eglo crosslink.2 31756 img20241019134333
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Eglo Crosslink.2 31756 Hanglamp Simolaris-Z RGB+CCT zwart staat nog ver van Hue

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Eglo Simolaris-Z met 2 sterren.

THE GOOD

  • Op afstand een mooie lamp
  • Geen plastic in de verpakking

THE BAD

  • Vuil in de lamp dat niet te verwijderen is
  • Slechte montagebeugel en ervaring
  • Geen Zigbee code voor handmatige koppeling

Tijdens het bouwen van een zolderkamertje in onze woning, was mijn dochter duidelijk. Door de hoge nok, wilde ze graag een hanglamp. Met kleurtjes. Het hele lichtplan in ons huis is op basis van Philips Hue, maar we besloten toch eens een Eglo lamp uit te proberen. Volgends de verkoper van Hornbach was deze van Hue kwaliteit en mijn dochter was verliefd op de vorm…

Unboxing

Wat Eglo heel goed doet, is dat het de hele verpakking van papier heft gehouden. Inclusief papieren tapes. Aan het einde hou je dus echt alleen oud papier over.

eglo crosslink.2 31756 unboxing

Design

De lamp verwacht dat de stroomkabel uit het plafond komt. Er is geen rekening gehouden met een stroomtoevoer vanaf een andere plek. Dat is met een boortje op te lossen door een raatje in de ‘basis’ te boren. Die is van plastic, dus dat kost vrijwel geen inspanning.

De onderkant van de lamp is een matplastic strip. Daar ligt wat vuil op van tijdens de productie van de lamp en dat is niet te verwijderen. Erg slordig.

Qua design is hij op afstand verder redelijk te vergelijken met de Philips Hue Ensis van Signify.

eglo crosslink.2 31756 basisplaat

Om hem op te hangen, is er een metalen beugel die je aan het plafond schroeft. Wie weleens van ‘liquid metal’ heeft gehoord, weet dat metaal enorm sterk kan zijn. Maar dit metaal was zo slap dat het nog net niet vloeibaar is. De beugel hing aan de eerste schroef en trok door het gewicht van de lamp meteen krom.

Over de lengte van de beugel heb ik acht schroeven gebruikt. Omdat ik tijdens het schroeven de beugel terug moest buiten, was de afstand tussen de gaten van de beugel net iets ruimer dan die van de zwarte kap die er overheen moest. Dus met een hamer voorzichtig de beugel terug in vorm moeten tikken. Het is allemaal niet ideaal. Sterker nog, hier heeft iemand bewust gekozen om op productkwaliteit te besparen, want die beugel is toch uit het zicht. Man wat levert dit een ergernis op.

Elektrisch

De Eglo Crosslink.2 31756 Hanglamp is niet geaard. Je hoeft dus maat twee aderen aan te sluiten. Om hem in Zigbee pairing modus te zetten, moet je hem meerdere keren van het stroom halen. Je kunt hiervoor met het kroonsteentje klooien, maar ik heb er zelf even een schakelaar tussen gezet voor de ‘koppelperiode’. Wanneer je hem met Zigbee gaat gebruiken, zorg je natuurlijk dat hij onder continustroom staat in plaats van op een schakelaar. De lamp trekt 35 Watt.

Ervaring met Philips Hue

Voor de koppeling met Philips Hue was ik wat huiverig. Op de stickers op de lamp is nergens de zes karakter code te vinden voor handmatige koppeling. Dus als jouw hub hem niet automatisch kan vinden, ben je al snel de klos.

Gelukkig vond de Hue hub deze Eglo Crosslink.2 31756 al meteen. Dus geen stress en frustratie op dat gebied. Ik heb heb wel gekoppeld voor ik hem ging ophangen zodat ik de lamp als escape nog terug zou kunnen brengen.

eglo crosslink.2 31756 img20241019134333

Eenmaal verbonden is de lamp keurig met de Philips Hue app aan te sturen. Hierbij blijkt wel dat de Eglo zegt dat de lamp RGB kleuren kan tonen, maar dat zijn lang niet alle RGB kleuren. Er zit veel afstand tussen de schakeringen. Op het kamertje van mijn dochter zijn de tafellampen voorzien van eerste generatie Hue lampen die betere kleuren neerzetten dan deze hanglamp. In de praktijk gebruikt ze vooral warm-wit heel graag, maar de lamp kiest zelf bij voorkeur voor koud-wit licht. Niet ideaal, maar ach…

Ook via Bluetooth

Voor studentenkamers is het leuk om te weten dat je de lamp met de AwoX HomeControl app ook via Bluetooth kunt aansturen. In de AwoX HomeControl app is het RGB wiel voorzien van veel minder kleuren dan het RGB paneel in de Philips Hue app. Wellicht om de veel beperktere kleurenmodi. Wij hebben de app niet gebruikt, maar zien wel een berg klachten in Google Play over deze app. Met 1.130 reviews komt de app niet verder dan een 2,8 op het moment van schrijven. AwoX is een bedrijf van Eglo.

Optionele Eglo 31753 afstandsbediening

Eglo verkoopt ook een universele afstandsbediening voor haar lampen. Deze hebben we in de Hornbach zelf getest. Deze voelde heel wat goedkoper aan dan wat we van Philips gewend zijn. Het bedienen van de kleuren ging ook niet o comfortabel dat we daar enige meerwaarde voelden. Leuk dat het kan, maar het is niet meer dan een tool.

Conclusie Eglo Crosslink.2 31756 Simolaris-Z

De Eglo Crosslink.2 31756 is een goedkope, maar ook nette Zigbee hanglamp qua design. In de fabriek hadden ze wel wat schoner mogen werken (of zorgen dat je vuil uit de lamp kunt verwijderen). of we deze lamp laten hangen… voor nu wel.

Wij betaalden €169 bij de Hornbach. Achteraf was deze lamp zo’n €20 goedkoper online te vinden.

Eglo Crosslink.2 31756 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.