huawei watch gt 5 pro img20241006154257
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Watch GT 5 Pro heerst nog altijd op batterijduur

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Watch GT 5 Pro met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Uniek design
  • Erg goed display
  • Sterke behuizing
  • Waanzinnige hoeveelheid health data beschikbaar
  • Goede microfoon en speaker voor gesprekken
  • Erg goede batterijduur

THE BAD

  • Mobiele betalingen zijn niet mogelijk

Wat is de smartwatchstrategie van Huawei zonder dat het gebruik mag maken van software van Google? Draaien op eigen software en overal beter in proberen te zijn. Met de Huawei Watch GT 5 Pro van titanium hangt het Chinese techmerk opnieuw een meesterwerk om jouw pols.

Compatibiliteit

We weten allemaal dat het niet zo botert tussen Huawei en Amerikaanse partijen. Toch is de smartwatch volledig compatible met Google’s Android en met Apple’s iOS. Apple-gebruikers kunnen de Huawei Health app gewoon downloaden uit de app store, maar Android-gebruikers moeten echt sideloaden. Het vervelende daarvan is ook dat je heel veel rechten correct moet instellen. Ingebruikname is de eerste keer dus echt even een klusje.

Unboxing

In het doosje van de Huawei Watch GT 5 Pro van titanium vinden we zes extra schakels, documentatie en een ronde qi lader die aangepast is op de vorm van de onderkant van de smartwatch. De verpakking is zoals we al jaren gewend zijn van het merk. Netjes met mooie materialen samengesteld.

Natuurlijk is het mogelijk om de polsband te vervangen. Huawei heeft er verschillende in haar assortiment. Voor het sporten ontvingen we een siliconen bandje ter aanvulling.

huawei watch gt 5 pro unboxing img20241006155902
Ik heb al vier extra schakels aan het horloge toegevoegd voor deze foto.

Design

Huawei komt met behoorlijk exclusieve versies van haar GT 5 Pro en ik geef toe, het verhaal van de vrouwelijke versie met haar keramieken schakels is stiekem nog indrukwekkender dan wat het merk in deze mannenrelease met titanium heeft gedaan.

De band neemt namelijk de diamantvorm over die de behuizing richting de band heeft ingezet. Hoewel ik verschillende 22mm bandjes van Huawei heb liggen, geef ik toe dat dit het enige bandje is dat het design van de horlogekast ook echt eer aan doet. Iedere reguliere ‘vlakke’ band valt gewoon enorm tegen op deze kast.

huawei watch gt 5 pro img20241006154218

Opvallend is ook de achterzijde van deze schakels. Je hebt namelijk geen moeilijk instrument nodig om de schakels uit elkaar te halen en te verlengen. Iedere schakel heeft een eigen mechaniek waarmee je deze gemakkelijk los kunt trekken. Er is indrukwekkend veel moeite gedaan voor jou als gebruiker.

Opnieuw kiest Huawei ervoor het saffierglas iets boven de titanium ring te leggen. Dat is risico nemen, maar ervaring leert dat je deze glasplaatjes bijna niet kapot kan stoten. Dus dit is al lang geen punt van kritiek meer voor mij als gebruiker.

De rand rondom het scherm heeft een octagonale vorm meegekregen. Geheel toevallig een mooie referentie naar de octacore chipsets die het merk in haar smartphones zet.

huawei watch gt 5 pro img20241006154323

Het design dat Huawei hier neerzet is een frisse variant op de ronde horlogekasten die we bij vrijwel alle andere merken tegenkomen. De vorm zit een beetje tussen serieus en speels in en trekt stiekem toch best veel aandacht van mensen om me heen.

Je krijgt twee knoppen op de kast van de Huawei Watch GT 5 Pro. De bovenste is een kroon die je kunt gebruiken om door teksten en functies te scrollen. De onderste is een drukknop en sensor in een.

De onderkant heeft meer ontwerptijd gekost dan je in eerste instantie zal zien. In de glazen onderkant zijn fragmenten ‘zwart’ glas geplaatst. Hierdoor kunnen de lichtstralen van de verschillende sensoren minder ‘breken’. Met andere woorden, de meetresultaten worden veel nauwkeuriger door deze zwarte inserts in de glasplaat. Als je er over nadenkt is het wel echt bizar hoeveel moeite Huawei steekt in het optimaliseren van dit soort zaken.

Zonder bandje weegt het horloge 44 gram. Inclusief de titanium band kom je op 53 gram uit. Natuurlijk is de smartwatch IP65 waterdicht, maar deze kan ook tot 5 atmosfeer de diepte in. Je kunt dus tot 40 meter duiken voor het klokje implodeert.

huawei watch gt 5 pro img20241006154257

Het display

Het belangrijkste is natuurlijk het display van de Huawei Watch GT 5 Pro. Veilig onder haar saffierglas, krijg je een ronde AMOLED met 466 x 466 pixels over een oppervlak met een doorsnede van 1,3 inch.

Het scherm is mooi fel, want ook in het nazomerzonnetje kan ik prima zien wat er op het scherm van mijn smartwatch speelt. De felheid van het licht laat ik het klokje zelf bepalen en gaat echt helemaal prima. Ik kan voor always on kiezen, maar batterijduur is me veel belangrijker.

huawei watch gt 5 pro img20241006154242

Sporten met de Huawei Watch GT 5 Pro

Helaas is de golf update nog niet beschikbaar voor Nederland. Ik geef toe dat ik echt op deze update zat te wachten, maar onderhand wilde ik gewoon live met deze review.

In potentie kun je namelijk direct inzicht krijgen op de baan waarop je speelt inclusief een heatmap van de green, waardoor je ziet wat de hoogteverschillen zijn. Voor nu moet je het nog even doen met swingmeting. Later zullen we deze review vast updaten.

Ga je buiten sporten, dan kan de smartwatch keurig met twee navigatiesystemen tegelijk verbinden. Dual-Band GPS met ondersteuning voor ‘five-system GNSS’ moet de meest nauwkeurige sportmetingen opleveren. Die vijf staat voor dat het met vijf verschillende GPS-systemen tegelijk kan verbinden, maar dat is niet heel bijzonder anno 2024. Dat het in staat is om twee verschillende tegelijk te gebruiken terwijl hij om jouw pols hangt, is indrukwekkender. Met name in stedelijk gebied waar sporthorloges nogal eens last hebben van dekkingsproblemen van satellieten.

huawei watch gt 5 pro img20241006154222

Zelf konden we dit niet vergelijken, maar Huawei liet een indrukwekkende meting zien waarbij de Apple Watch en een nieuwe Garmin werden vergeleken op hetzelfde stuk van een stad. Daarbij was de Huawei uiteraard de beste, maar de afstand tussen de GT5 Pro en de Garmin was groter dan de GT5 en de Apple Watch.

Kijk ik naar mijn eigen sportiviteit, heb ik het idee dat in het Nijmeegse alle routes en snelheden keurig en correct worden vastgelegd. Geen rare metingen in bijna twee maanden van sporten. Leuk is dat je bij het hardlopen ook tips krijgt van de smartwatch. Op basis van de sensoren kan die toch heel wat vertellen over hoe je loopt.

huawei watch gt 5 pro img20241006154329

De medische kant op

Apple weet al jaren de show te spelen met haar ECG-analyses, maar Huawei kan dat inmiddels ook. Ik ben nogal fan van dit soort metingen, dus super blij dat ik dit om mijn pols heb hangen. Het horloge maakt ook allerlei andere gezondheidsanalyses. Onder anderen door je te laten hoesten voor een longfunctietest. Mijn favoriet zijn echter de ontspanningsoefeningen die ik via mijn pols beschikbaar heb. Tenminste, die zijn flink uitgebreid ten opzichte van mijn GT 3 waar ik vanaf kom. Echter is hij niet meer zo goed in te schatten op basis van trillingen. Bij de GT 5 moet ik voor ademhalingsoefeningen dus echt naar het scherm kijken.

Gesprekken voeren

Helaas heb je geen Google Assistant op het klokje, maar je kunt wel gewone gesprekken voeren via de microfoon en speaker van de smartwatch. Deze is een stuk luider en beter dan van mijn GT 3 Pro. In onze test merkte de persoon aan de andere kant niet het verschil tussen een speakergesprek op de telefoon of de smartwatch.

huawei watch gt 5 pro img20241006154239

HarmonyOS 5.0

De Huawei Watch GT 5 Pro draait op Huawei’s HarmonyOS. Daar zijn inmiddels heel veel apps voor beschikbaar, maar voor Nederland valt het aanbod nog altijd tegen. Maar heel eerlijk, ik krijg notificaties van alle belangrijke apps op het scherm en voor mijn gebruik is dat wel genoeg. Het is vooral jammer dat mobiel betalen vrij lastig is.

Wil je berichten meteen beantwoorden vanaf de smartwatch, kun je deze antwoorden inspreken. Het horloge zet de teksten redelijk goed over. Toch tik ik in de praktijk liever en dat gaat op het 46mm display echt prima met het Celia toetsenbord van Huawei.

Batterijduur

De batterijduur is opnieuw opvallend goed. Ik moet de smartwatch zo’n twee keer per maand opladen. Wanneer hij op de lader ligt, zie je in decimalen de batterijcapaciteit opladen. Je blijft er bijna bij zitten om de animatie vol bewondering te zien oplopen. Met een uurtje is hij vol.

Trouwens, met allways on, heb je nog steeds 5 dagen gebruiksduur.

Conclusie Huawei Watch GT 5 Pro

Ik heb de afgelopen periode echt genoten van de OnePlus Watch 2R, maar merk toch ook dat ik alweer heel wat weken non-stop met de Huawei Watch GT 5 Pro om de pols loop. Bijna niet hoeven opladen is heerlijk. Natuurlijk is het app ecosysteem van horloges met Android Wear heel veel fijner, maar het is in mijn praktijk niet noodzakelijk. Eigenlijk mis ik vooral de mogelijkheid tot mobiele betalingen. Verder levert het klokje echt een bak aan functionaliteit om jouw gezondheid in de gaten te houden, waar je wel vrolijk van moet worden.

Huawei Watch GT 5 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.