Soms kom je wel eens van die merken tegen waar zelfs als tech-enthusiast je nog nooit van gehoord hebt. In het geval van Vulkkano is dit niet perse vreemd gezien het gegeven dat het merk vooral populair lijkt te zijn in Zuid-Europa en Polen, maar uw reviewer was toch blij dat het merk onder zijn ogen kwam. Het lijkt namelijk een typisch bang for buck-merk te zijn dat producten brengt dat makkelijke aanraders zijn.
De Vulkkano A4 ARC is een set actieve luidsprekers die een zeer betaalbare prijs hebben meegekregen en daarnaast een brede connectiviteit wat ze geschikt maakt voor een brede set aan gebruikstypen. Of je het setje nu wil gebruiken als PC-speaker, televisie-speaker, direct aan een console wil koppelen, bluetooth-speaker, direct aan een portabel apparaat of wat dan ook, het is in principe allemaal mogelijk. We hebben gekozen voor de ARC-versie wat betekent dat het setje aan de HDMI-ARC-aansluiting te koppelen is. Er is ook een versie van de A4 zonder ARC beschikbaar.
Het specifiek voordeel van een HDMI-ARC-aansluiting is dat je op deze manier het volume en het in-/uitschakelen op het apparaat in kwestie kan bedienen en de speakers dus als het ware een geïntegreerd onderdeel van de setup worden. Dit maakt dit soort speakers een erg interessante upgrade voor iedere televisie die een HDMI-ARC-aansluiting heeft. Zeker ten opzichte van de simpelere soundbars. Buiten dat je een echte stereoweergave hebt van links en rechts, is het ook zo dat qua geluidsimplementatie er veel meer ruimte genomen kan worden in een dergelijke set versus wat in de beperkte casing van een soundbar mogelijk is. Dit betekent dat je gewoonweg veel meer geluidsdefinitie uit een dergelijke oplossing kan krijgen, ook op een lager geluidsniveau.
Weet je zeker dat je de ARC-functie niet gaat gebruiken, dan kun je voor de (op het moment) 20 euro goedkopere Vulkkano A4 gaan, die hetzelfde bieden buiten de ARC-functie.
Sleutelfeatures
- Connectiviteit: via RCA, bluetooth 5.0, optisch, USB, HDMI ARC
- Formaat: 16,8 x 22,3 x 15 cm
- Gewicht: 3,15 kg (set)
- Drivers: 4″ woofer, 13 mm silk dome tweeter
Uitpakken
In de doos vinden we naast de speakers de afstandsbediening en wat kabels; een optische kabel, tulp-naar-minijack-kabel, de adapter (21 V, 1,5 A) en een enkele tulp-kabel voor het verbinden van de speakers aan elkaar.
Bouw en ontwerp
De Vulkkano’s hebben een sober uiterlijk meegekregen, maar zien er naar onze mening alsnog goed uit, mede door de afgeronde hoeken en de matte afwerking. Minimalistisch maar ‘clean’ en hierdoor in eigenlijk iedere denkbare omgeving te plaatsen. De casing is gewoon van hout dus de speakers hebben qua stevigheid weinig te bekritiseren. Wij kregen de versie met hout-look, maar de set is ook verkrijgbaar in het zwart.
Wanneer we een speaker zonder stofkap bekijken zien we de 4″ woofer zitten (diameter van 116 mm) en een 13 mm tweeter. We zien verder op de rechter unit een semi-transparant rond afwerking waarachter de infrarood-ontvanger zit en tevens de status-LED (die aangeeft of de speakers ingeschakeld staan, welke ingang geselecteerd is en de bluetooth-gerelateerde indicaties). Met de stofkappen op zal de LED nooit storend zijn. Zonder de stofkappen kunnen we het ons voorstellen dat wanneer je direct op de LED kijkt, deze misschien te fel is. Echter is het lang niet zo erg als we soms zien. Bovendien schakelt de LED zich na een tijdje de indicatie gegeven te hebben altijd uit.
Aan de achterzijde zien we de bass-reflexpoort zitten. Daarnaast heeft de linkerspeaker een tulpingang voor de aansluiting naar de andere unit, terwijl de rechterunit hiernaast ook alle overige aansluitingen heeft; optisch, tulp, USB (waar je opslag aan kan aansluiten met muziekbestanden maar ook firmware updates door kan pushen), HDMI-ARC en een subwoofer-aansluiting. Verder zien we draaiknoppen voor het volume, de treble en de bas en drukknoppen voor het in-/uitschakelen, het switchen tussen inputs en de EQ-settings (‘movie’, ‘music’ en ‘dialog’). De draaiknoppen zijn vervaardigd van degelijk-aanvoelend plastic terwijl we bij het verstellen een prettige weerstand voelen van het onderliggende construct. Dit geeft het geheel een solide feel. De drukknoppen voelen eveneens prima met een duidelijk klikkende feedback die je voelt bij het indrukken.
De speakers staan op vier rubberen pootjes waar ze op zich stabiel op staan. De units wegen echter iets minder dan anderhalve kilo, dus je duwt ze wel makkelijk van hun plek. Een standaard, waarmee je ze wat hoger kan zetten en/of onder een hoek valt op zich wel aan te raden. Hiermee geef je de speakers wat meer gewicht, maar ook heb je de mogelijkh ze meer richting je oren te richten.
Het formaat van de speakerunits is 16,8 x 22,3 x 15 cm waarmee ze op zich bij iedere PC-setup passen. Ook naast een notebook, al moet je natuurlijk wel weten dat je niet kiest voor een typische oplossing die veel mensen naast een notebook zullen zetten. Op de foto’s hebben we de set staan naast een 27″ monitor (AOC Q27G4X) en 55″ televisie (TX-55EZ950).
Qua stroomverbruik zien we geen vreemde cijfers. In de uitgeschakelde stand zien we 0,1 W in reguliere werkmodus zien we 2,6 W en wanneer je via bluetooth iets afspeelt wordt het verbruik 3,0 W.
Afstandsbediening
De afstandsbediening doet ons erg denken aan de afstandsbediening die we kregen bij de Majority Bowfell Plus, al is functioneel de afstandsbediening van de A4 ARC wel wat uitgebreider, wat natuurlijk eigen is aan de uitgebreidere connectiviteit. Daarnaast voelt de casing van de afstandsbediening van de A4 wat steviger aan en kraakt deze niet snel wanneer we deze wat stressen. De bouwkwaliteit van de afstandsbediening is desondanks niets om over naar huis te schrijven, maar gezien de prijsklasse van de speakerset hebben we veel slechter gezien in deze klasse. Wel een beetje jammer is dat de feedback van de knoppen zo tegenvalt. Niets van een ‘klik’ of iets dergelijks, gewoon een zompige feel. Qua bereik kan ook niet al te veel verwacht worden. Het is duidelijk dat de afstandsbediening bedacht is voor gebruik in een setting waarin je wat dichterbij zit. Vanaf een meter of 5 had de afstandsbediening moeite consistent de speakers te bereiken. Aangezien we het volume eigenlijk altijd op het hoofdapparaat regelen, vonden we dit niet een enorm probleem. Toch heb je de afstandsbediening niet voor niets en wil je juist op grotere afstand dat deze werkt.
Geluid
Zoals aangegeven hebben we drie EQ-settings beschikbaar voor film, muziek en dialogen. Het verschil tussen de drie standen zit vooral in de lagere tonen, waarbij voor dialogen deze natuurlijk verminderd zijn en voor film wat meer benadrukt zijn. Er lijkt daar voor een vertraging gekozen te zijn zodat het geluid ook meer galmt in die regionen. We waren niet bijzonder onder de indruk van de film-settings, ook niet specifiek voor het kijken van films. De dialoogsetting werkt prima, maar is verder niets op basis waarvan we het geluid willen beoordelen. We houden dus de muziek-EQ aan voor de verdere beoordeling van het geluid.
Als het gaat om weergave van het algemene bereik, maakte de A4 ARC indruk. Voor speakers in deze prijsklasse hadden we niet verwacht de tonen zo laag en zo hoog te horen gaan, zeker niet wanneer we ook kijken naar het formaat van de units. De middentonen komen goed door met veel detail en blijven constant. Hetzelfde geldt voor de weergave van het hoog, dat nooit vervelend wordt. Verder valt de separatie tussen elementen op.
Qua laagweergave presteert de de A4 ARC eveneens degelijk, maar de echte bassheads zullen wellicht wat missen en zouden misschien graag een sub willen aansluiten. Desondanks stellen we dat de weergave van het laag, ondanks dat het niet al te diep gaat, alsnog zeer prettig over komt.
Voor de goede orde, de Vulkkano A4 ARC’s zijn overduidelijk gericht op muziekweergave. Dat ze gebruikt kunnen worden als televisiespeaker is een mooie feature, maar je moet er uiteindelijk niet meer van verwachten dan dat het een ‘beter geluid dan je tv-speakers’ oplossing is. Uiteraard heeft het gebruik van een dergelijke set wel dat je de speakers verder uit elkaar kan zetten en je dus een werkelijke stereo-ervaring hebt. Het is echter geen setje welke je een knallende filmervaring zal brengen. Misschien dat het anders is wanneer we een sub aansluiten, maar daar kunnen we geen oordeel over geven.
Het enige zwakke punt is misschien het maximale volume. Ondanks dat we denken dat de A4’s voldoende luidheid hebben en we begrijpen dat ze bedoeld zijn voor kleinere ruimtes, is het niet de set waarmee je een feestje bouwt op een zolderkamer. Ook viel wat resonantie op te merken bij het beluisteren van sommige nummers op hoog volume. Dit is overigens wel zeer beperkt aanwezig en we denken dat de meeste gebruikers het niet eens zullen opmerken.
Geluid over bluetooth bleef prima in orde en van lag hadden we eigenlijk geen last tijdens het kijken van films, terwijl ook lagtests weliswaar een bepaalde lag laten zien, maar deze is zo klein dat het geen factor is.
Conclusie
De Vulkkano A4 ARC is simpelweg een van de bang-for-buck-koningen die heel makkelijk aan te raden is aan iedereen die een setje actieve speakers zoekt. De houten casing, het uiterlijk waar een paar goede keuzes voor gemaakt zijn en de zeer complete connectiviteit zijn al sterke punten, maar het belangrijkste is natuurlijk het geluid. En ook dat is dik in orde. We kennen eigenlijk weinig opties die voor deze prijs in de buurt komen van de geluidskwaliteit dat de Vulkkano A4 ARC biedt. Wel moet rekening gehouden worden met het feit dat echt gekozen is voor een meer natuurgetrouwe weergave van muziek. Je kan weinig verwachten in termen van een knallende bas. Voor films of games is het waarschijnlijk niet de keus die je moet maken. In het verlengde hiervan is het beetje jammer dat de movie-setting wat tegenvalt, maar desondanks hebben we aan de A4 ARC een heel aardige televisiespeaker gehad. Het is wel echt een (veel) ‘beter geluid dan je tv-speaker’-oplossing met een bredere stereo-oriëntatie en niet meer dan dat.