mclaren p1 met plaatje
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LEGO Technic 42172 McLaren P1 – Super plastic hypercar

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de LEGO Technic McLaren P1 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg veel werk om te bouwen
  • Veel informatie over de auto tijdens de bouw
  • Veel erg interessante details in de wagen

THE BAD

  • Verlichting voor en achter had anders over nagedacht kunnen worden

Enige tijd geleden vertelde McLaren (de nieuwe eigenaar van Vanmoof) ons dat ze met LEGO een model van de 11 jaar oude McLaren P1 zouden uitbrengen. Drie weken geleden ontvingen we de enorme doos van ze. Ruim 16 bouwuren verder kunnen we je alles vertellen over deze waanzinnige build.

mclaren p1 doos achterkant

Waarom een bolide van 11 jaar geleden? Ook bij LEGO hebben ze oog voor het milieu. Eigenlijk is het vooral een hommage aan schoner rijden. Want al die hypercars hebben zo ongeveer een draaikolkje in de benzinetank wanneer ze laten zien hoe snel ze van 0 naar 100 optrekken. 11 jaar geleden was McLaren de eerste die een hybride hypercar op de weg durfde te zetten met deze P1. Met de meest recentelijke ontwikkelingen van LEGO waarbij het bedrijf al afstapte van plastic zakjes voor de steentjes en nu ook bezig is om het oliecomponent dat de stenen ‘plastics’ maakt te vervangen, valt de P1 natuurlijk super goed in de flow waarin LEGO momenteel verkeert.

Unboxing

De LEGO Technic 42172 McLaren P1 is een collectors item. Voor €450 koop je dan ook een waanzinnige doos met enorm veel oog voor detail en natuurlijk de 11-jarige klassieker zelf.

De zakjes van de set zijn verdeeld over drie dozen die in de grote doos zitten. Alle zakjes zijn keurig van papier. We gooiden dus relatief weinig plastics weg in de opbouw van deze set.

Onderin de doos ligt het echte gewicht van de set. Twee handleidingen. Beiden van net geen 500 pagina’s dik. Niet dat daarin heel veel informatie over de bolide staat. Het zijn vooral heel veel kleine stapjes waarin je deze indrukwekkende wagen opbouwt.

mclaren p1 doos handleidingen

De voorkant van de doos bevat overigens een foto van de achterkant van de echte P1, waar de achterkant van de doos een render bevat van de voorkant van de LEGO versie van de supercar.

mclaren p1 doos voorkant

Wanneer je de doos opent zie je een top-view van de echte McLaren P1. Naarmate je de flappen openvouwt, ga je over op hetzelfde zicht, maar dan van het LEGO model.

mclaren p1 doos binnenkant 1

De eerste doos bevat de eerste tien zakjes met wat extra grote onderdelen. Het tweede doosje bevat acht zakjes met wat extra grote onderdelen en het derde doosje bevat vijf zakjes en de enorme wielen van het model.

mclaren p1 doos binnenkant 3

In totaal ontvang je met deze doos 3.893 onderdelen. Dat is het hoogste aantal in een LEGO Technic supercar tot nu toe. Voor de LEGO fiscalisten onder ons, de prijs van deze set is €0,12 per steen.

mclaren p1 doos binnenkant 1

De opbouw

Je begint heel praktisch met de opbouw van de achterwielophanging. Daarbij bouw je ook het differentieel op dat uit redelijk wat onderdelen bestaat sinds de laatste keer dat ik een LEGO Technic differentieel in een model bouwde. Maar ik geef toe dat ik na de 90’s vooral LEGO City/modular fan ben geweest.

Van hieruit begin je meteen met het opbouwen van de versnellingsbak die uit zeven trappen bestaat. Veel later in het model ga je deze zelfs koppelen aan de flippers die achter het stuur zitten.

mclaren p1 motor

Nu is het tijd om aan de V8 motor te bouwen. Hier zit erg veel detail in. LEGO kiest voor doorzichtige motorblokken waarin de gele kleppen op en neer kunnen bewegen. Het elektrische motorblok is voorzien van gouden panelen. McLaren gebruikt goud om de warmte van de motoren snel kwijt te raken.

mclaren p1 van achteren

Meteen na het opbouwen van de 8-kleppen V8 motor, ga je bouwen aan de rest van het frame dat de auto bij elkaar gaat houden. Het geheel weegt behoorlijk wat, dus je bent de LEGO balken met echt heel veel stiftjes aan elkaar aan het zetten tijdens de bouw. Hierna merk je al snel dat je het ene deel na het andere achter elkaar door gaat schuiven over het zwarte frame.

mclaren p1 velg

Inmiddels zijn we aan doos twee begonnen en gaan we de stoelen en het dashboard bouwen. Inclusief die flippers achter het stuur. Die zijn wat groot, maar ze werken echt. Ook bouwen we de pook waarmee de auto in zijn drie verschillende modi kan rijden. Namelijk hybride, elektrisch en eSave. Net als het echte model bepaalt dit of de zuigers van de motor zullen bewegen. Niet heel spectaculair natuurlijk, want ik wil dat de zuigers altijd bewegen. Maar het is wel een heel tof detail in de bouw van de bolide.

mclaren p1 stuur

Langzaam bouwen we door aan de ophanging van de voorwielen en ook de stuurfunctie die hierin moet zitten. Tenslotte bouwen we het carroserie van de voorkant van de McLaren P1 af.

mclaren p1 genummerde uitvoering

Nu het eerste plaatwerk erop zit, komen we bij de laatste doos. We werken hierin vooral het plaatwerk af. met name boven de motor zit veel detailwerk.  Ook komen we nu bij de vleugeldeuren die keurig omhoog klappen. De overkapping van de motor kan niet omhoog, maar kun je wel losnemen om echt in de P1 te kijken.

mclaren p1 vleugeldeuren

 

Dit is ook het moment waarop je de achtervleugel monteert op de wagen. Deze kun je naar wens omhoog laten komen. Grappig is dat je dit mechanisme aan het begin hebt gebouwd en nu op het einde hier echt pas van kan genieten. Je bouwt dus eigenlijk van achteren naar voren en dan met het plaatwerk weer terug naar achteren.

mclaren p1 van boven

Tenslotte bouw je nog een koffer die voorin de auto opgeborgen kan worden en een plaat die je eerbij kunt zetten met meer details over de technische prestaties van de McLaren P1.

Conclusie LEGO Technic 42172 McLaren P1

Toen de LEGO Technic 42172 McLaren P1 uitkwam, lazen we vanuit LEGO Technic fans nogal wat kritiek. Vooral op de verlichting voor- en achterop het model. Dat snap ik. Er zijn modellen in het verleden geweest waar de verlichting van de wagens netter en beter is afgewerkt dan bij deze P1.

mclaren p1 van voren

Maar dat is dan ook het enige dat ik te zeuren heb over deze heerlijke bouwervaring. Want de stappen zijn goed uitgewerkt. Het carrosserie ziet er super uit en mechanisch werkt alles super. Leuk is ook dat de handleiding regelmatig echt veel informatie geeft over wat je nu aan het bouwen bent. Dat geef ook veel inzicht in de echte hypercar.

Het is dus een enorme klus, maar voor fans van LEGO Technic en zeker voor autoliefhebbers echt wel heel erg leuk om dit te doen.

Check de McLaren P1 lifesize in Utrecht tijdens LEGO World 2024

Inmiddels heeft LEGO ook een lifesize model van de McLaren P1 gebouwd. Fans van McLaren kunnen deze in Utrecht checken. LEGO World is namelijk de eerste stop die deze plastic hypercar maakt sinds de onthulling op Silverstone.

LEGO McLaren P1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.