MediaMarkt Tech Village
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Rotterdammers slopen Media Markt

14 mei 1940 legden de Duitsers het centrum van Rotterdam in puin. 26 oktober 2024 legden Rotterdammers in het centrum het Duitse Media Markt in puin. Wat een stunt had moeten worden ten ere van het 25 jarig bestaan van de vestiging, eindigde in totale ellende.

25 jaar MediaMarkt, BCC, Dixons, Megapool allemaal weggespeeld

In 1999 waren het vooral van oorsprong Nederlandse winkeliers die hun geld verdiende in het elektronica landschap. Zowel wit- als bruingoed kon op iedere straathoek met gezonde marges verkocht worden door personeel dat een goede boterham verdiende.

Dat was echter het jaar dat Media Markt haar eerste stap vanuit Duitsland richting Nederland maakte. Net als in 1940 werd er eerst voor gekozen om Rotterdam aan te pakken. Dan zou de rest van Nederland zich vast vlot gewonnen geven.

De strategie van Media Markt lijkt vooral enorm op wat de Chinezen tegenwoordig massaal doen. Namelijk als prijsvechter de concurrentie de markt uit werken, om daarna de prijzen flink op te schroeven. Zo ook bij Media Markt. De verkoop begon met dozen vanuit het schap verkopen zoals de gemiddelde Duitse supermarkt dat ook doet. Later werd de winkelinrichting veel meer premium naarmate meer en meer Nederlandse winkels en winkelketens de strijd opgaven. Bovendien behaalde Media Markt al snel zoveel schaalvoordeel, dat het in veel gevallen geen last meer had van tussenhandel. Media Markt kon namelijk steeds vaker direct met het merk om tafel in plaats van de distributeur. De enige echte tegenstanders die Media Markt nog heeft in Nederland zijn Bol.com en CoolBlue. Jawel, team blauw-oranje is de laatste jaren zelfs Duitsland in aan het trekken met haar service-first instelling.

Van actie naar horrorscenario vlak voor Halloween

Rond middernacht zou Media Markt aan het Binnenwegplein in Rotterdam een uurtje haar deuren openen voor echte koopjesjagers. Echter waren daar ook klanten met vuurwerk die voor onrust zorgden. Hoewel Media Markt al voor extra beveiliging had gezorgd, durfde de retailgigant de deuren uiteindelijk toch niet te openen. Honderden consumenten waren dan ook voor niks naar het centrum gekomen met rellen als gevolg. In plaats van dat Media Markt de schappen vanmorgen moest aanvullen, zijn er vooral mensen aan het werk om de voorgevel te herstellen. De actie heeft ook veel impact gemaakt op het personeel van de winkel. Het duurde uren voordat het personeel veilig het pand kon verlaten. Media Markt zorgt er uiteraard voor dat klanten om 12:00 alsnog weer de winkel binnen kunnen om van de acties van het bedrijf te profiteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.