Het lijkt qua specs en prijs toch vooral een Samsung Galaxy S24 FE killer te moeten worden, maar met haar ‘vlinder’ design waren we even bang dat de Oppo Reno13 Pro toch echt vooral werd ontworpen voor de meer vrouwelijke markt. Gelukkig kun je het vlinderdesign ook zien als een soort vlam, dus valt dat laatste enorm mee. Maar met de prijs en de specs, lijkt het er wel op dat Oppo hard achter de Samsung klant aan zit.
De Oppo Reno13 familie
De Oppo Reno13 familie is natuurlijk iets groter. In Nederland komen we twee modellen tegen; de Reno13 en de Reno13 Pro. Beide zijn 5G toestellen, maar op het ontwerp na, lijken de twee toch echt flink uiteen te lopen. Een andere chipset, een ander camera-eiland, een ander display, een andere batterij.

Unboxing, relatief kaal
Oppo steekt al een tijdje geen transparante cases meer in haar doosjes en dat vinden we ook bij deze release weer jammer. Een screenprotector zit wel op jouw Reno13 Pro en je krijgt zowel een USB-A naar USB-C laadkabel als een stukje documentatie en een simtool. Oppo kiest duidelijk voor een relatief kale levering van het toestel.
Ontwerp, lekker waterdicht
De Oppo Reno13 Pro meet 162,8 x 76,6 x 7,6mm en weegt 197 gram. Lekker groot en het gewicht verraadt al dat je een flinke batterij in de smartphone krijgt.
Het glas op het display is vlak Gorilla Glass 7i. Mooi hard dus en dat licht in een aluminium frame. De achterkant is ook van glas, maar we hebben niet kunnen achterhalen welk glas dat is. We vermoeden dat dit hetzelfde zou kunnen zijn.

Nieuw is dat Oppo in de Reno series inzet op echte waterdichtheid. De toestellen komen met IP68/69 stof- en waterdichtheid. Je kunt hem tot twee meter diep mee het water innemen en dat kan het toestel tot 30 minuten volhouden.
Tijdens ons interview laat Oppo wel weten dat deze certificering voor zoetwater is. Dus niet voor op zee en ook niet voor in het zwembad. Niet dat jouw toestel meteen stuk gaat, maar je krijgt geen garanties omdat chloren en zouten toch een negatieve werking kunnen hebben op de onderdelen en coatings in het toestel. Het advies is om hem meteen af te spoelen als je hem in zo’n situatie hebt gebruikt.
Display, AMLOLED zoals verwacht
Oppo is al jaren fan van AMOLED op haar betere smartphones, dus ook hier weer. Het AMOLED paneel is met 120Hz wel bloedsnel, wat lekker is voor gamers. HDR10+ weergave is ook geen probleem, wat een Samsung display verraadt, want Dolby Vision ondersteuning zit er niet op. Waarschijnlijk ga je dat in de praktijk ook niet missen.
Het display heeft een piekhelderheid van 1.200 nits, dus de Hollandse volle zomerzon is geen probleem, en die rond de evenaar natuurlijk ook niet. Het display meet 6,83 inch en heeft een behoorlijk goede resolutie van 1.272 x 2.800 pixels. Dit levert een heel prettige scherpte van 450 pixels per inch op en dat is best smullen voor de streamer en de gamer.
Onder het vlakke display heeft Oppo nog een vingerafdruksensor geplaatst. Deze reageert goed en vlot.
Onder de motorkap ligt de keuze op MediaTek
Hoe maak je een toestel met dit scherm en deze kwaliteit behuizing toch toegankelijk voor de portemonnee? Door in zee te gaan met MediaTek voor de chipset. En die Chinese chipsets zijn al lang niet meer slecht te noemen, zo bewijst ook de MediaTek Dimensity 8350 chipset in deze smartphone.
Deze chipset is op 4nm gebakken en is daarmee relatief energiezuinig, wat we merken in het gebruiksprofiel van deze smartphone. We hebben het immers toch over een Octa-core chipset met 1×3.35 GHz Cortex-A715 & 3×3.20 GHz Cortex-A715 & 4×2.20 GHz Cortex-A510 rekenkernen. De grafische kracht komt uit de goed ondersteunde Mali G615-MC6 GPU. Daar komen we zo op terug. Ons testmodel kwam met 12GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte. Een deel van die opslagruimte is om te zetten in extra werkgeheugen als je in de toekomst merkt dat het toestel wat trager wordt. Overigens merken we met het opslaggeheugen wel het verschil met MediaTek, daar dat nog op UFS 3.1 werkt. Dat is niet de snelste standaard, maar toch laden apps, foto’s en video’s lekker snel. Het verschil met UFS 4.0 is in de praktijk nauwelijks te voelen, dus dit is een besparing waar je eigenlijk niks aan merkt.
Een andere besparing door de chipset is wel dat als je al die toffe foto’s en video’s snel naar jouw PC wilt pompen, dit moet op basis van USB 2.0. Zeker als je mooie 4K opnamen maakt, kan dat tergend traag zijn. Pomp je data draadloos over, dan zal dit geen probleem zijn. De chipset ondersteunt netjes Wi-Fi 6e dual-band. Op Bluetooth krijg je ondersteuning voor 5.4 mer A2DP, zptX HD en LHDC 5. High-res audio luisteren is dus ook geen enkel probleem.
Camera-Eiland
Achterop het toestel zit een triple camera. Je krijgt een 50 megapixel hoofdcamera met een f/1.8 24mm lens met flinke 1.0µm pixels op de beeldsensor en dat levert ook echt mooie plaatjes op, zoals we deze op regenachtige dagen in Milaan hebben geschoten. De main camera is ook optisch gestabiliseerd.
Je krijgt nog eens 50 megapixels op de telefoto lens. Die zoomt 3,5x en is ook optisch gestabiliseerd. Zoals het hoort bij een telelens, is deze met f/2.8 minder lichtgevoelig. Toch valt het kwaliteitsverschil echt enorm mee doordat Oppo pixelbinding inzet om grotere pixels te maken. Je moet de camera app echt in de hi-res modus zetten om alle pixels te benutten.
De groothoekcamera is met 8 megapixels toch heel wat goedkoper ingericht. Deze is met f/2.2 ook niet zo heel lichtgevoelig en niet gestabiliseerd. Wel is het zo dat deze nog grotere 1.12µm pixels op de beeldsensor redelijk compenseert voor de lagere lichtgevoeligheid van het optiek. Het camera-eiland wordt afgemaakt met een dual-color LED flash. Hieronder zie je mooi het zoom verloop van de verschillende camera’s die overlopen in digitale zoom.
De selfiecamera
In het display zit een gaatje voor de selfiecamera. Hierachter zit een opvallend grote 50 megapixel beeldsensor terwijl de lens nog wel heel klein is. Dit levert op dat de lichtgevoeligheid van het optiek op f/2.0 ligt. De standaard focus is met 21mm lekker wijd.
ColorOS 15 met Android 15
Uit de stal van Oppo komt de nieuwste ColorOS versie met Android 15 op het toestel. Wat meteen opvalt is de enorme bak aan bloatware op het toestel.
- AliExpress
- Amazon Shopping
- Block Blast!
- Booking.com
- Candy Crush
- Hot Apps
- Hot Games
- Netflix
- ReelShort
- Solitaire
- Spotify
- Temu
- TikTok
- Vita Mahjong
- Weer24
- WPS Office
- Yatzy
We snappen dat dit een belangrijke inkomstenbron is voor Oppo. Maar er zijn al heel wat bedrijfstakken waar TikTok en Temu verboden zijn op smartphones. Het is opvallend om dan juist deze apps op deze smartphone aan te treffen. In ons interview met Oppo laat Oppo weten dat je alle apps simpelweg kunt verwijderen… niet de sterkste uitleg voor wat betreft de extreme dataverzameling van de Temu app als je het ons vraagt.
Voor de gamer
Er is geen GPU zo goed ondersteund als de Mali GPU, omdat die GPU’s wereldwijd de grootste gebruikersgroep hebben. Hij kan toch nog altijd niet op tegen de Adreno GPU’s van Qualcomm zoals in de Oppo Find X13 series, maar dat is vooral in de benchmarks. Niet iedere game implementeert de Adreno even goed, dus in de praktijk kun je hier net zo goed en vrijwel net zo mooi een potje FortNite op spelen als op de high-end smartphones. Het 120Hz display werkt lekker op racinggames e.d.
Voor de streamer
Alle streamingsdiensten worden gewoon ondersteund op het toestel en het vlakke display zorgt dat je weinig last hebt van reflecties. De USB-C uitgang ondersteunt video-out zodat je deze direct aan een TV kunt hangen. Hou je het toestel landscape vast, dan maakt het toestel ook gebruik van stereo speakers.
Voor de audiofiel
Je kunt een ISB-C headset aansluiten, maar draadloos is er ook ondersteuning voor aptX HD van Qualcomm en LHDC
Voor de sporter
Voor positiebepaling tijdens het sporten maakt het toestel gebruik van GPS, GLONASS, GALILEO, BDS & QZSS. Jouw snelheid en route vastleggen is dus geen enkel probleem.
Voor de filmer
Alle camera’s op dit toestel kunnen filmen in 4K. Dat is ook wel een beetje de doelgroep waar de Reno series zich al jaren op richt. Wil je gebruik maken van HDR of beeldstabilisatie, schakelen de camera’s wel terug nar Full-HD. Op alle camera’s is elektronische beeldstabilisatie aanwezig.
Batterij en opladen
De Oppo Reno13 Pro komt met de laatste batterijtechnolotie van Oppo. Daardoor kun je op dit formaat en bij dit gewicht een capaciteit van 5.800 mAh meekrijgen. Hoewel er websites zijn die claimen dat het toestel draadloos kan opladen, zien wij dat niet terug wanneer we deze op een qi of AIRVOOC lader leggen. Bedraad kan hij wel tot 80 Watt aan. Met iets meer dan een uur kun je dus volledig opladen, mits je de juiste lader hebt.
Conclusie Oppo Reno13 Pro 5g
Ik benoemde eerder al dat de Oppo Reno13 Pro 5g echt gepositioneerd lijkt te zijn om de FE series van Samsung aan te vallen. Dat lijkt in eerste instantie niet direct uit de prijs naar voren te komen, maar Oppo smartphones zakken in de praktijk echt snel in prijs en dan wordt dit al snel een veel interessantere keuze.
Natuurlijk ligt hier nog een flagship series boven met dikke Hasselblad camera’s, maar je hoeft echt niet het idee te hebben dat de technologie achter de camera’s in dit toestel echt slechter is. Zoals Oppo zelf in het interview met ons al aangaf, Hasselblad is vooral software en een merk op de camera. Het ontwerp van de camera hardware ligt toch echt bij Oppo zelf.
In de praktijk is de Oppo Reno13 Pro 5g niet alleen een toestel dat lekker snel is voor dagelijks gebruik, maar digitale creatieven ook veel ruimte geeft om mooie beelden te schieten. Zelfs als het treurig weer is, zoals tijdens onze Milaan trip waarop we alle beelden voor deze test schoten.