De DJI Neo is een game-changer voor wie droomt van een drone. Met 4K beelden; opstijgen en landen vanuit je hand en AI-onderwerp tracking, biedt het een opmerkelijke ervaring tegen een toegankelijke prijs. Wij waren door alle regelgeving een beetje de lol in het maken van dronefilmen verloren. De Neo heeft dit weer doen herleven.
Geen speelgoed
De Neo is lichtgewicht en compact. Op het eerste gezicht lijkt het een speelgoeddrone. Doordat de drone een camera heeft, ben je in Nederland verplicht om jouw RDW-registratienummer op de drone aan te brengen. Meer hierover vind je op de RDW-website. Een vliegbewijs is niet nodig.
Je bestuurt de drone met de nieuwe RC-N3 controller of de DJI Fly app op je smartphone. Deze veelzijdigheid zorgt voor een probleemloze vliegervaring, of je nu de handmatige modus gebruikt of een van de vijf QuickShot-modi zoals Follow, Circle, Spotlight en Dronie. Het voordeel van het compacte formaat is dat je hem gemakkelijk overal mee naartoe neemt. We hebben de eerste dagen zonder controller gevlogen en gefilmd, en deze eerste indruk review is daarop gebaseerd. Later volgt onze ervaring op langere termijn en met accesoires.
Design
De drone is compact en gemaakt van het grijze kunststof dat we van veel andere DJI-drones kennen. De afwerking is zeer netjes en ronduit een benchmark voor veel andere merken. De kleine propellers zitten beschermd in een constructie. Zo kan de drone eigenlijk nooit kwaad doen als hij tegen iemand opvliegt. Het geringe gewicht en de bescherming van de propellers maken hem bijzonder veilig. In de paar dagen vliegen zijn we nauwelijks ergens tegenaan gevlogen. Je ziet niets van de paar botsingen tegen deuren of bomen. Dat komt door het geringe gewicht en de robuustheid.
Je zet de drone aan zoals alle DJI-drones door de aan/uit-knop tweemaal in te drukken. Wanneer je de Neo met de app verbindt, kun je een aantal zaken instellen, waarover verderop meer. De accu schuif je in de drone. Deze gaat dik een kwartier mee, afhankelijk van wat je met de drone doet.
Prestaties
De vliegduur is 15 minuten en dat is in de praktijk ronduit voldoende voor waar de Neo voor bedoeld is. Deze drone gebruik je om shots van jezelf of een groepje mensen of objecten te maken van beperkte afstand en/of hoogte. De Neo is geen hoogvlieger als je hem met je app bestuurt. Het wifi-signaal is gewoon te beperkt om een lange afstand te overbruggen. Natuurlijk kun je met de afstandsbediening veel betere resultaten bereiken. Wij hebben voor deze test enkel met de telefoon en de drone gevlogen. Juist dat is zo leuk aan de Neo. Als je een beetje nadenkt over wat en hoe je wilt filmen, kun je met de QuickShots aardig uit de voeten. Je kunt de drone je laten volgen (ja, ook binnen) en om je heen laten vliegen, wegvliegen en cirkelen. Wij hadden graag gezien dat het ook mogelijk was geweest om de drone van je weg te laten vliegen op een afstand van ongeveer 20 meter en je dan van een afstand van opzij te filmen. Die QuickShot zit er nog niet in, maar DJI kan dat ongetwijfeld maken als ze willen en er veel vraag naar is.
De handbediening met de app is ronduit onsecuur. Het werkt om even omhoog en opzij te vliegen. That’s it. De een assige gimbal kun je niet besturen met de app. Dat is wel erg jammer. Met de remote kan dat overigens wel. Dan komen we gelijk bij deze gimbal. De 4K camera kan prima beeld filmen en de software zorgt voor de stabilisatie. Dat betekent dat het beeld gecropped wordt en er iets minder van een groothoekbeeld overblijft. Zo lijkt het altijd alsof je toch van wat verder een shot had willen maken. De DJI Mini heeft een drieassige gimbal en kan daardoor beter het beeld fysiek stabiliseren, waardoor er meer beeldbreedte overblijft. De afstanden van de QuickShots zouden wat ons betreft wat groter mogen zijn om dit gemis te compenseren.
Quick Shots
We noemden al de QuickShots. Dit zijn voorgeprogrammeerde bewegingen die de drone kan maken. Deze zijn zonder app, direct op de Neo te selecteren. Een opvallend kenmerk is de Follow-modus, die AI gebruikt om je naadloos te volgen, wat ideaal is voor het vastleggen van dynamische beelden. De 1/2-inch sensor van de Neo levert 12MP foto’s en stabiele beelden, zelfs bij een beetje winderige omstandigheden. Tot 3 Bft kun je met deze drone vliegen. Daarboven raden we het echt af, omdat dan de stabilisatie wel heel veel van het beeld nodig heeft. De geavanceerde stabilisatietechnologie zorgt er wel voor dat je video’s soepel en van hoge kwaliteit zijn. De H265-compressie en gebrek aan kleurcorrectie maken de Neo minder geschikt voor wie professionele beelden wil maken. Maar voor deze doelgroep is de Neo niet direct bedoeld. Wellicht wel voor b-roll opnamen.
Videokwaliteit en Opslag
De Neo legt verbluffende 4K UHD-video vast op 30fps, waarbij automatisch de belichting, ISO en sluitertijd worden aangepast, wat ideaal is voor beginners. Hoewel de 22GB interne opslag misschien beperkt lijkt, maakt de DJI Fly app snel overzetten van beelden naar je telefoon mogelijk, zodat je geen opname mist. We hebben alles draadloos kunnen overzetten naar onze iPhone. We hadden ook een USB-C-verbinding verwacht, maar die bleef leeg bij het aansluiten op de iPhone. Wellicht is dat met een volgende firmware-update opgelost. Want DJI blijft updaten. In de paar dagen hebben we al twee updates gehad waarmee steeds nieuwe mogelijkheden beschikbaar kwamen. Een functie die we nog moeten vermelden, is dat je jouw stem kunt opnemen met de smartphone en direct kunt mixen met de dronebeelden. De software filtert het geluid van de drone weg. Het resultaat is een matig maar verstaanbare audiotrack. Dan komen we bij eigenlijk het enige echte minpunt van de Neo: de herrie. Het hoge geluid zorgt ervoor dat je niet even stiekem iets kunt filmen; je trekt sowieso direct de aandacht.
Conclusie
De DJI Neo is een kleine maar krachtige drone die gebruiksgemak combineert met hoge prestaties. De betaalbaarheid en geavanceerde functies maken het een fantastische keuze voor zowel beginnende als ervaren dronepiloten die het compacte formaat weten te waarderen. Wij hebben dankzij de Neo weer lol in het filmen met een drone gekregen.
Eén reactie
De 1-assige gimbal is wel degelijk te besturen in de mobiele app.
Aan de rechterkant van het live beeld zit een slider. Hiermee kan de gimbal (en dus de camera) volledig omhoog tot volledig omlaag worden gericht.
Verder kun je in de instellingen de afstand instellen van de quick modi. Ook kun je in bepaalde modi handmatig de afstand of oriëntatie aanpassen.