sculpfun icube pro max
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sculpfun iCube Pro Max 10 Watt lasersnijden en graveren

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sculpfun iCube Pro Max met 4 sterren.

THE GOOD

  • Compact ontwerp
  • Zeer veel aandacht voor veiligheid
  • Werkt zeer precies
  • Erg krachtige laser tegen relatief lage kosten

THE BAD

  • Matige software ondersteuning
  • Extra luchtfiltering is wenselijk

We zijn creatief op de redactie, dus bestelden als experiment een Sculpfun iCube Pro Max in China. We gingen meteen voor de sterkste versie met een 10 Watt laser. In theorie kun je met iedere laser uiteindelijk wel door materiaal heen komen, maar hoe langer het duurt, hoe zwarter het resultaat. Met de kleine prijsverschillen tussen de 3 Watt, 5 Watt en 10 Watt was de 10 Watt uitvoering voor ons een nobrainer.

Graveren en snijden, de machine keuze

Wanneer je alleen van plan bent om met laser te gaan graveren, zijn er twee keuzes die je kunt maken. Een machine die alleen dat doet, of een machine die ook kan snijden. In dat laatste geval krijg je ook echt een heel andere machine. Voor graveren kunnen spiegels gebruikt worden om de laserstraal over objecten te bewegen en daarmee hoge snelheden te behalen. Om door dik materiaal te snijden, moet de laser recht omlaag wijzen. De module moet dan over een X en Y as bewegen om zijn werk te doen. Wanneer je dit soort machines gebruikt om te graveren, moet de kop op diezelfde manier bewogen worden. Dat is substantieel trager, maar geeft je dus wel een machine waarmee je meer kunt doen.

Unboxing

De Sculpfun iCube Pro Max komt in een generieke, bruine doos bij ons binnen. Wat verweerd en beschadigd na een bootreis van anderhalve maand vanuit China.

De machine komt redelijk volledig uit de doos. We krijgen twee teststukjes hout, een groene bril om onze ogen te beschermen en een oranje kap die ons ook moet beschermen wanneer de laserstralen ergens afketsen. Wat wel opvalt is dat de kap net niet helemaal past. De machine is tijdens transport kennelijk wat verbogen en daardoor scheef komen te staan. Bijstellen blijkt niet mogelijk, dus hebben we met de 3D printer maar een supportje geprint 😉

sculpfun unboxing

Je krijgt ook een filterset mee voor in de machine. Bij het laseren komt er altijd stof vrij en dat vangt dit eerst filter zo veel mogelijk op. Bovendien kreeg ik al meteen een laser repair kit met een nieuwe lens en alle gereedschappen die je nodig hebt om lensvervanging uit te voeren.

laser repair kit

De machine maakt gebruik van een externe voeding die erbij zit en je krijgt ook alvast een USB kabel voor de dataverbinding. Overigens kun je hem ook op jouw WiFi netwerk zetten.

Montage

Voor je aan de slag kunt, moet je wel eerst zelf de lasermodule monteren in de machine. Dit is heel slim omdat alle iCube machines eigenlijk hetzelfde zijn. Alleen de lasermodule verschilt en die kunnen ze op deze manier bovenin de doos wisselen om de juiste uit te sturen.

sculpfun icube 10 wattnaamloos 1
De laser heeft een blauwe kleur, maar kijk er zelf vooral niet naar ivbm risico op lasogen

De montagehandleiding is in eerste instantie niet heel duidelijk, maar we komen er al snel uit door gewoon naar de stekkertjes te kijken.

Ontwerp

Ik ben redelijk onder de indruk van het ontwerp van deze machine. De meeste Sculpfun lasers lijken wat meer op platte 3D printers en zijn veel meer gericht op industrieel gebruik. Deze iCube is veel meer voor thuisgebruik. Door de gesloten behuizing is de vieze luchtstroom die van dit soort machines komt goed onder controle te houden. Tegelijkertijd kan het laserlicht goed bij de ogen weggehouden worden.

Nog een stukje veiligheid komt van een temperatuursensor in de machine. Wanneer die een temperatuur van meer dan 45 graden meet in de machine, zal deze direct stoppen met werken en een alarm laten horen. Hoewel je dit soort machines nooit alleen moet laten, is dit een extra manier om te voorkomen dat je onverwacht met brand te maken krijgt.

sculpfun icube 10 watt naamloos 1

Doordat de laser over een X en Y as moet bewegen, heeft hij nogal wat tijd nodig om deze afstanden af te leggen. Met een snelheid van 167mm per seconde. Dat is iets langzamer dan de gemiddelde 3D printer werkt. Je kunt ontwerpen van maximaal 120×120 mm graveren en snijden met deze machine.

Afhankelijk van de software die je gebruikt (kom ik zo op terug), is het mogelijk om met een sterk verzwakte laserpunt uit te tekenen waar de machine zal snijden.

sculpfun resultaat

De machine zelf weegt 3,2 kilo. Op jouw bureau neemt hij 262x300x226mm aan ruimte in beslag.

De handleiding

Al snel blijkt de handleiding erg belangrijk. Hier staat namelijk een tabel in met materiaalsoorten, dikten en snelheden waarmee de laser door het materiaal kan branden. Want dat is feitelijk wat er gebeurt. Maar uiteindelijk moet je vooral zelf testen omdat hout van batch tot batch ook weer kan verschillen. Gelukkig bieden de meeste tools zoals Lightburn daar zelf een standaard test voor aan om zowel het graveren als het snijden op materiaal te testen. Uiteindelijk is dat het meest betrouwbaar.

Scherpstellen

Voor je gaat snijden of graveren, is het belangrijk om eerst de 455nm laser scherp te stellen. Een laserstraal lijkt heel recht te zijn, maar de praktijk is anders omdat de makers van deze tools zo veel mogelijk kracht uit de straal willen halen. Daarom is er wel degelijk een punt waarop de straal op het dunst is en dus de meeste kracht heeft. Dit is zo’n vier centimeter onder de lens.

sculpfun scherpstellen

Dit scherpstellen moet je handmatig doen, maar daarvoor zit een tooltje op de laser zelf. Die klap je uit en daarna zet je de laser met een schroefje vast. Heel analoog, maar ook heel precies met een punt van 0.08mm. Het is wel zo dat de uCube uitvoeringen met een zwakkere laser, ook een smallere straal hebben. Zo is de 5 Watt versie 0,06mm en de 3 Watt versie 0,02mm.

De lens van de laser is vervangbaar. Tijdens het werken met de laser wordt deze steeds minder scherp. Door zowel de temperatuur als stof dat op de lens slaat. Je moet hem dus regelmatig even schoonpoetsen na gebruik en zo nu en dan een keer vervangen om hem weer op volle sterkte te krijgen.

De kwaliteit van de gravures is best goed. Dat komt doordat de machine gebruik maakt van een 32-bit processor om de beelden te verwerken. Dat is voor een laser best goed.
sculpfun icube 10 watt s1

Printen vanuit de app

Wil je printen vanuit de Android of iOS app, dan kan dat via het WiFi netwerk dat de printer zelf op 2.4GHz opzet. Je moet dan wel zorgen dat je zelf al een SVG bestand op jouw telefoon hebt om te snijden of een JPG/BMP/TIF/GIF graveren. Wat opvalt is dat de app verbinding wel redelijk instabiel lijkt te zijn.

Printen vanuit Windows (of mac)

Wil je gebruik maken van een computer, kun je drivers uit een Google Drive map trekken. Wat deze bin bestanden precies doen is ons nog altijd een raadsel.

Voor macOS is er een andere app dan voor Windows. Onder macOS kun je bijvoorbeeld niet de WiFI modus van de iCube aanpassen. Wil je de printer dus goed instellen om in jouw thuisnetwerk te werken, dan heb je eigenlijk echt de Windows app nodig bij het eerste gebruik.

Die Windows app kun je op twee manieren gebruiken. Namelijk om de WiF in stellingen te configureren of om op eenvoudige manier de laser te bedienen. Maar meer dan wat standaard bewegingen maken kun je hier echt niet mee. Dit is ook niet de bedoeling van Sculpfun. In tegenstelling tot merken als Creality en Cricut heeft Sculpfun niet de behoefte om je goede software te leveren. Ze leveren alleen de machine en voor software mag je naar anderen gaan. Zelf adviseren ze het betaalde Lightburn of het gratis LaserGRBL.

lightburn connection issues
Lightburn heeft veel moeite met de WiFi verbinding

Heb je een learningcurve om met deze software te werken? Absoluut. Het is echt wel handig dat je een beetje een achtergrond in computers hebt en durft te zoeken naar oplossingen om jouw computer en de iCube goed samen te laten werken. Heel eerlijk, ik ben van mening dat Sculpfun echt wel duidelijker mag communiceren over hoe haar machines werken en beter afgewerkte software mee mag leveren.

Het rookfilter

Met het branden van de laser komt fijnstof vrij. Dat probeert het ingebouwde filter zo veel mogelijk op te vangen. Mijn Dyson luchtfilters zijn echter niet zo heel erg onder de indruk. Logisch, want je ruikt echt wel dat het ding aan het branden is. De Dysons in huis slaan dus volop aan wanneer ik met de laser bezig ben. Ik heb zelf een extra, industriële afzuiging bij gekocht om mijn eigen gezondheid een beetje te borgen tijdens het werken met de laser.

Conclusie Sculpfun iCube Pro Max

De Sculpfun series van lasers ogen al snel als een echte tool voor beginners. Dat blijkt al snel niet zo te zijn. Je moet er echt wel hobby in hebben en iets van computers weten om de machine goed werkend te krijgen. Maar dan heb je ook wat.

De machine is lekker compact, maar kan wel een berg werk verzetten. Qua snelheid werkt hij lekker vlot en leuk detail is dat we zelfs papier kunnen snijden. Daarvoor is hij snel en krachtig genoeg. Bij papier is dat belangrijk om te voorkomen dat het gaat branden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.