Het is al even geleden dat ik een gaming toetsenbord van Steelseries heb getest. Dat was in de tijd dat ze voor het eerst met toetsenborden kwamen met ingebouwde LED displays om bijvoorbeeld status in een game weer te kunnen geven. Inmiddels is er een nieuwe Apex Pro van het merk en werd ik toch wel heel benieuwd naar waar het merk staat. De afgelopen twee weken was ik dus flink aan het gamen met de Apex Pro en natuurlijk veel GadgetGear verhalen hierop aan het uitwerken.
Unboxing
Qua unboxing gebruikt Steelseries nog aardig wat plastics in haar verpakking. Anno 2024 mag en kan dat wat ons betreft echt wel beter. Daar buiten blijft het een feestje zo mooi als ze het toetsenbord in hun doos presenteren.
Natuurlijk krijg je deze inclusief polssteun. Belangrijk, want gaming toetsenborden blijven toetsenborden met een wel heel hoog profiel om op die manier voldoende actuatie te kunnen bieden.
Je krijgt er een mooie, lange USB-A naar UCB-C kabel bij met aluminium kappen om de pluggen te beschermen en een kabelbinder om jouw setup mooi lean te houden.
Tenslotte zit er nog een oranje tool bij om keycaps te kunnen wisselen. De software die je nodig hebt om het toetsenbord te kunnen gebruiken download je natuurlijk van de website.
Ontwerp
Als ik het ontwerp vergelijk met de Apex 3 uit 2020, moet ik toegeven dat er eigenlijk niet zo heel veel veranderd is in de vier jaar tussen dat model en deze Apex Pro. Nog steeds vormt een stevige aluminium plaat de basis voor het hele keyboard. Belangrijk omdat deze plaat er voor zorgt dat het keyboard niet kan torderen. Wat jouw ondergrond ook is, je krijgt altijd dezelfde prestaties. Erg belangrijk, ook wanneer je bijvoorbeeld naar een lanparty gaat.
Wil je liever een minimaal ontwerp, dan is er ook een TKL uitvoering zonder numpad en een Mini WL waarbij je echt alleen alfanumeriek overhoudt. Die laatste heeft ook een afwijkende body en zal zonder twijfel gemakkelijker in iedere tas passen.
Omnipoint 3.0 Switches en doubleshot keycaps
Waar in de jaren sinds de Apex 3 wel een enorm verschil in zit, is de switches die Steelseries gebruikt. In deze ramplank zitten Omnipoint 3.0 switches verwerkt.
Deze nieuwe switches hebben een actuatie van 0.1-4.0mm die je zelf kunt instellen. Je bepaalt dus zelf hoe snel de toetsen reageren op jouw aanslag. Daarmee kun je een veel snellere actuatie en daarmee reactiesnelheid van het toetsenbord bereiken. Bovendien belooft Steelseries dat deze switches twee keer zo lang meegaan als de vorige generatie. Superhandig voor de WASD toetsen natuurlijk 🙂
Leuk detail is ook de nieuwe actuatie protectie modus. Die voorkomt dat je bij het indrukken van een knop per ongeluk een andere ook aanraakt. Bij een lage actuatie kun je dan per ongeluk een actie starten die je niet gepland hebt. Deze beveiliging voorkomt die ongelukjes tijdens het gamen door naburige toetsen te negeren als die niet duidelijk worden ingedrukt.
De switches worden per stuk gesmeerd in de fabriek. Hierdoor glijden de keycaps erg fijn op en neer. Voor de keycaps heeft Steelseries natuurlijk voor doubleshot kwaliteit gekozen. Iets dat inmiddels redelijk standaard is bij de grote merken.
Via het display kun je on the fly aanpassingen maken aan hoe jouw toetsenbord reageert. Hiervoor hou je de grote actieknop ingedrukt, waarna het display veranderd. Met het wiel rol je door de instellingen en het wiel indrukken gebruik je om wijzigingen te bevestigingen of dieper in de menu’s te geraken. De actieknop gebruik je voor een stap terug.
Prism Lighting
Wat Chroma voor Razer is, is Prism voor Steelseries. Een uitgebreide suite van mogelijkheden om de verlichting van jouw toetsenbord helemaal aan te passen op jouw setup.
In de editor kom je allerlei mogelijke effecten en animaties tegen die je lost kunt laten op jouw toetsenbord. En natuurlijk kun je die ook synchroniseren met jouw muis en headset. In dit geval gebruik ik een Steelseries Arctis Nova Pro Wireless uit 2022 zonder verlichting, dus kies ik voor wit omdat het past bij het display van die headset dat op mijn desktop staat.
Engine (Firmware updates)
Iets dat Steelseries echt veel vaker doet dan ik zelf door heb, is software updates uitbrengen voor haar hardware. Ook voor de Apex Pro staat meteen al een update klaar die het via de USB-C kabel installeert.
De Steelseries GG software bevat nog heel veel andere toffe features, zoals de mogelijkheid om jouw game-ervaring op te nemen, te oefenen met jouw muis etc. Teveel voor deze review.
Conclusie Steelseries Apex Pro
Als er een merk is dat zichzelf non-stop durft een schouderklopje te geven, dan is dat zeker Steelseries. En ze hebben eigenlijk ook wel gelijk. Ales aan dit toetsenbord voelt gewoon top. Met name de nieuwe actuatie bescherming zorgt ervoor dat je veel minder snel foutieve toetsaanslagen doet, maar ook dat je toetsen niet meer helemaal hoeft in te drukken om iets te laten gebeuren. Zelfs tijdens het tikken van deze review, heb ik daar erg veel plezier aan. Door het hoge profiel is het toetsenbord echter geen allrounder. Voor wie hem hybride (dus ook op kantoor) gebruikt, zou ik een gaming toetsenbord met een wat lager profiel aanraden.