20241004 134745
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Nespresso Vertuo Pop+

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Nespresso Vertuo Pop+ met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geen instellingen nodig
  • Werkt snel
  • Netjes afgewerkt
  • Redelijk compact ontwerp

THE BAD

  • Beperkt ruimte voor hoge glazen
  • Oplossing met draaihendel zal niet voor iedereen zijn
  • Decaf-opties beperkt beschikbaar

De Vertuo Pop+  is de nieuwste toevoeging aan de gelijknamige lijn van Nespresso. Focus bij het apparaat lag bij het design en het feit dat alle kopgroottes ondersteund moeten worden.

pdp

Voor de goede orde, Nespresso voert machines twee typen apparaten. De Original met de bekende kleine cupjes waarbij lungo de koffie is met het grootste volume (110 ml) en de Vertuo met de grote cups welke naast kleinere formaten koffies ook de grotere formaten koffie biedt (met als grootste formaat 535 ml).

 

Sleutelpunten

  • Formaat: 20 x 35,6 x 26,5 cm
  • Gewicht: 3,6 kg
  • Capaciteit watertank: 1,1 l
  • Warmt op in 30 seconden
  • Schakelt automatisch uit na 2 minuten

20240913 121017

 

Uitpakken

De Vertuo Pop+ wordt geleverd in een kartonnen doos waar een eveneens kartonnen omdoos omheen zit. We hebben niets kritisch te melden over de verpakking. Esthetisch ziet het er prima uit, het apparaat wordt goed beschermd, terwijl we geen onnodige hoeveelheid aan plastic zien.

De Vertuo Pop+ wordt in principe ‘as is’ geleverd. We krijgen het apparaat en de accessoires die erbij horen om deze goed te laten werken, wat dus gewoon losse onderdelen zijn. De twee onderdelen die los te halen zijn, zijn de watercontainer met deksel en het lekbakje met het rooster.

20240913 121247

 

Ontwerp

Het idee achter de Vertuo is dat het apparaat de streepjescode leest van de cup en vervolgens de koffie oplevert die conform de streepjescode is. Je drukt als gebruiker op knop en je krijgt de juiste koffie uit de machine op basis van de relevante parameters (volume, rotatiesnelheid van de capsule, temperatuur, infusietijd, waterdruk, extractietijd/-wijze). De Vertuo Pop+ heeft dan ook maar één knop.

20241002 205853

Het openen en sluiten van de machine werkt met de draaiknop (ja, dit zien we dus niet als een echte knop, meer een hendel). Het vergt wat kracht om de machine te sluiten, maar niets dat we als overdreven zouden zien. Het is wel even wennen versus de opening van de ‘Original’ machines waarin je een cupje laat vallen en wat toch minder moeite kost.

20240913 121656

De machine heeft een bekerondersteuning die je op twee verschillende hoogtes kan zetten. Op de laagste stand kun je een glas of mok kwijt van net geen 13 cm hoog, wat helaas een probleem oplevert wanneer we een degelijk formaat ijskoffie willen zetten. Zonder de ondersteuning is het nét mogelijk ons grootste glas te gebruiken, maar hoger dan 14 cm moet je glas niet zijn.

20241002 21340d0

Voor een apparaat dat ook gericht is op het zetten van grotere koffies waarvoor zeker voor ijskoffie mensen vaak voor wat extra hoogte dan breedte kiezen zien we hier toch een nadeel. Het type glas dat uw reviewer graag gebruikt voor ijskoffie past net, maar wanneer deze vooraf met melkschuim volgegoten is, is het praktisch gewoon nodig om de bekerondersteuning eerst te verwijderen. Geen probleem dat onoverkomelijk is uiteraard, maar ideaal is anders.

20240913 122036

En mocht je dan toch te veel melk hebben gebruikt, dan heb je dus geen lekbakje wat een functie is die de bekerondersteuning tevens vervult. Aangezien we het over een element van een halve cm hebben is het echt niets meer dan een lekbakje, en resulteert het gebruik van een te kleine mok in flink wat morswerk. Maar goed, we hebben voor zover uw reviewer zich kan herinneren deze fout nog nooit gemaakt met welke andere koffieautomaat dan ook, dus hier zijn we niet zo bang voor.

20240913 122045

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,1 liter. Dit is genoeg voor een enkele gebruiker die wat voor koffies dan ook zet. Voor een gezin kunnen we het ons voorstellen dat het vervelend wordt wanneer er meer dan alleen de kleinere formaten koffie gedronken wordt. Redelijkheidhave denken we echter dat het lastig is een groter reservoir toe te passen zonder het het navulcomfort zou raken. Het toegepaste reservoir is door zijn vorm en positionering, zeer makkelijk te vervangen. Bij apparaten waar deze aan de achterzijde zit, en vaak een wat plattere vorm heeft is het vaak een geklooi om deze te verwijderen en plaatsen, zeker wanneer de achterzijde van het apparaat naar een muur gericht is.

Qua footprint is het apparaat redelijk makkelijk te plaatsen door het smalle ontwerp. Het waterreservoir neemt natuurlijk wat ruimte in, maar er blijft genoeg ruimte of iets naast het apparaat te plaatsen. Of natuurlijk helemaal niets en om zo een cleane omgeving te houden.

20240913 121637

Voor de goede orde, de Vertuo Pop+ is niet uitgerust met een een geïntegreerde melkschuimer. Dus de melkschuim waar we het eerder over hadden kwam elders vandaan (onze De’Longhi Nespresso Lattissima Touch). Heb je daar op het moment geen optie voor, dan zul je los er bijvoorbeeld aparte Aeroccino bij moeten nemen of een andere melkopschuim-oplossing.

20240913 121928

Bij het openen voor het plaatsen voor een nieuwe cup wordt de oude cup automatisch in het hiervoor bedoelde reservoir gedeponeerd. Het reservoir voor verzamelde cups kunnen we aan de zijkant openen met een kantelbeweging, maar deze is ook gewoon te verwijderen. Het element bestaat uit twee delen en moet makkelijk schoon te krijgen zijn.

20241002 220427

Het is een beetje afhankelijk van wat voor cups je gebruikt hoeveel er precies in passen. Maar we zouden het niet als onredelijk klein benoemen. Denk aan rond de 12 cups. Ook het verwijderen en plaatsen werkt gewoon prima.

Cups recyclen

In de toekomst kunnen cups (plastic en aluminium) gewoon bij het restafval en worden ze via nascheiding uit het restafval gehaald en dus volledig gerecycled. Hiervoor is een samenwerking gesloten tussen verschillende commerciële spelers in de branche en branchevereniging Koffie & Thee Nederland. Voorlopig is het echter nodig om de cups te verzamelen in de hersluitbare recyclezak die je kan inleveren bij je Nespresso Boutique, iedere plek waar Nespresso bestellingen kunnen worden afgehaald of meegeven aan de bezorger (Picnic, DHL of PostNL). Een zak biedt ruimte aan zo’n 200 cups.

 

Koffie zetten

20241004 134823Tsja, wat kunnen we over de koffiezet-ervaring zeggen? Je drukt op de knop en de koffie komt eruit…

Wat wel opvallend is, is dat de Vertuo Pop+ vooraf een klein bodempje lijkt te leggen voordat derest van de koffie eruit komt. Of dit by design is of gewoon een eigenschap van de toegepaste techniek durven we niet te zeggen (het gebeurt bij ieder type koffie dat gezet wordt). De koffie-output van Nespresso-apparaten is bekend en de Vertuo Pop+ wijkt uiteraard in niets af. Perfecte mix met een deugdelijke laag crema erop. Nadruppelen heeft het apparaat zo goed als geen last van.

Het geluid dat het apparaat maakt wordt is van een aardig volume; afhankelijk van het type koffie tussen de 62 en 71 dB volgens onze metingen. Verre van stil dus. Voor een thuissituatie op zich geen probleem, maar voor bijvoorbeeld een werkomgeving staat het minder elegant of kan het zelfs vervelend zijn voor mensen die zich moeten concentreren.

Koffievariatie

Het aanbod verandert altijd natuurlijk, maar wij kregen (naast een degelijke batch extra koffie maar dat zijn de perks van een reviewer) een heel prettig gepresenteerd en gevarieerd proefpakket meegeleverd:

20240913 122218

Op de site van Nespresso vindt je een brede variatie aan koffie. Helaas valt het decaf-aanbod wat tegen, dus daarvoor zul je aan alternatieve aanbieders moeten die voor de Vertuo-cups wat lastiger te vinden zijn dan voor het Original-formaat.

.

Nespresso-app-connectiviteit

Bij het in gebruik nemen van je Vertuo Pop+ kun je het apparaat registrerenscreenshot 20241002 223138 nespresso en koppelen aan je Nespresso-account. Dit is in principe alleen voor de registratie en ondersteuning (garantieservice, onderhoudsinstructies en tips over het gebruik). Ook worden er firmware-updates gepusht, maar er wordt niet verteld wat er precies aangepast is.

Noodzakelijk is het dus niet om een koppeling te maken. Het koppelen werkte in ons geval in de eerste instantie goed en nadat we het apparaat gereset hadden omdat we het verkeerde account gebruikten en deze aan het juiste account wilde toevoegen, wat problematisch. Maar uiteindelijk kregen we het ook met het tweede account al snel werkend.

Het is verder een beetje jammer dat onze De’Longhi Nespresso Lattissima Touch uit ons account verdwenen is en we deze niet meer kunnen toevoegen. Het is natuurlijk geen apparaat meer dat nog service-ondersteuning krijgt, maar we vinden het altijd wel leuk om te verzamelen in dit soort accounts. En voor tips over zaken als ontkalken en dergelijke was het toch aardig geweest. De video daarvoor staat bijvoorbeeld nog altijd online op het officiële Nespresso-account op YouTube, dus waarom niet? Het is immers een manier om extra waarde te geven aan een ouder product en daarmee jouw merk en de doorlopende ervaring ermee.

.

Conclusie

De Nespresso Vertuo Pop+ is een zeer prettige machine in het gebruik.

Het apparaat ziet er goed uit, de afwerking is top en de werking is zeer gebruiksvriendelijk. Het waterreservoir is verder groot genoeg en is makkelijk te verwijderen en terugplaatsen. Ook het opvangreservoir voor gebruikte cups is voor elkaar. Fysiek is het apparaat vrij smal van vorm. Het waterreservoir steekt wat uit, maar alsnog houd je aardig wat ruimte over om eventueel iets naast het apparaat te kunnen zetten.

De kwaliteit van koffie behoeft geen verdere uitleg. Tenslotte is ook de prijs is heel aardig; op het moment van schrijven 150 euro. En daarvoor heb je dus een apparaat die de beste thuiskoffie kan zetten in alle mok-formaten.

Het enige wat iets tegenvalt is de mate waarin hogere glazen te gebruiken zijn. Idealiter hadden we daar iets meer ruimte voor gezien.

Alles bij elkaar is de Vertuo Pop+ van Nespresso wat ons betreft dus een aanrader, zeker gezien de naar ons idee vrij schappelijke prijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.