Een ReMarkable in kleur, voor heel weinig. Dat is wat Boox ons belooft met haar Note Air3 C e-reader. Bovendien, de vrijheid van Android met Google Play, waardoor je boeken van ieder groot ebook platform kunt kopen en lezen. Op een paar ruwe randjes na, blijkt dit een waanzinnig stuk hardware te zijn geworden.
Unboxing
In de verpakking van de Boox Note Air3 C zit alleen de tablet met een USB-C laadkabel. De verpakking is hierdoor mooi compact gebleven. Wij ontvingen voor de review ook de magnetische hoes en de Boox Pen2 Pro met gumfunctie. Deze twee accessoires bespreken we ook in deze review. In de doos vinden we ook nog een tool om de SD kaart uit de Note Air3 C te kunnen halen en te vervangen voor een groter exemplaar. Je kunt hier echt een berg content op kwijt.
Ontwerp
Net als bij ReMarkable, is de Boox Air3 C een uiterst compact apparaat. Groot, maar relatief dun. De behuizing is van aluminium en het display ligt vlak op het oppervlak. Je voelt dus geen randen om het display zoals bij Kobo en Kindle het geval is.
Het strakke, zwarte ontwerp wordt afgewisseld met een oranje logo en lijn die achterop het apparaat zichtbaar zijn. Als je niet de magnetische cover gebruikt natuurlijk 😉
Het enige onhandige is de positionering van de USB-C aansluiting. Die zit op de linker zijkant van het apparaat. Als je de magnetische cover gebruikt, is die afgedekt. Je kunt hem dus niet in je tas opladen als je de cover gebruikt. Niet ideaal dus.
Belangrijk om te weten is dat deze eReader niet waterdicht is. Lezen in bad is er dus niet bij. Ik krijg overigens wel heel veel leuke reacties van mensen die eigenlijk vooral de ReMarkable kennen en onder de indruk zijn van wat Boox heeft gemaakt.
Display
Het eInk kleurenscherm van de Boox Note Air3 C meet maarliefst 10,3 inch. Met een resolutie van 2.480×1.860 pixels hebben we dan een scherpte van 300 pixels per inch. Dat is voor een eReader lekker hoog.
Hoewel niet automatisch, beschikt de eReader over schermverlichting die je vanuit het snelle instellingenmenu (rechts van boven naar beneden swipen) kunt activeren. Daarbij kun je ook de kleur van de LED verlichting aanpassen naar jouw voorkeur. Ook daar is het niet zo dat je, net als bij Kobo, kunt aangeven dat de lichtkleur moet veranderen op basis van het moment van de dag waarop je leest. Het dan dus allemaal, maar je moet het zelf regelen. De verlichting is wel echt heel mooi egaal.
Android 12
Boox gebruikt een eigen versie van Android 12 op de Boox Note Air3 C. Op het moment van schrijven is dat Android 12 met als laatste versie die van 10 september 2024. Om de paar maanden zet Boox een update voor je klaar. We weten alleen niet hoe lang Boox dit blijft doen. De update van 10 september bevat de Android 12 beveiligingspatch van 1 juni 2024 en loopt daarmee ongeveer een kwartaal achter. Voor Linux kenners is het wellicht een leuk detail dat Boox voor de Ubuntu kernel heeft gekozen.
Eigen boekenwinkel
Wanneer je de eReader opstart, kom je meteen al het eigen boekenwinkeltje tegen van Boox. In tegenstelling tot Kindle en Kobo, gaat het hier enkel om een aanbod van gratis boeken. Boeken waar het auteursrecht al op is verlopen. Dit zijn er enkele duizenden Engelstalige titels die je uit de eigen cloud van Boox kunt downloaden. Denk aan titels als Tom Sawyer en The Tempest van William Shakespeare. Via Google Play installeer je gemakkelijk de boekenwinkels van Bol.com en Amazon Kindle op de eReader.
Notities
Boox voorziet de eReader van een eigen notities app. Je kunt natuurlijk ook apps als OneNote via Google Play installeren, maar dan haal je niet het maximale uit de mogelijkheden van de Boox Pen2 Pro, wat toch een beetje zonde is.
Vanaf de start probeert de tablet je zo ver te krijgen om een WeChat account te nemen, omdat je alleen zo notities kunt synchroniseren met de Boox cloud. Dat klinkt ideaal, maar in de 5 maanden dat we met de tablet bezig zijn geweest, is het met pijn en moeite gelukt om met een credit card voor WeChat te registreren en dan nog ging het koppelen van de Boox Note Air3 C met de Eur.boox.com cloud service niet goed.
Gelukkig kun je ook jouw Book via haar lokale IP adres benaderen. Wil je op die manier jouw notities downloaden, moet je wel even onder instellingen -> opties aanvinken dat bij het verlaten van kladblokken, deze moeten worden opgeslagen als PDF. Daarna zijn de bestanden te vinden via de internal storage van het apparaat.
Let op bij zakelijk gebruik. Jouw apparaat en notites zijn voor iedereen in het netwerk toegankelijk!
Daarnaast is het via ‘instellingen synchroniseren’ ook mogelijk om andere notitiediensten te koppelen met deze e-reader. Je hoeft dan dus niet de PDF export functie aan te zetten. Direct synchroniseren kan met AliYun Drive, Baidu Cloud, Dropbox, Evernote, Google Drive, NutStore, OneDrive, OneNote, WebDAV, Younado Note en Zotero. Hoewel niet iedere dienst meteen bij iedereen bekend zal klinken, laat het wel zien hoe actief Boox is met het koppelen van haar hardware aan diensten van derden.
Lezen op de Boox Note Air3 C
Als ik heel eerlijk ben, heb ik de eigen boekenwinkel van Boox meteen overgeslagen. Ik ben gewoon niet zo van de open source boeken en lees graag moderne uitgaven.
Voor mij is het heerlijk dat ik, zoals eerder al vermeld, Bol.com en Kindle op deze ereader kan downloaden. Hierdoor heb ik voor het eerst echt al mijn eBooks bij me. Ook boeken die ik los heb aangeschaft kan ik gemakkelijk via Boox Drop (via de browser) op de eReader plaatsen. Precies wat ik wil.
Hoewel het jammer is dat de verlichting zich niet automatisch aanpast op de omgeving en het tijdstip, is de fijne resolutie van het eInk display echt geweldig. Het leest heerlijk rustig. Wanneer de kids de Boox Note Air3 C pakken, lezen ze toch vooral kinderboeken van Bol en die komen veelal met mooie prenten die prachtig zijn op het display.
Optioneel: Boox Note Air3 C Magnetische Cover
We ontvingen de Boox Note Air3 C met de bijbehorende magnetische cover. Eveneens in een superdunne verpakking. De magnetische cover sluit naadloos aan op de Boox, maar bedekt bij gebruik wel de USB-C aansluiting. Ruimte voor de pen is er. Die wordt goed op haar plaats gehouden door de magnetische flap van de cover. Het is wel zo dat die flap eigenlijk aan de verkeerde kant van de cover zit. Hierdoor zit hij vaak weer in de weg wanneer je even iets gaat lezen.
Optioneel: Boox Pen2 Pro
Bijna essentieel voor het optimaal gebruiken van de notities functie is natuurlijk de Pen2 Pro van Boox zelf. Deze stylus is pasief en wordt magnetisch vastgehouden op de zijkant van de Boox Note Air3 C. Je krijgt er meteen een aantal extra pentips voor omdat die dingen willen slijten. Ook zit er een tool bij om deze penpunten gemakkelijk te vervangen. Netjes!
Conclusie Boox Note Air3 C
Ik heb echt lang moeten stoeien om de Boox Note Air3 C echt goed te begrijpen. Je merkt dat het Chinese bedrijf misschien wat weinig feeling heeft met hoe we in Europa over Chinese diensten als WeChat denken. Hoewel WeChat uiteindelijk helemaal niet nodig blijkt te zijn. Als nieuwkomer op het Boox platform moest ik dus echt lang zoeken voor ik er mijn weg op kon vinden.
Maar… lezen gaat geweldig. Echt zo fijn dat je zo ongeveer alle manieren van digitaal lezen kunt gebruiken op dit prachtige stukje hardware. En ook de notitiefunctie is er een die ik uiteindelijk echt super veel ben gaan gebruiken.