Super Mario Party Jamboree
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Super Mario Party Jamboree is verrassend goed!

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Nintendo Super Mario Party Jamboree met 5 sterren.

THE GOOD

  • 110 minigames
  • Veel kleine vernieuwingen
  • Leuke spelborden
  • Minigame-eiland!

THE BAD

  • CPU spelers blijven onveranderd onvoorspelbaar

Hoe verrassend kan een nieuwe Super Mario Party game voor de Switch zijn? Alleen al op de Nintendo Switch verschenen eerder al Super Mario Party en Mario Party Superstars. Er was dus al heel wat te kiezen. Daar komt nu met Super Mario Party Jamboree nog een derde titel bij… en gelukkig is het de beste van alle drie!

De geschiedenis van Mario Party

Mario Party verscheen ooit voor het eerst op de Nintendo 64 (N64 voor vrienden). Zowel in 1998 als in 1999 en in 2000 bracht Nintendo een titel in deze serie uit voor de console. Daar bleef het ook echt niet bij, want delen 4, 5, 6 en 7 verschenen op de Game Cube. Mario Party 8 en 9 kwamen uit op de Wii en Mario Party 10 verscheen op de Wii U. Na de komst van Mario Party 10 verdween bij Nintendo ook het benoemen van cijfers. De games kregen op de Switch gewone titels in plaats van Mario Party 11, 12 en 13. Daar zouden we nu immers moeten staan in de telling.

Misschien is dat wel omdat de Switch eigenlijk meer een handheld is dan een standaard console. Mario Party-e verscheen namelijk in 2003 als kaartspel voor de Nintendo e-Reader. Jawel, die heeft Nintendo ook ooit gemaakt. In 2005 verscheen Mario Party Advance voor de GameBoy Advance. Vanaf dat moment ontstond er ook een Mario Party traditie op handhelds.

De Nintendo DS kreeg Mario Party DS, de 3DS kreeg Mario Party: Island Tour, Mario Party: Star Rush en Mario Party: The Top 100 in 2017.

Super Mario Party Jamboree

Natuurlijk zijn er nieuwe speelborden. Natuurlijk zijn er nieuwe minigames. Natuurlijk zijn er weer de bekende karakters. En natuurlijk is er een nieuw, oppervlakkig verhaal. Want we komen niet voor het verhaal. We komen om plezier te hebben met onze vrienden.

Oud en nieuw

Het is wederom oud en nieuw bij Nintendo. We krijgen in Jamboree namelijk twee oude borden uit de Mario Party reeks, in combinatie met vijf totaal nieuwe spelborden. We krijgen ditmaal 110 minigames om te spelen, waarvan een deel uit de oude doos komt en we krijgen vooral dezelfde karakters als voorheen, met een paar debutanten. Eigenlijk precies waar we op hebben gehoopt. Ook kun je weer partners vinden die met je meereizen over het bord. Hier kun je als speler belangrijke voordelen uit halen.

Minder toeval dan voorheen

Meteen aan het begin van de game komen we voor een belangrijke keuze te staan. Gaan we spelen met een flinke factor geluk, zoals we eigenlijk jarenlang al gewend zijn, of gaan we met competatieve regels spelen. De standaard regels maken het mogelijk dat zwakke spelers nog steeds kunnen winnen. Bij competatief komen we veel meer in een soort ‘Monopoly’ stemming. Over iedere zet moeten we nadenken om de ander zo succesvol de troef af te steken.

Je krijgt minder bonussterren die je kunt verdienen. Sterker nog, je kunt er maar 1 verdienen. Winkels hebben een beperkte voorraad en verkopen dus uit. Je maakt standaard 12 beurten zodat je het speelbord echt ten volste kunt inzetten en je start allemaal met een speciaal item. Alles draait dus echt om tactiek.

CPU speler blijft lastig

Wat traditioneel lastig blijft, zijn de spelers die de computer genereert om tegen te spelen. Hoewel je het niveau kunt aanpassen, sijn de beslissingen veelal onnavolgbaar. Daardoor kan ook een makkelijke speler je onverwacht compleet inmaken. Met name voor jongere spelers is dat niet altijd even ‘chill’. Ook blijven de animaties en denktijden redelijk lang. Dus in een potje met 3 CPU spelers, leg ik het vaak af omdat ik me ga vervelen tijdens hun zetten. Iets waar ik bij eerdere titels ook vaak tegenaan liep. Van de andere kant, is het juist super leuk om dit met anderen te spelen.

Andere modus

Met 110 minigames, wisten de ontwikkelaars achter de game nog heel wat altrnative gamemodi te bedenken. Eigenlijk zijn deze vooral leuk als je mninigames wilt spelen zonder geirriteert te worden door de CPU spelers op het spelbord. Dit doe je dan op het Minigame strand.

Conclusie Super Mario Party Jamboree

Opnieuw zet Nintendo met haar Super Mario Party Jamboree een waanzinnig leuk bordspel neer om met vrienden te spelen. En ja, heel eerlijk, ik speel die oudere Mario Party games ook nog steeds met plezier. Want alle sufheid van CPU spelers los je gewoon op met echte vrienden en echte lol. Heb je een switch en vrienden, dan is het echt een must om een titel uit deze serie te hebben en deze is zonder twijfel de leukste tot nu toe.

Super Mario Party Jamboree kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.