Wie 3D print houdt doorgaans wel van een maatje meer op het bureau en dan is de Creality Ender 3 V3 Plus echt wel heel aantrekkelijk. Als je het prima vindt om maar met 1 kleur in 3D te printen. Dan kan deze unit namelijk 300 x 300 x 330mm prints maken. En met een snelheid van 600mm per seconde ramt deze machine de ene na de andere print eruit.
De Creality Ender 3 lijn bestaat al een tijdje en is doorgaans echt een instaplijn voor hobbyisten die iets serieuzer willen worden met hun 3D prints. De lijn is doorgaans zeer betaalbaar en biedt een prima kwaliteit.
De Creality Ender 3 V3 Plus is echter een opvallende verschijning omdat de machine relatief groot is. In plaats van metaal te buigen, gebruikt Creality voor deze machine gegoten aluminium onderdelen. Door de hogere kwaliteit in de afbouw is deze printer ook interessant voor de meer professionelere gebruiker en printfarms. Toch is hij prijstechnisch nog steeds op de onderkant van de markt gericht. Dit maakt Creality onder anderen mogelijk door geen camera mee te leveren. Dat is een optie geworden.
Unboxing
De Creality Ender 3 V3 Plus komt binnen in een grote, bruine doos met relatief veel plastic erin om de machine te beschermen. Je krijgt er meteen een rol met 500 gram witte hyperspeed fillament bij zodat je meteen je eerste prints op hoge snelheid kunt printen. Voor op het printbed krijg je een magnetische, flexibele plaat. Zo kun je jouw ontwerpen gemakkelijk en zonder beschadiging van het printer halen.
Montage
Om de printer in elkaar te zetten krijg je een handleiding. Die is niet op alle fronten even duidelijk. Toch is hij redelijk goed in elkaar te zetten. Ik was er zelf een half uur mee bezig.
Koop je meteen de Creality Nebula Camera bij de 3D printer, dan staat op de meegeleverde USB stick al een print voor de mount die je nodig hebt. Die mount plaats je onder een van de voeten aan de voorkant van de printer. Je kunt overigens ook andere USB webcams gebruiken. De printer is redelijk vriendelijk voor hardware van anderen. Op die Creality Nebula camera komen we in een andere review terug.
Design
Het ontwerp van de Creality Ender 3 V3 Plus kunnen we niet anders benoemen dan geweldig. Creality kiest duidelijk voor een super stevige behuizing van gegoten aluminium. Sterker nog, vrijwel alle belangrijke onderdelen voor de constructie zijn van aluminium en van een poedercoating voorzien. Alles is netjes in gunmetal grijs afgewerkt en ook de printkop heeft een nette plastic behuizing. Die behuizing is er niet alleen om de temperatuur te managen en het plastic te koelen, maar ziet er ook gewoon heel futuristisch uit. Hier verdient het designteam van Creality echt punten.
Sterker nog, ik ken een aantal van de eerdere Ender 3 series machines. De bouwkwaliteit van deze machine is echt heel veel beter dan wat ik tot nu toe in de Ender series heb gezien.
Waar je wel rekening mee moet houden is het formaat van de machine. Die meet nu 410 x 455 x 577 mm. Hij neemt dus flink wat ruimte in op jouw bureau. Bovendien is de spoelbeugel voor jouw fillament gemaakt om aan de zijkant van de machine te plaatsen. Wat ons betreft een wat ongunstige locatie omdat hij zo nog meer bureauruimte inneemt. Liever zagen we de spoel bovenop de machine geplaatst worden. Maar…. daarvoor levert Creality een alternatieve spoelhouder mee als STL file op de USB Stick. Je moet dan wel de runout sensor verplaatsen. Dat kan even een klusje zijn, maar mag de pret niet drukken.
Met de plaatsing moet je ook nog even rekening houden met het verwarmde printbed. Dat schuift namelijk van voor naar achter over de machine en steekt in beide gevallen uit. Je kunt de machine ondanks haar maat dus niet met de achterkant strak tegen een wand plaatsen.
Niet alleen in het ontwerp van de 3D printer zelf is veel tijd gestoken. Ook het 4,3 inch display heeft echt een mooie, strakke interface. Deze geeft non-stop heel duidelijk weer wat de status van de machine en de print is. Hoewel klein, is navigeren op het touchscreen echt geen straf. Sterker nog, het is overzichtelijker dan de meegeleverde app. De kijkhoek op het display is ook echt groot. Creality heeft ook hier niet bespaard om een goede kwaliteit neer te zetten.
Wat wel storend is, is het ontwerp van de runout sensor. Deze zit vrij laag, waardoor deze soms wat lastig te gebruiken is bij het verwisselen van fillaments. Ook is het zo dat, wanneer je zonder fillament komt te zitten, de lengte van het fillament tussen de printkop en sensor net te kort is om deze gemakkelijk eruit te trekken nadat de printkop het restje fillament naar buiten heeft gewerkt. Dat is omdat hij eerst nog een beetje fillament gebruik om de printkop ‘schoon’ te krijgen voor het terugtrekken van het materiaal. Hierdoor moet je vaak weer het fillament slangetje op de printkop losmaken. Dit is het enige waar echt niet goed over is nagedacht en waarom veel gebruikers meer afstand opbouwen tussen de fillamentslang en de runout sensor.
Indrukwekkende snelheid
Ik benoemde al eerder dat de Creality Ender 3 V3 Plus in staat is om een snelheid van 600mm per seconde te behalen. Dat is wel op basis van rechte lijnen. Desalniettemin print hij ook in hoeken relatief snel doordat de voor- en achterwaartse beweging vanuit de buildplate komt terwijl de link-rechts beweging en de verticale beweging vanuit de printkop komt. Hierdoor accelereert de printkop met 20.000mm per seconde ten opzichte van het printoppervlak. In deze prijsklasse is dat ongehoord snel.
Dat levert ook meteen een uitdaging op wanneer je de printer op jouw bureau zet. Mijn Ikea zit/sta bureau schudt door de krachten van de 3D printer zo hard, dat ik geen verhalen voor GadgetGear kan tikken als de printer aan het werk is. Met andere woorden, de printer verdient een eigen plekje, het liefst op een kast of een ander object dat de beweging van de machine goed op kan vangen.
Kalibratie en onderbrekingen
Het kalibreren van het printbed is een belangrijk onderdeel voor een goed printproces. Zeker op deze snelheden. Standaard kalibreert de printer iedere keer bij gebruik. Dit kun je uitzetten om tijd te besparen, maar is toch wel een heel lekkere feature.
De run-out sensor ontdekt tijdig dat je fillament op is. Standaard zit daar een flinke marge op dat hij al stopt met printen. Wanneer hij stopt heb je rustig de tijd om de fillaments te wisselen, waarna hij doorgaat met de opdracht. Ik zal niet zeggen dat het een naadloze overgang is, maar het scheelt bijna niks. Zeker wanneer je resten hebt waar je niet veel mee kan, zijn die vaak prima om beeldjes enzo mee te printen op deze 3D printer.
Deze 3D printer komt ook met een power loss beveiliging. Ook daar lijkt de printer redelijk goed te onthouden waar deze is gebleven om op die manier toch weer netjes door te gaan met een object. Zeker voor prints die een hele dag duren en met ons almaar instabielere stroomnet, is dit een heel fijne functie.
We hebben een testmodel geprint met hyperspeed PLA en op maximale snelheid om te kijken hoe goed de printer werkt. Wat we zien is dat fijnere elementjes, in de snelheid toch wat draadvorming in de print kan ontstaan.
In de overhang test zien we dat bij een hoek van 80 graden de printer echt moeite krijgt. 70 graden hoeken blijven nog best goed bij elkaar, al is de draad daar wat losser. Is de onderkant van een model belangrijk, kun je tot 60 gaden prima zonder ondersteuning werken, wat je een hoop materiaal en tijd zal schelen. 3D Benchy konden we trouwens compleet zonder supports printen omdat de onderkant van het dak van het stuurhuisje uit het zicht is. Je ziet de losse draden daar dus niet.
Ondersteunde materialen
Creality levert de Ender 3 V3 Plus standaard met een tri-metal nozzle. Deze zit op een 60 Watt verwarmingselement die een temperatuur van 300 graden kan halen. Het is dus geen probleem om te printen met ABS, PLA, PETG en TPU. Door het modulaire ontwerp van de printkop, kun je deze gemakkelijk verwisselen wanneer dit nodig is.
Wat belangrijk is, is dat er een verschil blijkt te zijn tussen reguliere PLA en Hyper Series PLA van Creality. Standaard gaat de cloud slicer er altijd vanuit dat je Hyper PLA gebruikt om de hoge snelheden te behalen. Gebruik je dan andere PLA, is de kant groot dat het printen al snel fout gaat. Stel je in dat je reguliere PLA gebruikt, schakelt bij bijna de helft terug in snelheid en gaat het printen wel goed. Geen verkooppraatje dus, want hier heb ik toch aardig wat printjes aan verloren in de testperiode 😉
Creality Cloud
Waar veel 3D printers met een applicatie voor op de computer komen (of verwachten dat je zelf een slicer ergens download of koopt), krijg je bij deze 3D printer een cloud bases SAAS oplossing genaamd Creality Cloud.
In de browser is Creality Cloud letterlijk een compleet andere beleving dan wanneer je deze gebruikt via je smartphone. Met name het slicen is een proces dat op de desktop net wat lekkerder verloopt. Zeker wanneer je meerdere modellen in een keer wilt printen, levert dit enorm veel meer comfort op.
Zelf vind ik controle over de printrichting misschien wel de belangrijkste feature van een slicer. Bijvoorbeeld bij deze headsetsteun die ik vond bij Printables. In de oriëntatie van de ontwerper ligt deze op haar rug. Deze beugels moeten een headset dragen en de printlijnen zijn altijd breuklijnen in een ontwerp. Hoewel de print mooier eruit komt op de rug, wil ik hem dus op de zij printen voor de meeste stevigheid. Wat ik wel mis op zowel PC als op mobiel is een goede weergave van de supports die geprint worden.
Opvallend is dat de opties die je hebt bij het slicen, ook echt wel verschillen ten opzichte van de app op mijn smartphone. Het is daardoor lastig om zowel vanuit Windows als vanuit Android dezelfde printkwaliteit te selecteren. Het is overigens ook zo dat het toevoegen van meerdere modellen in dezelfde printopdracht via Creality Cloud een premium abonnement vereist.
Opvallend is ook dat je het printen qua settings live kunt bijstellen vanuit de browser, terwijl dit niet kan vanuit de app. Zo kan ik tijdens het printen bijvoorbeeld de temperatuur van het printbed verlagen om stroom te besparen. Al gaat dat soms desastreus fout 😉
Een nadeel aan Creality Cloud is dat het bedrijf uiteindelijk een aantal features achter een premium abonnement stopt van een tientje per maand of $99 per jaar. Wie niet heel vaak print, heeft er dan best wel kosten aan. Natuurlijk kun je andere slicers gebruiken en de bestanden op een sticky zetten, maar diezelfde USB aansluiting heb je nodig voor de Nebula Camera. Dus dat is allemaal net een beetje Mwa…
Wat wel aardig is, is dat je een echt enorme database aan STL files in Creality Cloud kunt vinden. Veel zijn gratis, maar er zijn ook betaalde modellen. De prijzen daarvan zwerven een beetje tussen de $0,99 en $5 als je de credits die je koopt omrekent. Ook wordt je met het gebruik van het platform beloond met een soort credits, maar daar lijk je in de praktijk weer vrij weinig mee te kunnen.
Voor deze eerste Creality review hebben we echt een paar maanden uitgetrokken, juist om echt een goed gevoel te krijgen voor de verschillen tussen Creality Cloud in de desktop browser en op Android alsmede de werkelijk enorme hoeveelheid social-media achtige functies die je krijgt. We hebben zelfs onze eerste eigen modellen beschikbaargesteld op het platform om te ervaren hoe dat gaat. En dat gaat gemakkelijk en snel.
Conclusie: Creality Ender 3 V3 Plus
De Android App heeft echt nog wat werk nodig, maar de online desktopomgeving van Creality Cloud werkt echt heel lekker. Misschien is dat ook het verschil tussen de wat meer ervaren gebruiken en de consument die alleen maar kant en klare STL’s hoeft te printen.
De Creality Ender 3 V3 Plus zelf is verder geweldig. Zeker in vergelijking tot het prijsniveau van deze 3D printer. Hij is bloedsnel en kan echt grote objecten printen. Lawaaierig is hij wel een beetje, maar dat is logisch bij een printer zonder behuizing. Zoek je dus een machine die snel en precies is en wil je niet teveel uitgeven, dan is de Creaity Ender 3 V3 Plus echt een aanrader.
2 reacties
Is een nette printer en in principe een goede printer, maar vind dat Creality het nulpunt niet had moeten verleggen.
Ben zelf Creality user sinds begin 2020 en heb Ender 3 Pro en Max gehad en nu nog steeds 2 Creality CR10 Smarts die perfect werken en ook met automatische afslag na het printen. Dit goede punt is iets wat ik nu mis bij de Creality printers
Hallo, ik ben in het bezit van een Creality CR10 smart pro 3-d printer en heb moeite met het afstellen van het apparaad, zijn er mensen die me daarbij kunnen/willen helpen ?