Arjan Olsder met de OnePlus Buds Pro 3
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus Buds Pro 3, betere ANC is er nie

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus Buds Pro 3 met 5 sterren.

THE GOOD

  • Arjan Olsder met de OnePlus Buds Pro 3

THE BAD

Het lukt OnePlus jaar op jaar om toch echt wel een pro series TWS headset neer te zetten die ook echt heel goed blijkt te zijn. Hoewel OnePlus afscheid neemt van haar wel heel fijne chargingcase design, introduceert het een actieve ruisonderdrukking (ANC) die beter is dan alles dat we in TWS headsets hebben meegemaakt.

Unboxing

In het doosje van de OnePlus Buds Pro 3 vinden we de headset in de chargingcase, een USB-C kabeltje om deze op te laden en documentatie. Het ontwerp van het doosje is ongewoon goed gericht op de Audiofiel en heeft de vibes die we van de oude verpakkingen van Sony gewend zijn. Een sterke visual van de oordopjes gecombineerd met het hi-res audiologo en een markering die aangeeft dat de headset LHDC ondersteunt. Natuurlijk wilden we dit meteen testen met de OnePlus Open en OnePlus 12.

Ontwerp

Kunstleer staat centraal in het ontwerp van deze nieuwe headset en dat valt super op bij de charging case. Waar Philips voor haar oordopjes echt schapenleer gebruikt, is het hier allemaal kunststof. Maar het lederpatroon op de plastic charging case is wel voorzien van een stroeve toplaag om deze een soort rubber-feel te geven die toch wel heel overtuigend is. Zeker in deze zwarte uitvoering die wij hebben getest.

oneplus buds pro 3 kleuren

Het logo van audiopartner en specialist Dynaudio is naar de achterkant verplaatst en het OnePlus logo is duidelijk zichtbaar op de voorkant van de chargingcase.

De oordopjes zelf hebben een meer metallic look & feel meegekregen. Ze stralen hierdoor ook echt uit dat je te maken hebt met een high-end product.

Lekker knijpen

Wat OnePlus in de pro series al een tijdje heel handig doet, is dat het wel touchondersteuning gebruikt, maar niet op basis van een enkele aanraking van je oordopje. Je moet echt knijpen in het steeltje van de headset. Dat werkt zeer intuitief en voorkomt onbedoelde acties. Het bedienen van het volume vraagt wel meerdere aanrakingen omdat je dat omhoog, of omlaag veegt.

oneplus buds pro 3 oordopjes

De OnePlus Audio of de HeyMelody app

OnePlus biedt ondersteuning voor de instellingen van de headset op twee manieren aan. Heb je een non-OnePlus smartphone, dan installeer je HeyMelody. Heb je een OnePlus smartphone, installeer je OnePlus Audio. In dat laatste geval worden de instellingen van de headset en een aantal andere functies toegevoegd aan het bluetooth menu van de smartphone. Je hoeft dan dus niet specifiek de HeyMelody app op te zoeken.

Vanuit de app levert OnePlus al aardig wat firmware updates voor de oordopjes. Je bent regelmatig aan het updaten, maar dat laat zien dat ze toch echt bezig zijn met de kwaliteit en beleving te blijven verbeteren.

De nieuwste Bleutooth

De OnePlus Buds Pro 3 is haar tijd lekker vooruit. Natuurlijk is er Google Fast Pair ondersteuning, maar hij maakt ook al gebruik van Bluetooth 5.4. Dat levert een verbinding met een groter bereik, maar ook een hogere bandbreedte voor de audiokwaliteit.

Geluidskwaliteit

Opvallend detail, hi-res audio kost wat meer van de accucapaciteit van de oordopjes. Dat staat dus standaard uit en moet je echt even aanzetten in de app.

Onder de functie ‘gouden geluid’ stel je de headset optimaal in op jouw gehoorgang en jouw eventuele gehoorschade. Nu ben ik al de 40 voorbij, dus ook ik heb bepaalde frequenties die wat versterking nodig hebben en dat zie ik ook terug in de app.

De audiotest die OnePlus gebruikt lijkt heel sterk op die van JBL. Zou maar zo dezelfde leverancier kunnen zijn. Wel is de manier waarop je test bij OnePlus veel intuïtiever en sneller. Daar hou ik zelf echt wel enorm van.

Net als andere merken, kiest OnePlus inmiddels voor een tweewegsysteem in de oordopjes. Twee drivers die individueel verantwoordelijk zijn voor delen van het geluidsspectrum. Om de audiosignalen nog beter te scheiden heeft OnePlus zelfs de stap gezet om beide drivers in beide oren van eigen DAC’s te voorzien. Een enorme prestatie op dit kleine formaat.

De woofer heeft een diameter van 11mm meegekregen terwijl de tweeter een diameter van 6mm heeft. Beide drivers zijn ontworpen door Dynaudio.

Ik test de headset met name met de LHDC 5.0 codec ondersteuning die ook op mijn headset zit en wat hi-res audio-opnamen van Tidal.

De uitkomst is niet heel anders dan ik gewend ben van andere merken. Hier en daar een beetje ondersteuning nodig. Met name bij de wat hogere tonen. Prima.

Het geluid dat de oordopjes vervolgens neerzetten is iets warm, maar niet voorzien van enige overdreven bass.

Voor de non-OnePlus headsets valt de headset terug naar AAC of SBC-ondersteuning. aptX protocollen van Qualcomm ontbreken en dat is opvallend gezien de goede relatie tussen OnePlus en Qualcomm. Maar ook wel weer begrijpelijk. OnePlus heeft duidelijk niet voor een standaard Qualcomm chipset gekozen om zich met deze headset te onderscheiden.

Ruisonderdrukking

Wil je verdere optimalisatie van de audiobeleving, dan kun je de app gebruiken om te checken of je de juiste eartips voor jouw gehoorgang hebt gekozen. De pasvorm wordt dan door de app gecontroleerd. Dit is belangrijk voor een optimale ruisonderdrukking.

De ruisonderdrukking kan tot 50dB aan omgevingsgeluid wegfilteren. Daarbij is met name constant geluid echt een makkie. Het verschil wordt gemaakt bij wind. Windruis lijkt namelijk ook echt goed weggefilterd te worden. Beter dan bij iedere andere headset die ik de laatste jaren heb getest. Qua ruisonderdrukking is de OnePlus Buds Pro 3 echt de koning onder de headsets.

Ruimtelijke audio

Voor audiofielen is spatial audio een onderwerp dat niet altijd de liefde krijgt die het verdient. De headset ondersteunt deze virtuele surround sound wel en die kun je dan ook aanzetten in de app. Leuk detail is dat je ook headtracking kunt activeren. Kijk je naar links of rechts, blijft de audio ruimtelijk gezien vanaf jouw headset komen.

Gesprekken voeren

Wat een enorme opsteker voor mij is, is dat deze headset zelfs bij lichte wind, de mogelijkheid laat om gesprekken te voeren tijdens het fietsen. Dit is iets waar headsets het doorgaans enorm lastig mee hebben. Deze niet. Mijn gesprekspartners hebben doorgaans niet echt door dat ik aan het fietsen ben. OnePlus claimt dat de nieuwe Pro twee keer beter is dan de tweede generatie.

Voor de ruisonderdrukking gebruikt OnePlus ‘slechts’ drie microfoons per oordopje. Daarnaast is er een voice pick up bone sensor om beter te begrijpen wanneer jij de persoon bent die spreekt.

Health

Waar OnePlus niet over sprak is dat de oordopjes ook nog je nekwervels in de gaten houden en een verkeerde houding kunnen detecteren. Dit is zo’n typische holy shit functie die enorm opvalt, maar waarvan we hier op de redactie ook niet echt negatieve feedback krijgen. Dus of dit goed werkt, geen idee. Grappig en opvallend is het zeker wel.

Helemaal Zen gaan

Nog een fun functie is de white noise die de app van OnePlus kan genereren. Je krijgt vijf verschillende geluidsomgevingen die allemaal lekker rustgevend zijn en niet te duidelijk herhalen.

Vind mijn oordopjes

Een laatste leuke softwarefeature is dat je ook een zoekfunctie kunt gebruiken om je oordopjes te vinden. Je oordopjes gaan dan piepen. Niet heel hard, maar het kan net genoeg zijn. Eigenlijk is het jammer dat je als zijslaper net niet lekker met deze oordopjes in kunt liggen.

Batterijduur

Beide oordopjes hebben een 58mAh batterij en de chargingcase nog eens 566mAh. Voor mij is het genoeg om een lange werkdag door te komen met hoge resolutie audio, maar ik luister niet de hele dag. Er is ook tijd voor lunch en dan zitten de oordopjes in de case. De case is via USB-C en draadloos op te laden.

Conclusie OnePlus Buds Pro 3

Kijken we naar high-end headsets is de Sony WF-1000XM5 nog altijd ongeslagen. Maar het verschil tussen OnePlus en de Sony is audiotechnisch echt wel heel klein geworden. Je moet echt heel goed opletten om de verschillen waar te nemen. Dus voor iedereen is het geluid gewoon echt heel erg goed. Wat de headset mijn favoriet maakt voor dit moment is de echt extreem goede ruisonderdrukking. Daar heeft OnePlus me positief in verrast en dat stukje productiviteit en comfort is voor mij veel belangrijker dan dat laatste stukje audiokwaliteit in de muziekweergave.

Wat wel opvalt is dat merken als Jabra en JBL veel meer bezig zijn met nieuwe functies voor hun charging cases. Daar missen we wat creativiteit bij OnePlus. Maar ons gevoel zegt dat we daar komend jaar wel wat mogen verwachten nu er qua ANC en audiokwaliteit eigenlijk niks meer te wensen overblijft.

Eén reactie

  1. Dus de ANC is beter dan die van de Sony XM5 in-ears? En hoe zit het met de geluid en de app? Waarom hebben jlie die eigenlijk nooit getest?

    Verder een duidelijke review. Had echter misschien wat foto’s van het echte ding gezien en van de app.

    Bluetooth is trouwens een keertje verkeerd gespeld 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.