20240803 154902
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Elgato USB-hub for Stream Deck+

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Elgato USB-Hub for Stream Deck+ met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Nette integratie in / uitbreiding van je streamdeck+
  • Extra USB-poorten binnen handbereik
  • Mogelijkheid tot hoge stroomthroughput

THE BAD

  • Meegeleverde USB-kabel te kort
  • Slechts USB 3.2 Gen 1 / 5 Gbps
  • Extra investering nodig voor volledige laad-functionaliteit
  • Hoge prijs

De Elgato USB-hub for Streamdeck+ is een uitbreiding voor je…. streamdeck+ (duh) en voorziet het apparaat van twee extra USB-C en twee USB-A-poorten. Daarnaast zit aan de zijkant een kaartlezer voor de formaten SD en microSD.

usb hub 01 desktop

We zien weliswaar vier USB-C-poorten, maar één is bedoeld voor de connectie met je PC, terwijl de andere naar de adapter moet voor extra stroomtoevoer, dus je krijgt effectief 3 extra USB-poorten. De poorten hebben een theoretisch maximale datadoorvoer van 5 Gbit/s; we hebben het dus over een USB 3.2 Gen 1 hub. Dit wil zeggen dat de snelheid van de snelste SSD’s niet geëxploiteerd kan worden via deze uitbreiding van de StreamDeck+. De snelheid is daarnaast uiteraard gecombineerd; dit betekent dat die 5 Gb/s verdeeld wordt over de poorten wanneer je ze tegelijkertijd gebruikt. Het gebruik qua data-overdracht is dus vooral gericht op zaken als flashdrives en randapparatuur.

20240803 162214Het hebben van deze extra poorten op je bureau is natuurlijk enorm handig wanneer je iemand bent die met enige regelmaat wat extra apparaten aansluit. Even onder je bureau duiken (waar de meeste mensen hun systeemkast hebben staan) is altijd vervelend (en wordt steeds vervelender hoe ouder je wordt), en extra kabels aan je PC hangen is daarnaast minder ‘clean’ in veel gevallen en soms gewoonweg onpraktisch. Denk aan kabels over de vloer of de beperkte lengte van veel kabels waardoor, zeker in combinatie met een staan-bureau, iets aan je PC hangen gewoonweg lastig is.

Ironisch genoeg moeten we hiermee meteen een nadeel opmerken van de kabel waar de hub mee geleverd wordt: deze is slechts 1 meter lang en dus veel te kort voor gebruik in combinatie met ons zit-sta-bureau, waarbij we moeten opmerken dat ook in de zitstand de lengte van 1 meter maar net voldoende is. We snappen dat de geschikte kabels een stuk duurder zijn dan je standaard kabel, zeker wanneer je ook wil kiezen voor een mooi afgewerkt exemplaar zoals Elgato doet voor deze kabels, maar voor een product als dit is deze keus voor beperkte lengte gewoon een misser.

Elgato raadt aan om voor de stroomtoevoer een 100W-adapter te gebruiken. De StreamDeck+ met USB-Hub werkt ook prima zonder, maar om alle aangesloten apparaten van voldoende stroom te voorzien kan dan wel problematisch worden als je voor wat apparaten gaat die wat meer stroom vergen. Wij gebruikten voor onze test de 3C1A van Ugreen.

20240803 161849

De toevoeging van een SD en microSD-kaartlezer hadden we liever iets anders voor in de plaats gezien, zoals extra USB-aansluitingen of een audio-aansluiting. Echter, vanuit het idee dat Elgato zich in de regel richt op content-makers, is het niet onlogisch om voor deze optie te gaan. Dit, ondanks dat de meeste apparaten die van origine micro-SD gebruikten dit niet meer doen en zo wél, dit alleen voor uitbreiding van interne opslag toegepast wordt en deze kaartjes nimmer nog uit die apparaten gehaald worden. SD-kaarten worden in de praktijk nog regelmatig uit camera’s gehaald ondanks dat de opslag van veel moderne apparaten via wifi of bluetooth bereikbaar is. Natuurlijk zal een dergelijke gebruiker in de flinke minderheid zijn, maar dat betekent niet dat Elgato daar geen rekening mee moet houden c.q. opties voor moet bieden.

 

Toevoegen van de add-on

Het toevoegen van de add-on aan je streamdeck is overigens zeer makkelijk. Je schroeft de bodem van de Stream Deck+ los, plaatst de add-on op de USB-C aansluiting haalt de bescherming van de plaklaag af, plakt de bodem op zijn plek en plaatst de schroeven weer terug. Werkje van een paar minuten.

20240803 162102

Perfect is de fyieke aansluiting overigens niet, zoals te zien is op de foto. Dit zal je in de praktijk verder overigens niet merken natuurlijk. De plaklaag houdt de hub goed op zijn plek. Wel hopen we dat de hub ondanks de plaklaag, makkelijk te verwijderen is met het oog op eventuele toekomstige add-ons waar we de hub voor zouden willen inwisselen. We denken dan bijvoorbeeld aan een nieuwe generatie USB of iets waarin thunderboltondersteuning gerealiseerd is.

20240803 161830

 

Conclusie

De USB-Hub for Stream Deck+ is een handige uitbreiding van je Streamdeck+ als je denkt dat je hiervan kan profiteren. Wel moet gezegd worden dat je puur gekeken naar de functionaliteit vrij veel betaalt. Voor drie extra USB-poorten en de SD/microSD-kaartlezer betaal je uiteindelijk dus 70 euro. Natuurlijk is dit een mooi afgewerkte oplossing, maar voor dit bedrag heb je ook mooi ogende hubs met veel meer poorten inclusief de stroomdoorvoeropties. Deze zijn vaak ook voorbereid met opties om ze bijvoorbeeld onder je bureau te schroeven/plakken, waarvan je de plek zelf kan kiezen, en in veel gevallen dus niets in beeld hebt (in het opzicht van een ‘cleane look’) terwijl je ook kan kiezen voor een makkelijke bereikbaarheid. Verder hoef je er geen losse 100W-adapter en kabel die voldoet aan de norm voor stroomdoorgifte voor bij te kopen. Je gaat op het moment van schrijven snel richting een bedrag van rond de 60 euro dat je extra moet uitgeven als je die twee dingen niet toevallig al hebt liggen. Ondanks dat we het best een handige uitbreiding vinden valt gekeken naar het geld dat je in totaal voor deze uitbreiding investeert de USB-hub for Stream Deck+ dus lastig aan te raden.

Heb je de lader en kabels toevallig liggen, dan zou het een aardige uitbreiding kunnen zijn wanneer deze in jouw specifiek praktische gebruikssetting past. Maar dan moet je daar dus wel deze 70 euro voor over hebben of bijvoorbeeld een werk-/opdrachtgever die het voor je betaalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.