Thunderbolt 5
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gigabyte introduceert Thunderbolt 5 PCIe 4.0 kaart voor systeembouwers

Terwijl Thunderbolt 4 net een beetje standaard begint te worden, kunnen de eerste systeembouwers al met Thunderbolt 5 aan de slag door componentenmaker Gigabyte. De fabrikant introduceerde afgelopen week speciaal hiervoor een uitbereidingskaart op basis van PCIe 4.0.

Deze nieuwe uitbereidingskaart voegt Thunderbolt 5 toe op basis van de Intel JHL9580. Intel is het grote bedrijf achter de snelle en flexibele Thunderbolt standaard en ook de reden dat Apple daar nauwelijks nog goede ondersteuning voor biedt. Apple stapte voor haar hardware immers over op de eigen Apple Silicon chipsets.

De kaart bevat twee Thunderbolt 5 aansluitingen die elk met daisychaining voor 5 apparaten kunnen worden gebruikt. Mits jouw voeding in jouw systeem voldoende stroom kan bieden. Deze kun je in ieder geval met twee stroomaansluitingen aansluiten op de kaart, zodat jouw systeem tot 100 Watt per poort kan leveren.

Voor monitoren krijg je op de kaart ook nog drie MiniDisplayPort aansluitingen die direct vanaf de videokaart worden aangestuurd. De Thunderbolt aansluitingen ondersteunen ook het DisplayPort protocol, maar kunnen op basis van PCIe 4.0 ook maximaal 80Gp per seconde verplaatsen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.