Eindelijk hebben we weer eens een on-ear headset met actieve ruisonderdrukking om te testen. En dat snappen we ook wel. In-ears en over-ears hebben veel meer kansen om een echt goede ANC ervaring te leveren. Maar on-ear past vaak wel wat makkelijker in je tas dan een traditionele over-ear.
Unboxing
In het doosje van Skullcandy zit lekker veel karton, dus dat is fijn voor de recycling. Documentatie is echt wel even nodig omdat de knoppen anders werken dan je bij de gemiddelde headset gewend bent.
Bijzonder is de USB-kabel die Skullcandy meelevert. Die bevat op de USB-A plug geen metalen behuizing voor de aarding van de headset. Dit geeft hem net even een wat toffer uiterlijk. Maar je kunt eigenlijk gewoon iedere USB-C lader gebruiken om deze headset van stroom te voorzien. Je krijgt ook een zakje om de headset in op te bergen.
Design
Dat je deze on-ear makkelijk mee kan nemen, laat Skullcandy meteen al zien in het ontwerp van de headset. Hij komt netjes opgevouwen uit het doosje.
Skullcandy kiest ervoor de bedrading buiten de hoofdband te houden en ‘krult’ deze netjes. Hierdoor is het ontwerp wat eenvoudiger, maar is de kans groot dat de draadverbinding veel langer meegaat omdat deze meer bewegingsruimte heeft. Het kan dus maar zo ook een duurzame keuze zijn. Zoals we van een skatemerk als Skullcandy verwachten, zijn de scharnieren echt wel sterk.
Bijzonder is de bediening die achter het rechter oor komt te zitten. Net als Dyson, kiest Skullcandy voor een aparte powerknop en een soort mini joystick daaronder. De powerknop gebruik je ook voor het koppelen via bluetooth. De joystick gebruik je voor het volume, het skippen van tracks en het opnemen van gesprekken en gebruiken van je digitale assistent en Spotify Tap. Beide knoppen zien er in de afwerking wel super-plastic uit. Maar dat is wel logisch gezien de lage prijs van de headset en de toch zeer complete levering waar Skullcandy voor kiest.
Hoewel de headset ook in het wit verkrijgbaar is, zien we in de zwarte uitvoering toch net wat meer grapjes in het design terug. Denk bijvoorbeeld aan de zichtbare schroeven waarmee de hoofdband vast is gezet. Een van de vier is in hetzelfde felgeel als de power knop en de ringen achter de oorschelpen.
Geluidskwaliteit
Toen we voor het laatst Skullcandy op de IFA zagen (heel wat jaren geleden) nam de toenmalig CEO ons mee in een onderzoek onder haar primaire doelgroep en reguliere aufiofielen. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat neutraal geluid niet gewenst was, waardoor Skullcandy standaard kiest voor een wat warmer geluid uit de drivers.
Ondanks de redelijk kleine oorcups, plaatst Skullcandy toch flinke 40mm drivers en deze worden warm afgesteld. Misschien iets te warm. We horen namelijk een veel zwaardere bass dan we gewend zijn standaard uit ‘warme’ headsets te horen. Dit is met de app aanpasbaar, maar dan moet je wel zelf even die stap zetten.
De app laat het namelijk toe om jouw geluidservaring helemaal naar smaak aan te passen. Ook kun je een gehoortest doen om te ontdekken waar jouw gehoor net wat meer ondersteuning nodig hebt om optimaal te genieten van muziek. Deze ondersteuning komt van Mimi, dat vrijwel alle grote merken in hun apps gebruiken.
De SkullCandy Icon ANC maakt gebruik van Bluetooth 5.3, zonder hi-res audio codecs. JBL heeft al lang bewezen dat die codecs niet nodig zijn voor een goed geluid. Bij deze headset hebben we toch niet het idee dat de kwaliteit van hi-res audio echt behaald. Daarmee is deze headset voor echte audioliefhebbers toch echt een no-go.
Voor gamers is de headset wel interessant. Hij ondersteunt namelijk low-latency connecties. Die zijn voor gamers belangrijk om tegenstanders net iets eerdere te kunnen horen aankomen. Dat doet deze headset echt heel goed.
Ook de microfoon is belangrijk. Telefoneren in de wind is in de praktijk echt geen succes met de headset. Dus ook niet op de fiets. Maar in reguliere omstandigheden doet de ruisonderdrukking op de microfoons het echt goed en pakt hij vooral mijn stem op. Gesprekken zijn dus echt goed te voeren.
Draagcomfort
Ik ben iemand die echt de hele dag met een headset op kan zitten. Ik luister veel muziek en voer veel zakelijke gesprekken. Voor mijn grote hoofd, geeft de hoofband wel redelijk veel druk.
Dit maakt het voor mij wat vermoeiend om de hele dat met de headset op te zitten. Mijn collega, die een flink kleiner hoofd heeft, vind de headset juist wel lekker comfortabel om te dragen.
De oorkussens met memory foam sluiten wel goed om mijn oren heen, waardoor de ANC goed haar werk kan doen. Ook hier staat de kwaliteit aardig in relatie tot het prijskaartje van de SkullCandy Icon ANC. Met andere woorden, niet het beste op de markt, maar wel echt prima.
Accuduur
De headset kwam met 50% acculading binnen. Netjes. Wanneer je de headset opstart, krijg je meteen te horen hoe vol deze nog zit. Dat is echt goed bedacht. Jammer is dat deze meldingen niet in lijn zijn met het volume waarop je naar de headset luistert. Zeker ‘s nachts, als je hem in de slaapkamer opzet, is het alsof het ding echt tegen he schreeuwt. Ook bij andere meldingen en piepjes gaat de headset even op vol volume en dat is super irritant.
Maar terug naar de accuduur. Die is namelijk wel echt heel goed. 50 uur met ANC aan, haalt de headset moeiteloos. Dat is precies waar we op hoopten. Ik heb hem deze week maar een keer hoeven opladen.
Conclusie Skullcandy Icon ANC
Doorgaans wordt ik heel blij van Skullcandy. Het is een merk dat technisch echt andere headsets durft te maken dan andere merken. Maar bij deze release voel ik dat niet zo. De headset is een prijsvechter en daarmee niet bijzonder goed. Sterker nog, de harde notificaties die ik iedere keer hoor, zijn zelfs irritant. Dus ligt hij in lijn met het prijskaartje? Ja. Willen we meer van dit van Skullcandy? Liever niet. Even doorsparen en je haalt echt iets veel leukers bij dit merk.
2 reacties
Als ik me niet vergis heb jij kinderen toch? Heb je die deze headset toevallig ook laten proberen? Ik zie Skullcandy meer als een merk dat de jongere generaties ook wil bedienen, en dat bass-heavy geluid is vaak iets dat jonge mensen wel fijn vinden. Voor een deel is dat omdat jonge mensen hoge tonen nog beter kunnen horen dan mensen van boven de +/-30 jaar, en daardoor is dat bass-heavy geluid voor hun meer in balans.
Verder, als je de aanpassing qua geluid gedaan hebt, klinkt het dan wel goed? Die luide notificatiestemmen en geluiden kunnen heel vervelend zijn. Ik heb dat met een nieuwe JBL-koptelefoon ook, en laatst las ik ergens in een review (volgens mij hier zelfs) ook een klacht hierover. Hopelijk is het geen trend.
Je geeft de headset trouwens drie sterren. Ik vraag me altijd af hoe ik dit bij jullie moet lezen. Want het komt een beetje negatief over, maar een halve ster meer is al zilver, terwijl een halve ster minder helemaal geen ster ‘award’ is. Je kan wel zeggen dat het ‘ok’ is, maar 3,5 ster komt toch laag over.
Klopt. Ik heb die ook laten luisteren. Die vinden het prima, maar niet super. Onze scores zijn heel erg op basis van gevoel. Voor deze headset heb ik ook de customer reviews van vroege kopers opgezocht en gekeken welke meningen daar vandaan komen. Dit is duidelijk een wat minder sterke release dan we gewend zijn van SkullCandy, vandaar de wat lagere score.