review skil 3551 caimg20240901152521
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 20V borstelloze Cirkelzaag 3551 CA

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 3551 CA met 5 sterren.

THE GOOD

  • Erg sterk
  • Hoog toerental
  • Optionele geleiderail
  • Shadowline werkt fijner dan laser

THE BAD

In 2022 kregen we de Skil 3520 CA cirkelzaag ter test. Een cirkelzaag die prima geschikt is voor de kleine zaagklusjes tussendoor. Maar wat als je iets wilt waarmee je echt meters kunt maken, vlot doorwerken en het liefst de precisie van oplossingen als de invalzagen van Festool? Dan komt de Skil 3551 CA cirkelzaag al snel op de radar. Zeker met de handige, optionele geleiderail die Skil nu in haar assortiment heeft opgenomen.

Unboxing van de Skil 3551 CA cirkelzaag

De cirkelzaag komt compleet met een eerste zaagblad met 18 tanden, een opzetstuk zodat je een stofzuigerslang kunt koppelen, een zaaggeleider, een inbussleutel voor het verwisselen van het zaagblad en natuurlijk een dik boekwerk over hoe deze werkt.

review skil 3551 ca img20240901145524

Unboxing van de 2610S01668 zaaggeleider

We testen meteen even de 2610S01668 zaaggeleider mee. Een optie waar je eigenlijk niet zonder kan als je echt serieus zaagwerk gaat verrichten. Deze bestaat uit twee 70CM lange rails met een verbindingsstuk daartussen. Ook krijg je twee iets te eenvoudige klemmen.

review skil 3551 caimg20240901151650

Te eenvoudig? Inderdaad. Skil kiest helaas nog voor ouderwetse draaiklemmen. Daarmee kiest Skil er ook voor om echt nog wat afstand in te bouwen ten opzichte van merken als Festool die snelspanners gebruiken voor hun geleiderails. Gelukkig zijn op Alibabba met stevig zoekwerk alternatieve snelspanners voor de Skil geleiderails te vinden. Kleine tip van het huis 😉

Hoewel het overgangetje in de twee rails wel voelbaar is, is de geleiderails echt een enorm waardevolle toevoeging op het systeem. Doordat je zelf bij de eerste keer dat je deze gebruikt het rubber er afzaagt, weet je altijd dat de zaagsnede heel exact op de rand van de geleiderail zit.

review skil 3551 caimg20240901151657

Na veelvuldig gebruik merk ik wel dat ik bij de aanzet op lastige plekken weleens wat wil ‘happen’ in her eerste stuk rubber van de rail. Maar eenmaal in beweging blijft de snede exact. Zorg dus altijd dat je een stukje ‘aanloop’ hebt voor je in het materiaal gaat zagen waar je de geleiderail op hebt geklemd.

Het PWRCORE 20 systeem

Skil heeft voor haar gereedschappen twee typenbatterijen in Nederland. De PWRCORE 20 en PWRCORE 40. De 40 Watt batterij wordt voor zwaardere tuintools ingezet en zijn ook redelijk zwaar om mee te werken. Voor deze zaag vertrouwt Skil op haar PWRCORE 20 platform om voldoende power te leveren voor de cirkelzaag. Er zijn inmiddels twee generaties van deze batterij en je kunt deze krijgen in 1,5, 2,5 4,0 en 5.0 Ah capaciteit. Doordat deze zaag een hogere snelheid en meer kracht levert dan het oude model dat we hebben getest, is een 4 of 5 Ah batterij geen overbodige luxe. Hoewel de batterij dus wat sneller op is, maak je wel veel meer meters met de Cirkelzaag 3551 CA.

review skil 3551 caimg20240901152544

 

Schaduwlijn

Nieuw bij Skil is de schaduwlijn technologie die ook in deze is verwerkt. Met deze relatief goedkope LED technologie, vervangt Skil de bekende rode laser die vele merken inzetten om een lijn voor de zaag uit te trekken. Nu is her sowieso de bedoeling dat je geen rare bochten maakt met een cirkelzaag, maar ‘iets’ schuin gaan is natuurlijk nooit fijn.

Het probleem van rode lasers is echter dat je ze overdag, buiten vrijwel niet zal zien. Schaduwlijn heeft maar heel iets schaduw nodig om zichtbaar te worden. Bovendien is er minder last van lichtbreking door stof dat voor de zaag uit blaast. Ook is de ‘dikte’ van de geprojecteerde zaagsnede veel nauwkeuriger. En ja, je kunt de led voor de shadowline handmatig van positie veranderen om dit nog nauwkeuriger te laten functioneren. Super eenvoudig en mega effectief.

Het zaagblad

Met het standaard zaagblad kun je zagen tot een diepte van 57mm (of max 41mm bij 45-graden). In onze test hebben we bewust gebruik gemaakt van een high-end zaagblad gericht op het zagen in gelamineerde houtplaten. Om echt strakke lijnen te zagen in gelamineerde platen heb je namelijk de combinatie van veel tanden en een hoge snelheid nodig. Die hoge snelheid kan de brushless motor van deze zaag keurig leveren, maar Skil zelf heeft geen zaagblad voor deze toepassing.

review skil 3551 caimg20240901152521

Het resultaat van het zaagwerk is boven verwachting. Waar de oude zaag me echt verplichte om ook met dit zaagblad alles af te tapen voor het zagen, is het hier bijna niet meer nodig. Daarbij is het wel zo dat vers gelamineerde platen meer weekmakers in het plastic hebben zitten dan oudere platen zoals het plaatmateriaal op de foto. Bij oudere platen is tapen nog steeds geen overbodige luxe zoals je ziet. Maar het resultaat is toch echt een superscherpe zaagsnede.

Ga je zelf zaagbladen shoppen, hou er rekening mee dat de asdiameter 16mm is en dat het zaagblad niet groter mag zijn dan 165mm.

Stofafzuiging

De stofafzuiging loopt net wat anders dan bij de eerdere cirkelzaag van Skil en lijkt ook echt optimaler te werken. Het gros van het stof wordt keuring naar achteren gegooid. Met een stofzuiger op de zaag aangesloten is de hoeveelheid stof die de machine over je kleren heen blaast nihil. Op het te zagen hout krijg je natuurlijk nog wel zaagsel, maar daar mogen qua hoeveelheid eigenlijk al niet meer over klagen. Dit werkt echt super fijn.

Conclusie Skil 3551 CA cirkelzaag

De Skil 3551 CA is duidelijk veel krachtiger dan haar voorganger. De zaag is iets duurder, maar door de verbeterde motortechniek ga je daar wel echt veel meer plezier mee hebben. De toevoeging van het eenvoudige Shadowline systeem is ook echt een enorm plezier om mee te werken. Het is me echt een raadsel waarom dit niet eerder is bedacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.