Het inmiddels Nijmeegse Ixxi heeft natuurlijk al jaren cultstatus, zeker hier op de Nijmeegse redactie. Maar we moeten bekennen dat het toch beter blijkt te kunnen. Zo bewijzen de Eindhovenaren achter Pixowall.
We konden dit jaar niet naar de Grand Prix in Zandvoort, maar fotograaf Frits van Eldik wel en die heeft een pasje waarmee hij echt overal op het terrein mag komen om zijn plaatjes te schieten. Reden voor Pixowall om samen met hem de Pixowall Master Edition Zandvoort 2024 samen te stellen. En wij mochten met deze bijzondere doos, kennismaken met het toch wel heel bijzondere systeem.
Unboxing
Met de master collection haal je 30 Pixowall frames in huis met 68 foto’s om uit te kiezen. Nouja, 60 foto’s van Frits van Eldik en een bon om zelf 8 foto’s bij te laten drukken. Ben je zelf in Zandvoort geweest, kun je dus jouw eigen foto’s in de master collection opnemen. Leuk idee!
Voor de bevestiging krijg je veel meer verbindingsstukjes dan je nodig zal hebben en 14 powerstrips om de frames op de muur te plakken. Wat je niet gebruikt, kun je in de stevige kartonnen doos bewaren. Bijvoorbeeld om zo nu en dan foto’s te wisselen.
Montage
Ik koos natuurlijk voor muurmontage met de powerstrips. Geen zin om gaten te boren. Bovendien is het geheel ook echt niet heel zwaar. Dus de kans dat het van de muur komt is wel echt heel klein met zoveel plakkers. Deze jongen heeft dus vol vertrouwen op de uitkomst!
Het aan elkaar zetten van de 30 frames verliep vrijwel moeiteloos. In stroken van vijf hoog plakte ik ze op de muur.
Master Edition Zandvoort 2024 van Frits van Eldik inhoudelijk
De selectie foto’s die Frist in het pakket heeft gestopt is indrukwekkend sterk. Al geef ik wel toe dat er iets teveel shots bij zitten die aanvoelen als ‘meer van hetzelfde’. Maar dat is het fijne van 60 foto’s op 30 frames. Je hebt wat te kiezen. En als hobbyfotograaf kan ik me helemaal inbeelden dat het soms lastig is om keuzes te maken tussen twee momentopnamen die enorm op elkaar lijken, maar toch net een andere emotie meedragen. Bovendien is de selectie geen puur Max feestje en dat is ook wel lekker. De keuze voor de spreads is ook prima. Allemaal goed genoeg dat ik ook echt alle spreads in het frame wilde hangen.
Online editor
De online editor maakt het mogelijk om niet alleen wat frames te bestellen, maar ook je eigen spreads te maken, waarbij foto’s over meerdere frames getrokken worden. Zoals je in de video kunt zien, verloopt dit echt super soepel. Het is echter niet zo dat je kunt bijbetalen voor meer foto’s dan de voucher waard is. Je moet dan eerst extra foto’s op de site kopen, maar dit moet in de software update van volgende week zijn verholpen.
In mijn geval wilde ik dat we Zandvoort grotendeels kunnen wisselen met vakantiefoto’s. Gewoon omdat er een einde aan deze zomervakantie komt en dan mag de F1 volgend jaar zomer weer lekker terug op de muur. Leuk detail, het gros van de foto’s is weer afkomstig van de Motorola Razr 50 Ultra review. De rest is geschoten op een mix van de OnePlus Open, OnePlus 12 en mijn oude Canon EOS 70D.
Pixowall als Ixxi alternatief
In de basis is het idee achter beide systemen hetzelfde, toch zijn de verschillen groot. Bij Ixxi verbinden we de individuele foto’s met I en X elementjes. Die druk je door gaten in de hoeken van foto’s heen. Daarbij heb je de keuze uit wit en zwart. Hiermee maak je een soort fotogordijn, waarbij de foto’s op plastics worden bedrukt om alles stevig te houden. Het nadeel zijn dus de gaatjes en de stipjes, maar het plastic gaat wel lekker lang mee.
Pixowall bestaat uit plastic frames die zo groot zijn als de foto’s. Nouja, net iets groter. De doorzichtige frames hebben namelijk allemaal acht kleine haakjes die om de foto heen klemmen. Doordat ze doorzichtig plastic gebruiken, vallen ze op afstand echt helemaal weg.
Ieder frame kan met schroeven of dubbelzijdige tape worden vastgezet. Maar je krijgt ook speciale LEGO-achtige verbindingsstukjes om ze aan elkaar vast te zetten. Hoewel we voor deze fotocollectie veel ‘spreads’ hebben die over meerdere frames vallen, hebben we ze naast elkaar gezet. Maar je kunt ze ook laten verspringen in een gemetseld patroon. Je hebt dus echt veel meer creatieve opties.
Conclusie Pixowall Master Edition Zandvoort 2024 van Frits van Eldik
Natuurlijk is deze review niet zo zeer een inhoudelijk verhaal over de kwaliteit van het werk van fotograaf Frits van Eldik. Hoewel er echt mooie foto’s tussen zitten, hebben we het eigenlijk vooral over het fenomeen Pixowall.
In de fotomarkt zijn ze niet de eersten met een systeem als dit. Want er is Ixxi dat al vele jaren enorm succesvol is op dit soort muurcollages. En Ixxi laat al jaren zien dat er weinig ruimte is voor echte innovatie in deze productcategorie. Eerlijk gezegd verwacht ik ook niet veel innovatie in kamp Pixowall, anders dan veel nieuwe content. De vraag is ook of dat echt moet. Als het gaat om je foto’s in perfectie laten zien, weet ik wel wat vanaf nu mijn voorkeur heeft. Het superstrakke resultaat van Pixowall.