arjan met igene doosje
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

DNA gebruiken om gezonder te leven – Deel 1

Enkele weken geleden was het zo ver. Ik zat in de vroegte op de rand van mijn bed. In mijn hand de DNA test van het Nijmeegse iGene. Wetende dat ik niet veel later zou aanschuiven bij de Nijmeegse orthomoleculair therapeut Cikelair Health. Mijn persoonlijke doel is al jaren afvallen, maar dat lukt niet. Kan DNA me helpen? En kan DNA onderzoek me helpen om ook antwoord te geven op andere zaken die ik in mijn lichaam voel, maar niet altijd kan duiden.

Er zijn op internet heel wat fun testjes met DNA te doen. Vooral met het idee dat je jouw stamboom een beetje beter in beeld krijgt. Dat is verre van mijn persoonlijke doel. Het is wel tof om iets te weten over bepaalde raciaal bepaalde problemen die via DNA terug te vinden zijn, maar daar mag het wat mij betreft ook blijven.

Privacy, hoe zit dat bij iGene?

DNA testen kosten best wat geld en de data die je eruit kan halen, is geld waard. Zeker als je deze date duidelijk kunt koppelen aan een persoon. Voor mij was het dus al snel uitgesloten dat ik mijn DNA zou laten analyseren door partijen uit Amerika of Israël. Mijn DNA data moet vooral van mij blijven.

igene unboxing

Ik ging dan ook bij iGene in Nijmegen op bezoek om meer te weten te komen over de vraag of, en hoe ze mijn privacy kunnen borgen. Daar ik zelf veel bezig ben met privacy borging online, weegt de uitleg van iGene bijzonder zwaar voor me.

Gelukkig lijken ze dit redelijk goed uitgedacht te hebben. Wanneer ik de iGene Paspoort app op mijn Android zet, genereert deze een buiscode. Deze schrijf ik op het buisje van mijn testkit. In de app registreer ik mijn geboortedatum. Mijn DNA buiscode wordt dus gekoppeld aan mijn geboortedatum en blijft alleen met deze twee datapunten beschikbaar. Verlies ik de buiscode, kan ik nergens meer bij. Immers hebben ze meerdere hits op mijn geboortedatum, dus geen idee welke DNA data dan precies bij mij past. Ieder jaar worden zo’n 165.000 kinderen geboren zegt het CBS, dus de DNA resultaten zijn op basis van mijn geboortedatum eigenlijk niet aan mij te matchen.

Privacy, hoe zit dat bij Cirkelair Health?

De DNA data die iGene levert, wordt door iGene van een paspoort voorzien. Daarin staat veel, heel veel algemene data. En die data moet ik zelf gebruiken om mijn levensstijl en dieet aan te passen. Wow… doe dat maar eens.

Cirkelair Health is een van de partners van iGene en mag mijn DNA inzien. Daar moet ik wel zelf eerst toestemming van geven. Ik geef de kliniekcode in en vertel de eigenaresse van het bedrijf welke lettercode mijn data betreft. Vanaf dat moment kan zij wel mijn DNA gegevens aan mij koppelen. En dat is belangrijk.

arjan met igene dna buisje

De enorme berg aan DNA markers is voor Cirkelair Health iets dat ze gewoon kunnen lezen. Vooraf kreeg ik een flinke berg huiswerk van vragenlijsten en logs over mijn lifestyle en dieet die ik in mocht vullen. Ook die resultaten kwamen bij Cikelair binnen en worden as we speak gebruikt om mij leefstijladvies op maat te geven. Met andere woorden, welke aanpassingen ik specifiek kan maken om gezonder te leven.

Het eerste leefstijladvies

Voor we van start gingen, kreeg ik een serie vragenlijsten en tests toegestuurd. Deze gingen erg diep. Waar ik bang was voor wat Google Forms-achtige testjes die relatief veel persoonlijke data door zouden geven, waren het professioneel opgebouwde tests die alleen resultaten naar Cirkelair Health stuurden. Met name de vragen die meer over mijn mindset en ervaringen uit mijn verleden gingen, waren wel heel persoonlijk. Dus het is wat mij betreft wel heel goed dat niet alles in details doorgezet zou worden. In het voortraject kwamen al wel wat algemene leefstijltips naar voren om bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel gemakkelijker onder controle te krijgen. Maar de echte DNA magie moest natuurlijk nog plaatsvinden.

Nu de DNA data binnen is, kan dat ook worden geintegreert in mijn persoonlijke advies. Uit de DNA data kwam naar voren dat het niet heel raar is dat ik moeite heb met afvallen. Dit heeft te maken met hoe de receptoren (CYP enzymen) van mijn lever functioneren. Of beter gezegd, welke enerzijds minder belasting van gifstoffen aankunnen en anderzijds de nodige ondersteuning hebben om gifstoffen volledig af te breken en voeren. Want wat ze niet kunnen afbreken, slaat het lichaam op op een veilige plek. Het wordt ingekapseld in… vetcellen. Dat gegeven moest bij mij ook even aankomen. Want als je vet gaat verbranden tijdens een dieetaanpassing of het sporten, dan stribbelt het lichaam tegen: het lichaam wil mij namelijk beschermen tegen de gifstoffen die vrij kunnen komen bij het verbranden van vet. Dat zou namelijk te belastend zijn voor de lever. Wil ik succesvol en klachtenvrij (zonder hoofdpijn, vermoeidheid) afvallen dan is het voor mij belangrijk om mijn lever te ondersteunen bij het afbreken van de opnieuw vrijgekomen afvallen stoffen.

Met andere woorden; tijd om zaken in mijn dieet en leefstijl aan te passen specifiek op ondersteuning voor mijn lever. En nog wat andere kleine zaken. Eventueel met supplementen als het niet anders kan, deze supplementen passen wel specifiek bij mijn pakketje genen.

DNA gebruiken om gezonder te leven – Deel 2

Inmiddels ben ik dus al even bezig met het toepassen van de learnings die uit de iGene DNA test kwamen en de tips van Cirkelair Health. Ik begin voor mijn gevoel al wel wat te merken van de aanpassingen. Er is al iets gewichtsverlies en ik voel me al wat fitter.

Maar er is nog heel veel meer dat uit mijn DNA naar voren gaat komen. Hoe zit het met mijn hormonen, neurotransmitters, immuunsysteem. Met andere woorden, we gaan niet alleen dieper in op mijn lichaamsbouw, maar ook wie en hoe ik ben. En dan zit er ook nog veel waarde in mijn data voor de apotheker of als ik in het ziekenhuis terecht zou komen. In “DNA gebruiken om gezonder te leven – Deel 2” lees je hier veel meer over. Dat volgt over enkele weken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.