oneplus 13 img 0725
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus 13 legt opnieuw de lat hoog, heel hoog

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus 13 met 5 sterren.

THE GOOD

  • Bloedsnel
  • Erg mooi ontwerp
  • Eindelijk (indirect) magsafe opladen

THE BAD

We mochten er stiekem al een paar weken mee spelen en zijn onder de indruk. Niet alleen omdat we voor het eerst mogen spelen met de nieuwe Qualcomm Snapdragon Elite chipset die gebaseerd is op de laptop chipsets van Qualcomm, maar omdat we ook magnetisch, draadloos kunnen opladen en omdat het toestel eindelijk echt waterdicht is!

Unboxing

In de verpakking van het toestel zit een USB-A naar USB-C laadkabel, een SIM tool en documentatie. Op het toestel zit al netjes een screenprotector geplakt.

oneplus 13 img 0736

Design IP68 & IP69 waterdicht!

Het ontwerp van de OnePlus 13 is alles behalve de standaard die we afgelopen jaren hebben gezien op smartphones met een gebogen scherm. Dat valt meteen op als je naar de rand van het toestel kijkt. Dat is toch redelijk recht en prachtig gepolijst metaal.

oneplus 13 img 0729

Wij ontvingen de Midnight Ocean uitvoering. Voor het eerst wordt een microfiber vegan leather achterkant geproduceerd en dat voelt toch wel heel prettig aan terwijl het eruitziet als leder. Koop je de witte, dan is dit de Arctic Dawn uitvoering. Deze is van achter van glas met een bijzondere coating erop. De Black Eclipse uitvoering heeft weer een zwarte, houten afwerking en feel. Bij de zwarte uitvoering is het camera-eiland en het frame ook gezwart.

oneplus 13 img 0733

Eindelijk kun je jouw OnePlus veilig in bad meenemen. Het toestel is IP68 & IP69 gecertificeerd. Hij kan een half uurtje onderwater blijven tot 1,5 meter diepte en jij kan vanuit verschillende hoeken onder druk worden bespoten voor minimaal 30 seconden. Let wel op, dit geldt allemaal niet voor zeewater, maar daar heeft meer elektronica last van.

Display achter quad-curved glass

De glasplaat van de OnePlus 13 is niet meer zo gebogen als voorheen, maar het is wel een quad-curved glasplaat die erop ligt en afloopt waar het display stopt. Dit geeft toch nog een beetje dat curved gevoel dat de 12 ook had. Al kun je stiekem zeggen dat we weer een beetje terug zijn gegaan naar een redelijk vlakke OLED. Deze OLED draait op een QHD+ (3.168×1.440) resolutie met een maximale snelheid van 120Hz. Het toestel ontving al een DisplayMate A++ rating voor haar kwaliteit.

oneplus 13 img 0731

Het display kan een helderheid van 1.600 nits leveren om in volle zon goed te presteren. Iets dat we deze maand in India op de proef gaan stellen. RadiantView moet deze bruikbaarheid verder vergroten doordat het toestel niet enkel de lichtopbrengst omhoog knalt, maar ook slimmer met contrastprestaties om gaat. Een mooie theorie die we nog even op de proef stellen.

Onder het display zit een vingerafdruksensor. Het touchoppervlak kan met natte vingers overweg en zelfs handschoenen. Ideaal in het momenteel koude, Hollandse weer. En dat werkt ook echt goed. Wil je een glazen screenprotector plaatsen, moet je wel een speciale van OnePlus zelf gebruiken in verband met de werking van het touchscreen.

Chipset – bijna een laptop

We benoemden al even de nieuwe Qualcomm Snapdragon Elite Mobile Platform chipset die nu in het toestel zit. Deze is gebaseerd op de grotere Snapdragon X Elite chipsets die in laptops worden gebruikt en volgen de 8-Series op. Feitelijk is het zelfs een nieuw niveau boven de 8 series. Om goed met AI functies overweg te kunnen, wordt het toestel standaard met 16GB RAM uitgeleverd. OnePlus gelooft niet meer in toestellen met minder RAM, omdat AI’s zeer hongerig zijn naar opslaggeheugen. Ben je zo druk met AI taken dat het toestel trager gaat aanvoelen, kun je een groot deel van de opslagruimte ook omzetten in RAM.

Met de nieuwe Oryon CPU’s is het trouwens zo dat deze chipset 45% krachtiger is dan de prestaties van de OnePlus 12. Dat is echt een enorme performancewinst. Ook is hij 44% zuiniger terwijl je al een veel grotere 6.000mAh batterij in het toestel krijgt. Om het toestel te koelen is er een nieuwe heatplate aangebracht dat ze Dual Cryo-velociity VC noemen. Deze zorgt voor stabielere prestaties en minder risico op oververhitting. Deze technologie was al in de 12 aanwezig, maar is nu sterk verbeterd.

Hoewel de smartphone echt extreem krachtig is geworden, is het helaas niet zo dat OxygenOS al een Android desktop modus bevat. Dat zou de productiviteit nog verder vergroten.

Android 15 met OxygenOS 15

Ken je de presentatie van Apple nog, waarbij het Dynamic Island werd gepresenteerd om de in-screen camera meer in het ontwerp van iOS op te nemen? OnePlus heeft zich als merk altijd al gericht op iPhone overstappers en ook die functie zien we nu terug in de OxygenOS 15 schil die het over Android 15 heen heeft gelegd. Maar dat is niet alles.

Het renderen van animaties is verbeterd, waardoor OxygenOS veel sneller aanvoelt en ondanks dat OxygenOS veel meer functies bevat, is het 20% kleiner geworden dan 14. Mogelijk doordat veel nieuwe AI functies in de cloud moeten draaien.

OnePlus belooft met dit toestel 4 jaar grote Android updates uit te brengen en zes jaar security updates. Zeer netjes.

In OxygenOS 15 draait natuurlijk allemaal om AI functies met een prettige mix van standaard Android AI functies van Google en eigen creaties van het merk.

AI Detail Boost

Met AI Detail Boost gebruikt OnePlus generatieve AI om je te helpen in te zoomen op jouw foto’s. Al klopt het uiteindelijke beeld dan misschien niet helemaal met de werkelijkheid, je haalt wel meer pixels uit jouw foto. Zeker wanneer je gewoon een mooie print voor aan de muur wilt maken, kan dit weleens een heel handige feature zijn omdat je op deze manier schaamteloos kunt blijven croppen tot de ideale compositie.

AI Unblur

Diezelfde technologie lijkt in te worden gezet voor de AI Unblur. Hoe minder licht, hoe groter de kans op bewegingsonscherpte. De AI algoritmen van AI Unblur lijken prima in staat om beweging terug te rekenen tot wat het stilstaande beeld had moeten zijn. Ook hier zijn de resultaten best goed. We hebben zelfs het idee dat OnePlus dit gebruikt voor de nieuwe double exposure optie in de camera.

AI Reflection Eraser

Maak je weleens een foto door een raam? Dan kunnen reflecties heel irritant zijn. Adobe onthulde onlangs haar AI om dit in Lightroom op te lossen. Maar OnePlus brengt deze feature nu op het toestel zelf uit. Tijdens het launch event mochten we hier al even mee spelen en de prestaties zijn best indrukwekkend, al is het niet zo dat echt alle reflecties worden verwijderd.

Intelligent Search

Waar ik in de testperiode dagelijks lol van had, is Intelligent Search. Deze wordt aangedreven door Gemini en maakt het mogelijk om niet alleen apps te vinden, maar ook documenten. Dit geeft me dagelijks echt een flinke productiviteitsboost. En ja, circle to search is ook terug te vinden in het toestel.

AI Notes

AI Notes lijkt nog niet lekker met Nederlands te werken, maar je kunt met deze functie jouw notities heel snel aanpassen. Zo kun je met Clean Up de leesbaarheid vergroten, de tone of voice aanpassen of vragen om jouw notities verder aan te vullen met extra informatie. En dan wordt een notitie al snel weer een post voor GadgetGear… als we in het Engels zouden schrijven. Deze functie zal zonder twijfel snel ook met andere talen overweg kunnen. Met de Magic Compose functie kun je een groot deel van deze verbeteraars ook toepassen op jouw Google Messages. En natuurlijk zit ook Google Gemini in OxygenOS 15 ingebakken. Dat kan eigenlijk niet anders.

Voor de gamer

Gamers krijgen natuurlijk een waanzinnige GPU van Qualcomm. Van Fortnite tot PubG, alles is speelbaar op een soepele framerate en met de hoogste grafische settings. Met een dual-antenne ontwerp in het frame zoekt het toestel ook altijd de beste verbinding zodat jouw handen geen latency veroorzaken. We hebben niet de apparatuur om dit goed te testen, maar zijn wel onder de indruk van hoe lekker het toestel speelt.

Voor de fotograaf – Vijfde generatie Hasselblad camera’s

Wat begon als een voorzichtig experiment is vandaag alweer de vijfde generatie Hasselblad camera, waarbij het Hasselblad merk vooral betrekking heeft op de beeldverwerking van camera’s die OnePlus in het camera-eiland heeft geplaatst. Daarbij is niet bespaard en bewust gekozen voor drie 50 megapixel lenzen zodat je iedere foto op fors formaat kunt afdrukken.

De belangrijkste (main) camera komt uit de fabrieken van Sony en is een relatief dure LYT-808 beeldsensor met daarvoor een f/1.6 lens die het beeld op de 2.24μm pixels projecteert. Met behulp van een nieuwe ALC coating weert OnePlus zoveel mogelijk problemen met reflecties.

oneplus 13 testfoto img20250107140848 oneplus 13 testfoto img20250107140839 01 oneplus 13 img20250107140738

Voor de ultragroothoek koopt OnePlus de Samsung ISOCELL JN5 in en plaatst daarop een 120-graden lens.

oneplus 13 testfoto img20250107141000 oneplus 13 testfoto img20250107140949 oneplus 13 testfoto img20250107140921

Tenslotte mag Sony weer een LYT-600 beeldsensor leveren voor de telefotocamera die met drie stappen kan zoomen. En hieronder zie je een 5x zoomfoto die gewoon super scherp is (terwijl hij tot 6x gaat). Dit komt mede doordat de Sony-LYT beeldsensor een relatief groot oppervlak heeft. In vergelijking tot de groothoek Samsung ISOCELL  JN5, ben ik veel meer te spreken over de Sony prestaties in het toestel.

Mogelijk komt dit ook door het gebruik van een triprism lens in het toestel. Normale 3x zoomlenzen maken gebruik van een periscooplens. Iets waar zustermerk Oppo ooit de show mee wist te stelen als uitvinder van de technologie. Maar die lenzen hebben erg veel horizontale ruimte nodig in een camera-eiland. OnePlus heeft met de triprisim lens een enkele lens met 3 facetten die direct op de grote beeldsensor schijnen. En heel eerlijk, periscooplenzen waren een ideale manier om zoom voor elkaar te krijgen, maar ooit heel scherp. Onderstaande foto laat zien dat OnePlus dit voor het eerst oplost.

oneplus 13 testfoto img20250107140905

Ben je niet bang voor digitale zoom, dan kun je met dit toestel tot 30x inzoomen. Binnenkort krijg je van ons nog betere foto opnamen te zien daar we het toestel meenemen naar India. We gaan daar alle verschillende fotomodi in detail verder uitproberen.

Wil je echt mooie portretten schieten, dan is het toestel ook nog voorzien van een LDAF, laser autofocus. Zo zorgt het toestel dat het zeer snel scherp kan stellen op het onderwerp. Portretten kun je overigens ook goed schieten met de selfiecamera. Met 32 megapixels is het beeld echt super scherp.

oneplus 13 selfie camera img20250107140830

Voor de videograaf – 4K Dolby Vision

Ook het opnemen van video’s pakt OnePlus deze generatie grootser aan dan voorheen. Niet alleen filmen in 4K, maar native ondersteuning voor 4K met Dolby Vision. Ook op de selfiecamera. Hierdoor schiet het toestel haar video’s in 10-bits HDR. DIe modus is beschikbaar tot 4K 60fps, dat is behoorlijk indrukwekkend. Is HDR niet belangrijk, kun je opnieuw ook in 8K filmen op 30fps. Datzelfde geldt nu ook met optische beeldstabilisatie. Die is nu ook op 4K 60fps beschikbaar en dat is een hele verbetering. Bovendien haal je dit ook nog eens over alle cameralenzen en kun je in al deze modus schakelen tussen al je camera’s. Indrukwekkend!

OnePlus Pad 2 en Windows 11 werken fantastisch samen

Nog iets dat opvalt, is hoe goed het OnePlus ecosysteem aan het worden is. Hoewel OnePlus nog steeds op zoek moet naar een oplossing om echt lekker samen te werken met macOS, is de integratie tussen Android en Windows inmiddels perfect dankzij Microsoft. Dat het nog gemakkelijker kan laat OnePlus zelf zien met de OnePlus Pad 2. Via de NFC in het toetsenbord kun je gemakkelijk en echt heel snel je content delen tussen je 13 en je Pad 2. Dit is vooral lekker bij het verwerken van foto- en videomateriaal.

Batterijduur, bijna twee dagen werken

Met 6.000 mAh en een 44% zuiniger chipset is het uithoudingsvermogen echt fantastisch. Maar eigenlijk is het natuurlijk helemaal geen 6.000mAh batterij die erin zit. OnePlus werkt al jaren met gesplitste batterijen. Twee batterijen van 3.000mAh kun je namelijk zeer snel parallel opladen. Daarnaast worden ze minder warm, waardoor je minder last hebt van slijtage. In OxygenOS 15 zit ook een slim laden functie die er voor zorgt dat je in de nacht trager doorlaadt. Dat is beter voor het toestel, dus beter voor de portemonnee.

oneplus 13 img 0719
AIRVOOC 50W lader

Dat het toestel niet veel groter en zwaarder wordt, komt door een nieuwe siliconen nanostack die wordt gebruikt in de productie van de batterij. Deze nieuwe batterij kan bedraad met een maximale snelheid van 100W opladen. Je hebt dan 36 minuten nodig om het toestel volledig geladen te krijgen. Er is ook een nieuwe AIRVOOC lader met koeling (waar je wel een speciaal hoesje voor nodig hebt) waarmee je 50W draadloos kunt laten voor nog meer comfort. Met ruim een uur is het toestel dan ook geladen, maar deze draadloze lader koelt het toestel ook verder tijdens het laden. Enfin, daar lees je morgen de review over.

BeaconLink, de nieuwe walkie talkie

Met elkaar in contact blijven over een afstand tot 200 meter, op basis van Bluetooth. BeaconLink ondersteuning is een primeur in het toestel en staat toe om met elkaar in contact te blijven als er even geen netwerk beschikbaar is. Er komt nog een update waardoor je hiermee ook afbeeldingen en teksten kunt versturen.

Conclusie OnePlus 13

Smartphones begonnen afgelopen jaar een beetje saai te worden. Het was allemaal steeds iets beter en de camera’s waren doorgaans gewoon goed. Zo goed dat het gros van de foto’s en video’s op GadgetGear afgelopen jaar al afkomstig waren van de OnePlus Open en OnePlus 12. Dit jaar zal de 13 hun plek innemen, want de camera’s zijn zoveel beter geworden. Met name de nieuwe AI functies laten zien dat het ook voor de traditionele camera-industrie lastiger wordt om nog te concurreren voor het schieten van een gewoon goed plaatje.

Bloedsnel is het toestel en de AI functies werken best aardig. Ik geef toe dat AI ook nu vooral nog als een gimmick aanvoelt in mijn dagelijkse praktijk, maar ik zie wel dat OxygenOS steeds handiger wordt in het aanbieden van AI ondersteuning op de juiste plekken. In OxygenOS 14 was het soms net even wat te veel zoekwerk om AI functies te vinden en te gebruiken.

Met andere woorden, enorm veel verbeteringen. OnePlus legt aan het begin van het jaar de lat superhoog. Voor iedereen.

Beschikbaarheid

De OnePlus 13 kost €999 met 256GB opslag of €1.149 met 512GB opslag.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.