Meraki
Foto van Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Meraki Espresso Machine

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de Meraki Espressomachine met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig design
  • Eenvoudig in gebruik
  • Prolevel voor thuis

THE BAD

  • Prijzig
  • Relatief groot

De Meraki Espresso Machine is een relatief nieuwkomer op de markt voor thuis-espressomachines, maar valt direct op door zijn combinatie van innovatief design en geavanceerde technologie. Voor zowel doorgewinterde barista’s als koffieamateurs biedt de Meraki op het eerste oog een breed scala aan functies die de koffie-ervaring thuis naar een professioneel niveau moeten tillen. Maar is deze machine de investering waard? Laten we dieper ingaan op de sterke en zwakke punten van dit stijlvolle apparaat en ontdekken voor wie deze espressomachine echt geschikt is.

 

Modern en Strak Ontwerp

Het ontwerp van de Meraki Espresso Machine is een van de eerste dingen die de aandacht trekt. Met zijn strakke lijnen, matte afwerking en minimalistische uitstraling is het duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan het esthetische aspect. De machine is ontworpen met een duidelijke scheiding van functies: malen, extraheren en melk stomen hebben elk hun eigen sectie. Dit ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar is ook nog eens heel functioneel. Het voorkomt namelijk dat hitte en vocht de kwaliteit van de koffiebonen aantasten, een veelvoorkomend probleem bij machines waarbij alles in één compartiment zit.

Meraki

De interface van de machine is eenvoudig maar effectief. Een cirkelvormig touchscreen bovenop de machine geeft gebruikers toegang tot verschillende instellingen. Via deze interface kunnen zowel beginners als ervaren barista’s de machine bedienen. De CoffeeSense™ technologie maakt het eenvoudig om de juiste instellingen te vinden op basis van het type koffiebonen dat je gebruikt. Door simpelweg een NFC-tag op het apparaat te scannen, stelt de machine automatisch de juiste instellingen in. Dit is vooral handig voor wie geen tijd wil besteden aan het handmatig instellen van de perfecte maling of extractie .

Unboxing

Bij het unboxen van de Meraki Espresso Machine begint de ervaring al direct bij het openen van de doos. Wat meteen opvalt, is hoe zorgvuldig alles is verpakt. De machine zelf is goed beschermd met stevige schuimkussens en plastic om krassen of schade tijdens het transport te voorkomen. Dit geeft direct een gevoel van premium kwaliteit en aandacht voor detail.

Meraki

Bij het openen van de doos vind je naast de machine zelf ook enkele accessoires, zoals een portafilter, een melkkan, en verschillende reinigingsgereedschappen. De portafilter voelt zwaar en solide aan, wat meteen een goed teken is voor de bouwkwaliteit. Daarnaast zitten er duidelijke instructies bij, zodat zelfs beginners direct aan de slag kunnen met het instellen van de machine. De Meraki wordt geleverd met alle onderdelen die je nodig hebt om je eerste kop espresso te zetten.

Meraki

Wat verder opvalt tijdens het unboxen is de duidelijke segmentatie van de onderdelen, zoals de aparte molen en stoompijp. Deze slimme verpakking voorkomt niet alleen schade, maar geeft ook een overzichtelijk beeld van hoe je de machine in elkaar zet en gebruikt. Over het algemeen maakt de unboxing van de Meraki Espresso Machine indruk door de kwaliteit van de materialen en de zorgvuldige presentatie. Dit maakt het al meteen een plezierige ervaring voordat je zelfs maar een kopje hebt gezet.

Eerste Gebruik

Het eerste gebruik van de Meraki Espresso Machine is een naadloze ervaring, maar er zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen om alles goed in te stellen. Na het uitpakken van de machine en het aansluiten op stroom, begint het proces met het vullen van het waterreservoir en het instellen van de juiste maalinstellingen voor de bonen.

Meraki

Dankzij de intuïtieve CoffeeSense™ technologie hoef je je geen zorgen te maken over ingewikkelde instellingen. De machine scant de bonen via een NFC-tag en past automatisch de optimale parameters aan voor het beste resultaat. Dit is vooral handig voor beginners, omdat het veel giswerk weghaalt bij het bereiden van je eerste kop espresso .

Meraki

De eerste keer dat je de machine gebruikt, merk je direct de kracht van de PID temperatuurregeling en de constante 9-bar druk tijdens de extractie. Dit zorgt ervoor dat je espresso vanaf het begin consistent is. Het opwarmen van de machine duurt niet lang, en dankzij de ingebouwde PID’s blijven de temperaturen stabiel, wat essentieel is voor een perfecte espresso  .

Voor het stomen van melk hoef je alleen maar de temperatuur in te stellen via het touchscreen en de automatische stoomfunctie te gebruiken. Dit maakt het stomen van melk eenvoudig en consistent, zelfs voor iemand die geen ervaren barista is . Al met al maakt de Meraki het eerste gebruik eenvoudig en intuïtief, met een focus op precisie en gebruiksgemak.

Malen en Extractie: Focus op Precisie

Een van de belangrijkste functies van de Meraki is de samenwerking met TIMEMORE voor de ontwikkeling van een hoogwaardige grinder. De stepless grinder biedt gebruikers de mogelijkheid om de maling nauwkeurig aan te passen. Dit is cruciaal, omdat de maling een directe invloed heeft op de smaak van de koffie. Waar veel machines met geïntegreerde molens compromissen sluiten, zorgt de samenwerking met TIMEMORE ervoor dat de maling consistent is en de bonen niet worden blootgesteld aan onnodige hitte of vocht .

Meraki

Het extractieproces van de Meraki is eveneens indrukwekkend. De machine is uitgerust met een rotatiepomp die zorgt voor een constante druk van 9 bar, een standaard die nodig is voor het zetten van een perfecte espresso. Daarnaast maakt de machine gebruik van PID-technologie om de temperatuur tijdens het extractieproces stabiel te houden. Het apparaat heeft een aparte boiler voor het zetten van espresso en een aparte voor het stomen van melk, waardoor beide processen zonder temperatuurverlies kunnen plaatsvinden .

Melk Stomen: Professionele Resultaten Thuis

Voor liefhebbers van melk koffies zoals lattes en cappuccino’s, biedt de Meraki een aantal unieke functies die het stomen van melk eenvoudig maken. De stoompijp van de machine is uitgerust met een thermoprobe, die de temperatuur van de melk in real-time meet. Dit voorkomt dat de melk te heet wordt, wat vaak leidt tot verbrande smaken of te dik schuim. Voor wie graag latte art maakt, zorgt de thermoprobe ervoor dat de melk perfect wordt gestoomd met een zachte, romige textuur  

Wat deze machine bijzonder maakt, is dat je kunt kiezen tussen handmatig stomen of volledig geautomatiseerd stomen via de touchscreen-interface. Dit betekent dat zelfs gebruikers zonder veel ervaring toch professioneel ogende lattes kunnen maken met de perfecte schuimtextuur.

Meraki

Waar de Meraki kan verbeteren

Ondanks alle indrukwekkende functies zijn er ook een paar verbeterpunten aan de Meraki Espresso Machine. Het meest opvallende is het gebrek aan een automatische pre-infusie functie. Pre-infusie is een proces waarbij de koffiebonen eerst licht bevochtigd worden voordat de volledige druk wordt toegepast, wat helpt om een gelijkmatigere extractie te garanderen. Bij de Meraki kun je dit proces wel handmatig uitvoeren, maar het ontbreken van een automatische optie kan voor sommige gebruikers een nadeel zijn .

Een ander verbeterpunt is het formaat en gewicht van de machine. Met bijna 14 kilogram is de Meraki niet de meest compacte machine op de markt. Dit maakt het minder geschikt voor kleinere keukens of voor gebruikers die op zoek zijn naar een lichtere, draagbare optie. Daarnaast is de prijs van de Meraki aan de hoge kant, variërend van €1.200 tot €1.800, afhankelijk van het model en wanneer je het aanschaft . Hoewel de functies en prestaties de prijs kunnen rechtvaardigen voor serieuze koffieliefhebbers, kan het voor casual gebruikers een te grote investering zijn.

Meraki

Conclusie: Voor Wie is de Meraki?

De Meraki Espresso Machine is zonder twijfel een indrukwekkend apparaat dat gericht is op de serieuze thuisbarista. Met functies zoals gravimetrische dosering, dubbele boilers, en een hoogwaardige grinder van TIMEMORE, biedt de machine alles wat je nodig hebt om consistente en hoogwaardige espresso te maken. De gebruikersvriendelijke interface en de mogelijkheid om processen te automatiseren maken het apparaat toegankelijk voor beginners, terwijl de meer geavanceerde functies aantrekkelijk blijven voor doorgewinterde koffiedrinkers.

Dat gezegd hebbende, is de Meraki misschien niet voor iedereen geschikt. Gebruikers die op zoek zijn naar een compactere, goedkopere optie, of voor wie pre-infusie een absolute must is, zouden kunnen overwegen om naar alternatieven te kijken. Maar voor degenen die bereid zijn te investeren in een machine die hoge prestaties levert en prachtig staat in de keuken, is de Meraki een uitstekende keuze

De Meraki Espresso Machine is vanaf nu te bestellen op Indiegogo.

Eén reactie

  1. O, een Meraki-review, interessant. Ik ken het merk van toen ik in Maleisië was. Vroeg me toen af van een paar merken waarom ze nooit een gooi naar Europa deden.

    Hebben jullie ze gewoon direct benaderd? Of is er een PR-bedrijf die een grotere inzet voor Europa aan het promoten is? Of kwam het verzoek van Meraki zelf? Dat zou betekenen dat ze zelfs met een eigen kantoor zouden komen misschien.

    Erg mooi merk met erg mooie producten. Had er graag een hier gehad. Maar ik wil het gewoon in een winkel kunnen kopen zodat ik die kan aanspreken bij problemen. Ik ben dus voor een Sage gegaan.

    Mooie foto’s trouwens met dat bokeh-effect. Al zie ik liever gewoon duidelijke foto’s die het product laten zien ipv een meer kunstzinnig idee, als het even kan, klikbaar zodat ik het ook groter weer kan geven. Dan kun je zaken als afwerking ook een beetje zelf als lezer beoordelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.