tamron 90mm f2.8 di iii macro vxd f072e lifestyle tly m1 20240809
Foto van Roy Christiani
Roy Christiani

Tamron lanceert 90mm F/2.8 Di III MACRO VXD voor Sony E en Nikon Z-mount

Op 26 september 2024 heeft Transcontinenta de lancering van het Tamron 90mm F/2.8 Di III MACRO VXD (Model F072) aangekondigd. Dit nieuwe macro-objectief is ontworpen voor full-frame systeemcamera’s met een Sony E-mount en Nikon Z-mount, en biedt fotografen een 1:1 vergroting voor close-up en macrofotografie.

Achtergrond en viering van 45 jaar 90mm macro-objectieven

De introductie van het nieuwe objectief valt samen met het 45-jarig jubileum van Tamron’s eerste 90mm macro-objectief, de SP 90mm F/2.5 (Model 52B), die in 1979 op de markt werd gebracht. Dit oorspronkelijke model werd bekend vanwege zijn gebruiksvriendelijke prestaties en hoge beeldkwaliteit, vooral bij macrofotografie. Door de jaren heen is de 90mm-lijn van Tamron uitgegroeid tot een van de meest geliefde objectieven onder natuur-, portret- en wetenschapsfotografen. De nieuwste versie moet deze traditie voort gaan zetten met de toevoeging van moderne technologieën en functies voor de hedendaagse gebruiker van systeemcamera’s.

tamron 90mm f2.8 di iii macro vxd f072e lifestyle1 20240809

Technische specificaties 

Optische prestaties: De optische constructie van het 90mm F/2.8 MACRO VXD bestaat uit 15 elementen in 12 groepen, waaronder vier LD (Low Dispersion) lenselementen die ontworpen zijn om sferische en chromatische aberraties te minimaliseren. Hierdoor kunnen fotografen scherpe en nauwkeurige beelden vastleggen over het gehele beeldveld. Daarnaast is het objectief voorzien van Tamron’s BBAR-G2 coating, die spookbeelden en flares moet helpen verminderen, wat met name belangrijk is bij tegenlichtsituaties.

Vlakke beeldscherpte: Dit objectief is sterk gecorrigeerd voor vlakke beeldscherpte, wat vooral van belang is bij het fotograferen van vlakke objecten zoals documenten, kunstwerken, of productverpakkingen. De consistente scherpte van rand tot rand moet het objectief geschikt maken voor nauwkeurige close-upfotografie.

tamron 90mm f2.8 di iii macro vxd f072s topside 20240627

12-bladig cirkelvormig diafragma: Het objectief heeft een 12-bladig diafragma dat een cirkelvormige bokeh produceert, wat vooral zichtbaar is bij macro-opnamen met een vergroting tussen 1:1 en 1:4. Bij sterk dichtgedraaid diafragma creëert het 12-bladige ontwerp stereffecten, wat nuttig kan zijn bij opnamen met puntlichtbronnen zoals stadsgezichten of nachtfotografie.

Formaat en gewicht: Het objectief is relatief compact met een lengte van 126,5 mm en een diameter van 79,2 mm. Met een gewicht van 630 gram is het gemakkelijk draagbaar, wat het geschikt maakt voor langdurig gebruik in verschillende omstandigheden.

Zonnekap met schuifvenster: De meegeleverde zonnekap bevat een schuifvenster, waarmee filters zoals PL- of ND-filters kunnen worden aangepast zonder de zonnekap te verwijderen. Dit moet het gebruik van filters tijdens opnamen vereenvoudigen en helpt om de workflow van de fotograaf te optimaliseren.

Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid: Het objectief is uitgerust met een Focus Set-knop die camerafuncties en TAMRON Lens Utility-functies kan toewijzen voor een flexibele bediening. De Focus Limiter-schakelaar zorgt voor een snellere autofocus, waardoor de gebruiker eenvoudiger tussen verschillende scherpstelafstanden kan wisselen. Handmatige scherpstelling wordt ondersteund met een precies motorkoppel voor nauwkeurige controle.

Beschermende eigenschappen: Het objectief is voorzien van een vochtbestendige constructie en een fluorcoating om het te beschermen tegen stof, vocht en andere externe factoren. Dit maakt het geschikt voor buitengebruik en in veeleisende omgevingen.

Compatibiliteit met APS-C-camera’s

Hoewel het objectief primair is ontworpen voor full-frame camera’s, is het ook compatibel met APS-C-systeemcamera’s. In combinatie met APS-C-sensoren levert het objectief een equivalente brandpuntsafstand van ongeveer 135 mm, wat het geschikt maakt voor een breder scala aan fotografische toepassingen, terwijl het maximale diafragma van F2.8 behouden blijft.

tamron 90mm f2.8 di iii macro vxd f072e lifestyle tly m1 20240809

Beschikbaarheid en prijs

De Tamron 90mm F/2.8 Di III MACRO VXD (Model F072) is naar verwachting eind oktober verkrijgbaar bij Tamron-dealers in Nederland. De adviesprijs bedraagt € 699 inclusief btw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.