Blauw Vinkje Google
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google gaat in zoekresultaten tonen of een site echt is

Google test, net als X, met blauwe vinkjes in de zoekresultaten. Die blauwe vinkjes moeten aangeven dat het waarschijnlijk om een echt bedrijf gaat. Een nieuw middel om nepshops en andere frauduleuze sites aan te pakken.

Het tonen van blauwe vinkjes gebeurt nu nog lang niet bij alle gebruikers. Bovendien is de set ‘blauwe’ bedrijven vooral nog beperkt tot Google zelf, Amazon, Apple, Microsoft en Meta. De grote Amerikanen dus.

Of en hoe Google deze functie uitrolt is nog de vraag. Want het is onduidelijk op basis waarvan websites een blauw vinkje verdienen. Wel laat Google aan The Verge weten dat het onder anderen gebruik maakt van de informatie in Google Bedrijven en handmatige controles. Het zou goed kunnen dat Google een betaling gaat vragen voor deze dienst om ook te compenseren op de mogelijke verliezen die het zal draaien wanneer nepshops en sites uit de index geweerd worden. Er zijn al langer politieke discussies over hoe het netwerk van Google profiteert van frauduleuze aanbiedingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.