engwe p275 st img20240902150304
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Electrische Engwe P275 ST Stadsfiets

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Engwe P275 ST met 4 sterren.

THE GOOD

  • Komt echt lekker op snelheid
  • Erg fijne fietsbanden
  • Remt heel goed
  • Perfecte verlichting voorop

THE BAD

  • Lastig om de batterij op slot te zetten
  • Onhandig achterlicht
  • Matige handleiding

Hij heeft niet de meest sexy naam meegekregen, maar de Engwe P275 ST is een toch wel heel bijzondere stadsfiets geworden. Niet perfect, maar wel snel, sterk en door de Chinese fabrikant ook best agressief in geprijsd. Dat je hier best gelukkig van kan worden, leggen we je uit in deze review.

Twee uitvoeringen

De Engwe P275 bestaat uit twee modellen. Met een Ananda Torque Sensor middenmotor, de Engwe P275 ST die wij hebben getest en als de Engwe P275 Pro met een Bafang Torque Sensor middemmotor. Daar we nog geen ervaring hadden met de Ananda, hebben we voor deze test expliciet voor het ST model gekozen. Bijkomend voordeel is dat de Ananda TFT D18 motor misschien wel wat onbekender is, hij levert wel veel meer torsie op basis van hetzelfde wattage. Ananda is kennelijk dus beter in de krachtomzetting dan het beter bekende Bafang.

Waar we het over rijgedrag gaan hebben, gaat het dus expliciet over het ST model. Maar alle overige zaken die we bespreken kun je ook lezen als een review voor het Pro model.

Drie kleuruitvoeringen

De Engwe P275 ST kun je in drie kleuren frames kopen. De volledig zwarte uitvoering die wij hebben getest, een witte met oranje middenstuk in het frame en een volledig witte uitvoering.

engwe p275 st kleuren

Unboxing

De Engwe P275 ST komt in een flinke doos. Zoals je mag verwachten van een eBike over de post, moet je zelf nog het een en ander monteren. Hiervoor krijg je een handleiding, maar daar missen wel wat stappen in. Zo lees je niet dat je het stuur nog even moet omdraaien ten opzichte van de voorvork. Anders loop je echt tegen problemen aan met het monteren van het spatbord en wiel.

engwe p275 st gereedschap img20240803085556

Qua fiets komt hij wel mooi compleet. Tot fietsbel en achterlicht aan toe. Laat staan het gereedschap dat je nodig hebt. Ook dat levert Engwe allemaal mee met haar Engwe P275. Nouja, je moet wel zelf even een tang meenemen om alle tierips door te knippen.

Montage

Ik benoemde het net al. Het monteren van de Engwe P275 ST verliep niet zo soepel als Engwe fietsen die we eerder hebben getest. Engwe heeft al wel aangegeven wat meer aandacht aan de handleidingen te gaan geven. Als je niet vaker een fiets in elkaar hebt gezet, raden we je dus wel aan om iemand te zoeken die je een beetje kan helpen. Overigens is het altijd handig om bij dit soort klusjes net een setje extra handen beschikbaar te hebben.

Werking van de trapondersteuning

De Engwe P275 ST is een fiets met trapondersteuning. Dus geen gashendeltje en dat maakt hem perfect legaal voor gebruik in Nederland. Hij is ook netjes begrenst tot 25 kilometer per uur. Daarna stopt de ondersteuning. Net als bij de VanMoof S5 is het makkelijk om hem zelf over de 25 kilometer per uur heen te trappen. Je kunt dus ‘legaal’ wat sneller fietsen met deze fiets.

engwe p275 st img20240902150755

Engwe maakt in het ontwerp van deze stadsfiets gebruik van een Shimano versnellingssysteem met 9 versnellingen achter en een reguliere ketting. Die ketting moet je overigens wel even zelf smeren voor gebruik, maar dat zien we bij alle merken.

De derailleur wordt netjes beschermd en is goed af te stellen. Zo weet je zeker dat je geen versnelling mist. Ook hier moet je wel even zelf op internetfilmpjes zoeken hoe je dat afstellen doet.

engwe p275 st img20240803092322

Wat opvalt is de kracht van de motor bij het wegfietsen bij het stoplicht. De sensor merkt echt al vlot dat je begint te fietsen en zal al snel beginnen met de ondersteuning.

Bedieningspaneel

De Engwe P275 ST is de eerste Engwe die we testen met een echt kleuren lcd-display op het stuur. Hij is klein, maar groot genoeg. In de volle zon zie je er niks op, maar feitelijk ben je alleen tussen de vijf standen van trapondersteuning aan het schakelen. Hoeveel kilometer je al gefietst hebt is informatie die je natuurlijk lang niet altijd nodig hebt. Er zijn dagen dat ik voor mijn gevoel helemaal niet op het scherm kijk. Net als met andere eBikes trouwens.

Lekker brede banden, maar geen fatbike

De Engwe P275 ST heeft brede banden, maar is geen echte fatbike. De banden zijn breder om je meer stabiliteit te geven in los zand. Ze zijn relatief rond, waardoor de rolweerstand lekker laag is. Als je batterij leeg is, voelt de Engwe P275 ST qua weerstand echt als een reguliere fiets. Een slimme keuze van de fabrikant.

engwe p275 st img20240902150304

Veiligheid

Veiligheid krijgt veel aandacht bij het Chinese merk. Dat zien we meteen terug in de banden. Die hebben een reflecterende ring en een anti-punctie laag onder het rubber. De kans dat je een lekke band rijdt, is met deze banden dus niet heel groot. Wel kan het wat lastig zijn om reseverbanden te vinden. Maar… je kunt ze gemakkelijk zelf vervangen. Ook dat is weer een voordeel ten opzichte van traditionele fatbike banden waarbij vervanging van de band toch vaak speciale apparatuur vereist.

Terug naar de veiligheid. Voorop zitten twee grote, witte, felle LED’s die waanzinnig goede verlichting bieden. Je ziet dus alles en iedereen in het donker. Doordat de verlichting onderdeel is van het frame, valt daar niets verkeerd aan af te stellen en tegenliggers worden ook echt niet verblind. Fijn!

engwe p275 st img20240902150343

Het achterlicht is wel een ander verhaal. Dat is namelijk een klein batterijlampje van Selle Royaal, de leverancier van het geveerde zadel. Dat klik je er meteen onder. Die gaat dus niet aan, wanneer je de verlichting voor aanzet. Dat moet je nog even handmatig regelen. Niet ideaal. Zeker niet omdat het lampje uit het zicht kan verdwijnen wanneer je een lange jas draagt. Opvallend is dat achter op de bagagedrager wel een frame zit om een volledig achterlicht te monteren. Maar dat lijkt helemaal geen optie in de opbouw van deze fiets.

engwe p275 st selle royal achterlicht img20240803103459

Veiligheid is natuurlijk ook goed kunnen remmen. Ook daar bespaart Engwe niet in deze lancering. De Engwe P275 ST komt namelijk met Tektro hydraulische remmen. Onze ervaring is dat de remklauwen prima grip hebben en mooi gevoelig kunnen reageren.

engwe p275 st img20240902150338

Tenslotte krijg je een fietsbel meegeleverd. Een heel bijzondere fietsbel die fantastisch klinkt. Echter is er niet echt ruimte op het stuur om deze rechtop te monteren. Dus monteerden we hem ondersteboven bij de linkerhand.

Range

De range van de Engwe P275 ST verschilt natuurlijk op basis van de mate van trapondersteuning die de Engwe P275 ST moet leveren. Doordat de rolweerstand van de wielen laag is, kun je prima op de laagste stand fietsen en dan prima de 260 kilometer halen. Op volle ondersteuning loopt dit terug naar zo’n 40Km. Dit is op basis van de 19.2Ah batterij die in het frame zit.

Diefstalbeveiliging

Op slot zetten is een beetje een probleem voor deze fiets. Het slot op de batterij laat het toe om de batterij te vergrendelen, maar dan kun je ook altijd de fiets aanzetten. Wil je dat de fiets niet aangezet kan worden, dan zit de batterij los, waardoor de batterij gemakkelijk gestolen kan worden. Je moet de batterij dan dus meenemen. Dit heeft Engwe bij andere fietsen toch een stuk slimmer gedaan. Gelukkig kun je wel prima een nieuwe batterij bestellen mocht hij een keer meegenomen worden.

Conclusie Engwe P275 ST

We hebben de eerste 1.000 kilometers met de Engwe P275 ST gemaakt en hebben een beetje mixed feelings. Engwe is in staat om eBikes te bouwen die echt fantastisch zijn. Deze is ‘gewoon goed. In die zin dat hij extreem lekker fietst, maar dat we net wat te veel kleine dingetjes zien die net wat beter kunnen. We vinden de methode om de batterij op slot te zetten gewoon net niet slim. Zeker niet in deze tijd waarin veel eBikes gestolen worden. Je krijgt dus absoluut geen spijt, maar we weten dat Engwe betere fietsen heeft gemaakt voor vergelijkbare prijzen.

Engwe P275 ST kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.