PFAS behoort tot de eeuwige chemicaliën omdat er nog altijd geen strategie is om het stofje uit de natuur te halen en te verwerken. Hoewel er steeds minder gebruik wordt gemaakt van PFAS in de keuken, lijken smartwatch bandjes van grote merken er ook vol mee te zitten.
Hoewel niet bekend is of PFAS ook echt slecht is bij langdurig huidcontact, stimuleren fabrikanten wel de productie van het materiaal. Doordat de levensduur van smartwatches relatief kort is ten opzichte van reguliere horloges, bouwen de fabrikanten hiermee een flinke afvalstroom op. Onderzoekers melden zelfs dat er een record is waarbij een merk meer dan 1800 PFAS deeltjes per miljard deeltjes in de kunststofmix verwerkte. Dat hebben de onderzoekers nog niet eerder in een consumentenproduct dat op de huid wordt gedragen aangetroffen.
Het onderzoek geeft aan 22 bandjes van verschillende populaire merken zijn onderzocht. Daarbij viel op dat het vooral de bandjes duurder dan $30 waren waar veel PFAS in werd aangetroffen. Met name de goedkope bandjes zouden weinig tot geef PFAS bevatten. Aangeraden wordt om voor siliconen of metalen bandjes te kiezen.
We hebben voor de afbeelding de smartwatches van Samsung gebruikt omdat Samsung in de VS een dusdanig groot aandeel heeft dat Samsung (maar waarschijnlijk ook Apple) in ieder geval in het onderzoek zal hebben gezeten. We verwachten voorzichtig dat de grote merken zelf nog wel zullen reageren op het nieuws.