achter dit artikel/product laat zich natuurlijk vrij makkelijk raden; een kledinghaak die middels de zuignap op verschillende plekken te hangen is, waar je maar wil, bijvoorbeeld in een raamopening of de badkamer zodat opgehangen kleding kan luchten of stomen.

1

Sleutelpunten

Formaat:

  • Zuignap: diameter van 10,5 cm
  • In uitgeklapte stand 20 cm tot de ondergrond
  • Ingeklapt: hoogte van rond de 6,5 cm, lengte van 21,5 cm (uiterste haak tot uitsteeksel zuignap)

Draaggewicht:

  •  2 kg

Verkrijgbare kleuren:

  • Black en Light Grey

Garantie:

  • 2 jaar

 

Uitpakken

De Brabantia Kledinghaak met Zuignap komt verpakt met een redelijk minimale kartonnen verpakking. Dat men ervoor koos de haak met een tie-wrap te bevestigen gaf wel wat moeilijkheden bij het uitpakken en hadden we graag anders gezien. We zien verder op de verpakking geen indicaties over een milieuvriendelijke samenstelling van de verpakking zelf.

20240902 191324

We merken geen gebruik van een onnodige hoeveelheid plastic op. Buiten de tie-wrap zien we alleen een cover voor het schoonhouden en beschermen van de zuignap. Deze zou je onnodig kunnen noemen, maar we denken dat het nuttig is om gewoon een schoon product aan te kunnen bieden dat meteen gebruikt kan worden zonder dat deze eerst schoon gemaakt hoeft te worden. Natuurlijk kun je kiezen voor een iets minder praktische gebruikservaring in het belang van een meer milieubewuste presentatie, maar we kiezen ervoor pas kritisch te zijn wanneer er geen verder praktisch nut is.

20240903 094516

De binnenzijde van van de verpakking bevat de gebruiksinstructies in de vorm van een serie foto’s en een QR-code welke zou linken naar een how-to-video, maar in ons geval een 404-error opleverde op de site van Brabantia.

Het idee is best aardig en levert een naar ons idee goede presentatie op, maar we hadden graag toch een stukje extra milieu-verantwoording gezien. Een niet-werkende QR-code is slordig.

 

Ontwerp en gebruik

De hanger is zo goed als volledig van plastic vervaardigd buiten uiteraard de zuignap, de klink-bevesiging van de haak aan de zuignap en wellicht wat interne onderdelen zoals de veer waarmee de zuignap aangetrokken wordt. Het gebruikte materiaal zou voor 53% uit gerecyclede materie zijn vervaardigd (het plastic betreft volgens Brabantia 100% gerecycled consumentenplastic).

De haak werkt feitelijk zo dat je deze plaatst in ingeklapte stand en bij het naar beneden trekken van de haak, de zuignap aantrekt. De zuignap zelf is van drie millimeter dik rubber en zit muur en muur vast in aangetrokken staat. Uiteraard, mits je gekozen hebt voor de juiste ondergrond. Zoals de meeste zuignappen werkt de Brabantia Kledinghaak met Zuignap echt alleen op gladde ondergronden. Waar deze op bepaalde ondergronden in eerste instantie goed lijkt te zitten, valt deze uiteindelijk toch naar beneden. Wanneer je een verflaag hebt die wat stroever aanvoelt is dat al teken dat de zuignap zich niet blijvend zal hechten. We hebben zelfs op geglazuurde badkamer-tegels wisselend resultaat gehad. In de badkamer van ondergetekende bleef de haak een dag of twee hangen (zonder extra gewicht) voordat deze naar beneden viel, terwijl bij een ander type geglazuurde tegel de haak wél bleef hangen.

20240903 094631

Het meest zekere resultaat kregen we uiteindelijk gewoon met een glazen ondergrond. Uiteindelijk is dit ook wel logisch en verder niets om kritisch op te zijn. Een zuignap is immers gewoon een zuignap tenzij je extra toevoegingen gebruikt zoals een gel-laag.

De kledinghaak biedt ruimte voor drie hangers en zou tot 2 kilo kunnen dragen. We hebben dit getest met een gewicht van…. 2 kilo en inderdaad is dit geen probleem.

De Brabantia Kledinghaak met Zuignap is als je het gewoon gebruikt voor wat het is een prima product die aan alles voldoet wat je redelijkheidshalve van het ding kan verwachten. Maar het is wel echt voor een specifiek gebruik wil je echt specifieke voordelen exploiteren die het concept biedt. Brabantia spreekt in hun persbericht over het stomen in de badkamer, maar hoeveel mensen hebben niet al een rek hangen voor baddoeken en/of kunnen een een kleerhanger hangen aan de railing van een douchegordijn, de rand van een douchedeur of -cabine? Waarschijnlijk een goede 95% van de mensen die deze review lezen (conservatieve schatting).

Wanneer we kijken naar het hangen in de raamopening zijn de mogelijkheden wat beperkter maar ook daar zijn voldoende andere oplossingen voor te bedenken en wanneer je de haak aan het raam bevestigt, hangt een kledingstuk natuurlijk niet echt in de opening, maar voor minder dan de helft. Misschien inspiratie voor een gerelateerd product met naar de zijkant gerichte haak?

20240917 125951
Vooruit, we hadden in dit geval de haak waarschijnlijk aan het metalen framedeel aan de zijkant kunnen hangen en hoewel niet ideaal, hing het kledingstuk dan wel in volledig in de luchtstroom…

We krijgen altijd een beetje jeuk van partijen die met een product komen vervolgens beweren dat er een doorwegend milieubewustzaamheidsaspect zit aan het principe erachter. Maak gewoon wat je wil maken en doe dit op een zo verantwoord mogelijke manier, en laat de morele invulling aan een ander over. Hoe dan ook, we kunnen zelf wel de nodige scenario’s bedenken waar de kledinghaak gewoon een handig product is om beschikbaar te hebben zoals het moeten ophangen van kleding op on-the-road-locaties; wanneer je je op ergens locatie moet omkleden heb je niet perse een ophangmogelijkheid. Ondergetekende neemt de haak in ieder geval vanaf nu altijd mee in een kledinghoes.

20240917 125646

We hadden ook het idee dat een kledinghaak een goed alternatief is voor de lelijke rekken die ondergetekende zelf aan de deur heeft hangen, puur uit gemak.  Uiteraard moet je dan wel een afwerking aan je deur hebben die perfect glad is, maar genoeg mensen hebben dit. Met ruimte voor drie hangers (waar je natuurlijk opportunistisch mee om kan gaan tot de 2 kg) heb je met een paar exemplaren van de Brabantja Kledinghaak aardig wat ruimte voor op te hangen kleding.

20240916 170558
Deze kwam na een uur of wat naar beneden door de niet volledig gladde verfafwerking…

Nogmaals, echt opgeruimd is anders, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat uw reviewer daar redelijk lak aan heeft en deze lelijke rekken al jaren volhangen met kleding. Dit gezegd hebbende, met een prijs van 13 euro per stuk zit je met drie of vier haken wel al op 39 of 52 euro.

Eén aspect aan het ontwerp van de haak moeten we kritisch over zijn. Wanneer we kijken naar het uiteinde van het haak-deel aan de zijde van de zuignap, dan zie je dat aan de buitenste zijde dat de afwerking nogal hoekig is. Wanneer je de haak op een verkeerde manier naar beneden trekt, bestaat de kans dat je jezelf bezeert. De kans hierop is extra groot wanneer je de haak wat hoger plaatst. In de instructies staat weliswaar dat de haak aan de uiterste zijde naar beneden moet worden getrokken, maar als het buitenste deel te hoog gepositioneerd is (omdat je bijvoorbeeld een lang kledingstuk zoals een jurk of jas of gewoon een kleding stuk van een langer kind of partner wil ophangen) pak je vanzelf de haak lager vast.

2

We snappen dat deze hoekige afwerking waarschijnlijk nodig was als extra veiligheidspunt om het scharnieren te laten stoppen. Hadden ze het materiaal echter iets laten doorlopen op een bepaalde manier, had men hetzelfde effect gehad zonder een scherpe hoek.

 

Conclusie

Voor wat het moet zijn is de Brabantia Kledinghaak met Zuignap best een aardig product. Het doet precies wat het zegt dat het doet en faalt daar op zich niet in. We denken dat de prijs van 13 euro per haak wel gerechtvaardigd is. Goedkoop is het niet, maar wanneer we kijken naar alternatieve producten dan kunnen we niet zeggen dat je voor minder geld veel meer functionaliteit kan vinden als we dit ook afzetten tegen het de voordelen van de Brabantia Kledinghaak (2 kg aan kleding ophangen, ruimte voor drie hangers, makkelijk plaatsen en verwijderen).

Het milieubewuste argument dat Brabantia noemt in hun persbericht is leuk, maar wat vergezocht. Buiten dat de meesten voor het aan die boodschap gerelateerde gebruik geen aparte kledinghaak nodig hebben zijn er ook zat alternatieve opties te bedenken om je kleding op die manier te laten luchten. Verder is het ook wat apart dat dit idee niet doorgevoerd wordt in de verpakking, wat suggereert dat het er gewoon bij gesleept is puur als PR-verhaal.

Eén reactie

  1. Ha, ik had dit ding wel kunnen gebruiken tijdens/na een vrijgezellenfeest. Voor mijzelf om na de activiteiten weer een pak aan te trekken en aangezien de stripper zich moest omkleden in een verder lege kamer zou zij hier ook wel gebruik kunnen maken.

    Ik kleedde mij vroeger ook op kantoor om in casual kleding bij het weggaan omdat ik altijd jogde naar huis. Was dit ook handig voor geweest.

    Dat ze milieubewustzijn prediken (ik heb het persbericht ook even opgezocht) is gewoon onhandige PR. Ik ben iemand die dit heel belangrijk vind en zeker in elektronica en hardware zie je dat er goede stappen gezet worden met verpakking. Dat ze het op deze manier noemen en vervolgens een verpakking presenteren die gewoon nul compromissen maakt qua uiterlijk laat je zelfs denken dat het voor hen geen missie is maar een PR-doel. Had gewoon een simpele kartonnen verpakking kunnen zijn met een (werkende) QR code naar de instructies in soya-inkt. Misschien instructies met getekende afbeeldingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.